Tabip Odası Başkanı uyardı: 'Bıçak kemiğe dayandı'
Kayseri'de Kovid-19 salgın sürecini değerlendiren Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlhan Şahin, 'Son 1 ayda Kayseri'de enfekte olan hekim sayısı 4 katına çıktı. Artık toz pembe bir tablo çizemeyiz, bıçak kemiğe dayandı. Acil bir şekilde tedbir alınması gerekiyor.' dedi.
“SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMEYE DOĞRU GİDİYOR”
Katıldığı bir televizyon programında, Kayseri'de Kovid-19 salgın süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlhan Şahin, Kayseri'de yoğun bakımlardaki doluluk oranlarının giderek arttığına dikkat çekti. Şahin, “Bugün, hem kendi gördüğümüz tablodan, hem meslektaşlarımızın saha gözlemlerinden edindiğimiz bilgilerden edindiğimiz sonuca göre, sağlık sistemi çökmeye doğru gidiyor. Bunu söylemekten imtina ediyorum ama birilerinin bunu açık yüreklilikle söylemesi gerekiyor. Şu anda oturduğum koltuk bunları söylemem konusunda beni zorluyor. Kayseri'de bugün yoğun bakımlardaki doluluk oranları çok ciddi şekilde artmış durumda; artık hekimler yoğun bakımda hasta yatıracakları zaman yer bulmakta zorlanıyorlar. Hastalar hem hastaneye hasta yatıracakları yoğun bakım yatağı bulmakta zorlanıyorlar.” diye konuştu.
“SALGIN YÖNETİLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKTI”
Ağır olmayan hastalara evde tedavi verilmesine rağmen yoğun bakımlardaki doluluk oranlarının arttığını vurgulayan Şahin, Mayıs-Haziran aylarında yönetilebilir olan salgın seyrinin, gelinen noktada yönetilebilir olmaktan çıktığını ifade etti. Bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen Şahin, “Bugün aldığımız tedbirin faydasını 10-15 gün sonra görmeye başlıyorsunuz. Dolayısıyla şu anda sağlık sisteminde sıkıntılar başlamışsa, hekimler, sağlık çalışanları yılgınlığa kapılmışsa, bugün hemen önlem alıp 10-15 gün sonra buraları rahatlatmanın yoluna gitmek lazım” dedi.
“1 AYDA ENFEKTE OLAN HEKİM SAYISI 4 KATINA ÇIKTI”
Göreve geldikleri Temmuz ayından bu yana Kayseri'de enfekte olan hekim sayısının 4 katına çıktığını belirten Şahin, “Bu bize tablonun vahametini gösteriyor. Temmuz ayında Kayseri Tabip Odası'nda görevi devraldığımız bu listeyi çıkardık. Mart ayından Temmuz ayına kadar bu hastalığı geçirmiş hekim sayısı 20 idi. Çünkü tedbirler yoğundu, hastanelerdeki hasta yoğunluğu azdı, bu nedenle hekimlerimize hastalık çok bulaşmadı. Temmuz ayının sonunda bugüne kadar bu rakam 4 katına ulaşmış durumda, şu anda rakam 80'lere dayandı. Yaklaşık 10'u da intörn doktorumuz. Ki artık biz de takip etmekte zorlanıyoruz. Her gün 3-4 meslektaşımızın enfekte olduğu haberini alıyoruz” ifadelerini kullandı.
“GÖSTERİLEN RAKAMLAR REHAVETE NEDEN OLDU”
Hekimler olarak son dönemlerde verilen rakamları gerçekçi bulmadıklarına işaret eden Şahin, rakamların azlığının vatandaşta rehavete yol açtığına dikkat çekti. Şahin, “Rakamlar üzerinden tartışma yürütmenin anlamı olmadığını zaten söylüyoruz. Mesele rakamın kaç olduğu değil, gösterilen rakamlar üzerinden rehavet oluşması. İnsanlar en kötü olduğumuz Nisan-Mayıs aylarında da 1500'leri gördük, 2000'in üzerine çıkmadık. Şimdi de ondan daha bile az, çok da kötü değil, bu iş iyi gidiyor algısı oluşuyor. Bu, net bir şekilde yanlış” dedi.
“SALGINI TEKRAR YÖNETİLEBİLİR KILMAK GEREKİYOR”
Rehavetin ortadan kalkması için, salgınla ilgili ilk tedbir alınan dönemdeki gibi bir politika yürütülmesi gerektiğini kaydeden Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Salgının ilk başladığı dönemde Mart ayından itibaren çok ciddi tedbirler alındı; hem halkımız dikkat etti hem devletimiz çok sıkı tedbirler aldı. Veriler çok güzel açıklandı, Sağlık Bakanımız basınla iletişimini çok iyi korudu, Bilim Kurulumuz keza öyle. Biz bu süreci destekledik. Genel olarak hekimler, sağlık çalışanları tarafından o dönemde uygulanan tedbirler ve kullanılan iletişim yöntemleri takdir gördü, desteklendi. Daha sonra bir gevşeme politikası oldu, buna da kimse bir şey demedi, diyemez. Birçok yönü düşünülmek zorunda bu durumun, bu ülkenin ekonomi çarkları dönecek elbette, buna kimsenin bir şey dediği yok. O dönem yapılan uyarılar, anonslar, sosyal medyadan yapılan çağrıların işe yaramadığını ve salgının kontrolden çıkmaya başladığını çok iyi gözlemliyoruz. Bu iş Mayıs, Haziran aylarında yönetilebilir durumdaydı ama şu anda yönetilebilir olmaktan çıkıyor. Böyle devam ederse işin sosyal boyutları ile de yüzleşmemiz gerekecek. Salgını tekrar yönetilebilir seviyelere indirmemiz gerekiyor. Bunun için devletimizin biraz daha tedbir alması ve vatandaşımızın da daha dikkatli olması gerekiyor. İş öyle zannedildiği gibi değil, tablo vahim.”
Haber Merkezi