Tarımda Devrim! – Planlı Dönem Başlıyor?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Eylül ayından itibaren tarımda 'planlı' yeni üretim modeline geçileceğini belirtti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Bülteninde…

Tarımda verimliliği arttırmayı ve çiftçiyi üretime kazandırmayı amaçlayan Yumaklı, Eylül ayından itibaren Türkiye'de planlı üretime geçileceğini açıkladı.

Tarımda 3 Yıl Formülü

Bakan İbrahim Yumaklı, planlamanın her sene 3 yıl sonrası için yapılacağını, bu sayede üreticinin önündeki 3 senesini programlayabileceğini ve ne ekeceğini önceden bileceğini ifade etti. Yumaklı, özellikle hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar ülkemizin tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 70'ine karşılık geliyor' açıklamalarında bulundu.

Hayvancılık Dönemi Değişiyor

Hayvancılık programları içinde planlı üretimin baz alınacağını vurgulayan Yumak, desteklerin de buna göre dizayn edildiğini belirtti.

Yapay Zekâyla Verim Artacak

Teknolojiyi kullanarak dünyada örneği olmayan yeni bir üretim modeline geçileceğini belirten Yumaklı ifadelerine şu sözlerle devam etti. ‘Uydu görüntüleri, İHA'lar ve farklı görüntüleme sistemleri ile bir araziden ne kadar üretim gerçekleşebileceğini çok küçük bir yanılma payı ile hesaplayacağız ve üretime göre destekler bu sayede verilebilecek. Mayıs ayında bu uygulama ile ilgili olarak pilot bölge olan Mardin'in sonuçlarını alacağız. Olumlu sonuçlar yakaladığımızda yapay zekâ ve veriye dayalı sistemler ile verimli üretimin önünü açacağız.'

Veraset Konusu Çözülecek

Mirasçıların çiftçi desteklerinden uzun zamandır yararlanamadığını, tarlalardaki hisse çokluğundan dolayı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne talebin az olduğunu belirten Yumaklı, Bu sorunun aşılması ile birlikte 82 bine yakın kişi Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt oldu. Bu 82 bin kişinin 4.6 milyon dekar arazisi sisteme kaydedildi. Bu uygulama başlamadan önce yüzde 60 kayıtlılık varken şimdi hedefimiz yüzde 80'leri yakalamak' ifadelerini kullandı. Yumaklı, hazine arazilerinin ekilmesiyle ilgili de çalışma programladıklarını sözlerine ekledi.

Belediyelere Su Kardeşliği

Tarım sektörünün ülkemizdeki su harcamalarının yüzde 77'sini oluşturduğunu ifade eden Yumaklı, ‘Şu anda bütün konsantrasyonumuz sulama sistemlerini hızlıca bitirebilmek. Çiftçilerin üreticilerin bu suyu daha verimli kullanabilmesi için basınçlı sulama sistemlerine yapılan yatırımın yarısını biz ödüyoruz. Basınçlı kapalı devre sulama sistemlerimiz yüzde 33. Bunu yüzde 60 seviyesine çıkarınca çok rahat edeceğiz. Su verimliliği seferberliği noktasında iyi ve zayıf olan 34 belediyeyi ‘Su Verimliliği Kardeşi' ilan ettik' dedi.

Hayvanlarımız Sahipsiz Değil

Sokak hayvanlarını da unutmadıklarını, onlar içinde çalışmaları olduğunu belirten Yumaklı ‘Türkiye'de hayvanların sahipsizlik problemi var. Belediyelerin ve ilgili bakanlıkların hep birlikte bu sorunun çözümüne dönük çalışmaları olacak. Seçim beyannamesinde de olduğu gibi herkesin tatmin olacağı bir düzenleme olacak. Gerekirse yasal düzenleme yapılacak. Ama kısa süre içerisinde sonuca ulaşacağız' dedi.

Gıda Sorunumuz Yok

Türkiye'nin gıda zenginliğine ve ürün çeşitliliğine de değinen Yumaklı, ‘İstediğiniz bir markete gidin raflarda bulamadığınız hiçbir şey olamaz. 2023'te 85 milyonluk nüfusumuzun yanı sıra 56 milyon turisti ağırladık. Tabii sadece onlar yok, havalimanları aktarmaları, transit geçenler var. Dünyada hiçbir ülkenin yüzde 100 kendine yeterliliği olamaz. Biz 31 milyar dolar gıda ürününü ihraç etmişiz. Özellikle şeker, ayçiçek yağı, patates, soğan bunların hiçbirinde bir sorunumuz yok. Et sorunumuzda yok.'


Denetçilerimiz Sahada, Görev Başında

Ramazan öncesi yine denetimlere ağırlık verdiklerini hatırlatan Bakan Yumaklı, artan tüketimi de fırsat bilerek gıdada sahtekarlık yapanları uyardı: ‘Ramazan'da tüketimi artan ürünleri 7 bin 500 gıda denetçisi arkadaşımızla sağlık ve hijyen açısından mercek altına alacağız. Rutin denetimlerimizin yanı sıra bu denetimlerimiz Ramazan boyunca sürecek. Vatandaşlarımızı Ramazan ayında kimsenin huzursuz etmesine izin vermeyeceğiz.' dedi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme