Taşı Toprağı Altın Kayseri!

Kayseri'nin coğrafi konumu itibariyle, farklı iklim ve toprak özelliklerini içinde barındırıyor. Bu özellikler itibariyle sulu ve kuru şartlarda farklı ürünlerin yetişmesine olanak sağlıyor. Kayseri'nin tarımsal gücünü ve Kayseri'nin toprak özelliklerini, bu toprakta hangi ürünlerin yetiştirilmesinin daha uygun olacağını hiç merak ettiniz mi? Sizler için derlediğimiz haberimizin detayları Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

TAKİP ET

Kayseri coğrafi konumu itibariyle, toprağı kireçsiz kahverengi, kalın, ince bünyeli ve iyi drenajlı alüvyal topraktır. Bu toprak genellikle kil birikimli kahverengi topraktan oluşuyor. Yaygın olarak çayır otları tek yıllık otlar ve kurakçıl türler vardır. Tarımın yanı sıra otlak kullanışa uygun alanlarıyla da hayvancılık sektöründe yer ayrılıyor.

En fazla alana sahip ürün buğday

Kayseri'de tarım sektörü oldukça önemli bir yere sahiptir. Kayseri Valiliği'nin açıkladığı verilere göre Kayseri'de 2023 yılında en fazla üretilen tarla ürünü 1 milyon 258 bin 429 ton ile şeker pancarıdır. Yüzölçümü bakımından ise en fazla alana sahip olan tarla ürünü ise 1 milyon 875 bin 171 dekar ile buğday olduğu açıklandı. Bunların yanı sıra buğday, arpa, şekerpancarı, çerezlik ayçiçeği, çerezlik kabak, patates, baklagiller, yem bitkileri, elma, üzüm yetiştiriciliği de oldukça fazladır.

En çok üretilen ürün aspir

Kayseri'de tarımsal ürün sıralamasına bakıldığında ise Türkiye'de en çok aspir üretimi Kayseri'de olduğunu görülüyor. Gerek toprak özellikleri gerek iklim koşullarıyla aspir üretimine oldukça elverişli bir il olarak öne çıkıyor.

Kayseri Valiliği'nden tam destek

2023 yılında tarım alanında 66 konu üzerine mücadele programı planlayan Kayseri valiliği, gerek çiftçilere gerek ise bu mesleğe başlamak isteyenlere gerekli yardımlarda bulunuyor. Kayseri tarımın yanı sıra çayır ve mera alanlarında da oldukça aktif bir il olarak rol oynuyor. Toplam arazı varlığının yüzde 36'sını kaplayan cayır ve mera alanları sığır, manda, koyun, kıl keçisi yetiştiriciliği de yapılıyor. Kayseri'de ekonomik katkıda bulunan diğer hayvancılık sektörleri ise yumurta tavukçuluğu ve arıcılıktır. Arıcılık faaliyetleri kapsamında Kayseri Valiliği 2022 yılında 1 milyon 594 bin 400 TL hayvancılık desteklemesi kapsamında arılı kovan destekleme ödemesi yaptığını duyurmuştu.

Kır navruzu Kayseri'de yetişiyor

Tarım ve hayvancılığa oldukça elverişli bir toprağa sahip olan Kayseri, aynı zamanda nadir çiçeğiyle de dikkat çekiyor. Kır navruzu sadece Kayseri'de yetişen bu çiçek, ince dallı ve lila yapraklı dikkat çekicidir. Kır navruzu nesli tükenme tehlikesi altında olan bitkiler sıralamasında ve koparanların yüksek para cezalarına çarptırılıyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme