Talasemi de Kayseri riskli bölge

İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı PRODES projesi kapsamında Talasemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Faruk Başdemir bir restoranda 'Talasemi'ye Dur Diyelim' adlı konferans düzenledi.

Faruk Başdemir talasemi ve lösemi hakkında bilgiler verirken, özellikle Talasemi'nin öneminden bahsetti. Gençlerin evlilik öncesi mutlaka Talasemi testi yaptırmaları gerektiğini belirten Başdemir, 'Türkiye'de tam 33 ilde talasemi merkezleri kuruldu. Bununla birlikte talasemiyle ilgili 8 il daha ilave oldu. Toplam 41 ilimizde şu anda mevcut talasemi merkezleri var. Bu merkezlerin amacı evlilik öncesi talasemi üzerine genetik test yapılarak yeni evlenecek gençlere taşıyıcı olup olmadığı tespit edilir.' Tüm Türkiye'de bu merkezlerin yayılmasını sağlayacağız. Çocukların Talasemi hastalığının öğrenildiği zaman ilk tedavi olacağı şey ilik nakli başka hiç bir şansları yok' dedi.


KAYSERİ RİSKLİ BÖLGE


Hastalığın zorluklarından bahseden Faruk Başdemir, 'Bu hastalık doğduktan itibaren başlıyor. Kayseri'de 100 kişiden 4'ü talasemi taşıyıcısı. Sağlık Bakanlığı Kayseri'yi riskli bölge ilan etti. Ama bunun hiç kimse farkında değil. Bizde bu yüzden dernekler başkanlığına müracaat edip bir proje sunduk ve kabul ettiler ve bu sayede de okullara Kayseri'de ki tüm lise dengi okullarımızın çoğuna projelerimizi tamamlayacağız.' şeklinde ifade etti.


SOKAKTA ENGELLİLER ADINA HER PARA TOPLAYANA KANMAYIN



İşletme sahibi Mehmet Özden sokakta lösemiler ve engelliler adına para toplayanlara halkın inanmaması gerektiğini belirterek, 'Sokaklarda mutlaka görüyorsunuzdur elinde belgeleri olan, gazete kupürleri olan, Türkiye'nin her tarafında sokakta karşınıza çıkan lösemi adına engelliler adına para toplayan ve bu paranın nereye gittiği belli olmayan birileri ortalıkta dolaşıyor. Üç liranızı beş liranızı alıyorlar. Türk milletinin bu manevi hassasiyetinden faydalanıyorlar ve bu paranın terör örgütlerine gittiğine adım gibi eminim. Yerel yöneticiler lütfen buna izin vermesinler. Duygularımız sömürüyorlar.' şeklinde konuştu.


Konferansta ayrıca, 2014 yılı 5'inci Talasemi ve Lösemi Şiir ve Kompozisyon Yarışması'nda dereceye girenlere de ödülleri verildi. Aynı zamanda kendilerine destek olan Kolej FM ve Anadolu Haber Gazetesi'ne plaket aldı.


HABER: TUNA DURSUN (STAJYER)

Bakmadan Geçme