Solak: 'Gurbetçiler sosyal sigorta mağduriyeti yaşamasın!'

Yaz aylarının gelmesi ile yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşların Türkiye'ye dönüş yapması, bazı sorunları da beraberinde getiriyor.

Söz konusu durumla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Kerim Solak, gurbetçi vatandaşların sosyal güvenlik konusunda mağduriyet yaşamaması için uyarılarda bulundu.
Açıklamalarına 'Gurbetçiler dikkat etsinler' diyerek başlayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Solak, 'Bilindiği gibi yaz mevsiminin yaklaşmasıyla anavatana dönüş yapan gurbetçilerimiz 3201 sayılı kanun gereği yurt dışı borçlanma işlemleri yaparak ülkemizden de emekli olma hakkına sahiptirler. Fakat yurt dışı borçlanma işlemi ile emekli olmak birçok gurbetçi için avantaj iken bazı vatandaşlarımız mağdur edilmektedir. Ülkemizin sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış olduğu 22 ülkede çalışması bulunan erkek vatandaşlarımızın, çalıştıkları ülkedeki ilk işe giriş tarihi ülkemizde başlangıç kabul edildiğinden doğru işlemler neticesinde az para ödeyerek yüksek maaş alma imkanına sahiptir' dedi.
BAYANLAR DAHA AVANTAJLI
Gurbetçi vatandaşların sosyal güvenlik konusunda mağduriyet yaşamaması ve faydalanabilecekleri avantajlar hakkında bilgiler paylaşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Solak, gurbetçi olan ev hanımlarının prim yatırarak emekli olma konusunda daha avantajlı olduklarının altını çizerek şunları kaydetti; 'Bayan vatandaşlarımız daha avantajlıdır çünkü bulundukları ülkelerdeki ev kadınlığı sürelerini borçlanarak ülkemizden emekli olma hakkına sahiptir. Ayrıca 6552 torba yasayla çıkarılmış olan kanun maddesine göre artık mavi kart ve pembe kart sahibi olan kişilerde Türk vatandaşlığında geçen süreleri borçlanarak emekli olabilmektedir. Türkiye'den emekli maaşı alabilmek için bulundukları ülkede işsizlik parası ikamete dayalı bir sosyal yardım almamaları ve çalışmamaları gerekir birçok vatandaşımız kesin dönüş ibaresini yanlış anlamakta olup Türkiye'de yaşamaları gerektiğini düşünerek bu fırsattan yararlanmıyor. Şuan günlük borçlanma bedeli 12,81 TL olarak kabul edilmekte olup her altı ayda bir olmak üzere asgari ücrete gelecek zam oranında değişmektedir. Hal böyle iken mevcut yasalardan ve borçlanma tutarından yararlanarak işlemlerini yapmaları gelecek zamlardan ve kanun değişikliğinden etkilenmemeleri için mağduriyete uğramamak için borçlanma işlemlerini mutlaka bir uzman aracılığıyla doğru bir şekilde doğru yerlere başvuru yaparak gerçekleştirmeleri tavsiye olunur. Yapılan yanlış işlemler sizi geri dönüşü olmayan bir yola sokabilir. Unutmayalım ki insan hayatta bir kez emekli olur ve bir ömür maaş alır.' ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme