'Tayin ve becayiş yasağı aileleri parçalamaya devam ediyor'
Sağlık ve Sosyal Hizmet İşkolunun yetkili sendikası Öz Sağlık-İş, tayin ve becayiş yasağını bir kez daha kamuoyunun gündemine taşıdı.
Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, 696 Sayılı KHK ile kadro alan işçilere getirilen tayin ve becayiş yasağının aileleri darmadağın ettiğine dikkat çekerken, “Pandeminin zor koşullarında kahramanca görev yapan sağlık ve sosyal hizmet işçisinin bu feryadına artık kulak verin” dedi.
Sert konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“696 Sayılı KHK ile kadroya geçen on binlerce işçi, getirilen tayin ve becayiş yasağı ile perişan halde. Aile bütünlükleri kalmayan, yıllardır ailelerinden çocuklarından ayrı şehirlerde görev yapan bu işçilerin artık aile birliktelikleri parçalanmaya, boşanmalar artmaya başladı.
Yaklaşık 2 yıldan beri pandemi koşullarında canla başla çalışan, her türlü riskli çalışma ortamında görev yapan, karantinalı çalışma sistemleriyle psikolojik olarak da yıpranan sağlık ve sosyal hizmet işçileri, kadroya geçtiklerinden beri kendilerine getirilen tayin ve becayiş yasağı ile daha da zor duruma düştüler.
Eşlerinden, çocuklarından ayrı başka şehirlerde görev yapan sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin aile birlikteliklerinin bir an önce sağlanması gerekiyor.
Sendika olarak gösterdiğimiz ısrarlı tavrımızla Sağlık Bakanlığı Toplu İş Sözleşmesi'nde eşleri güvenlik vb işlerde görev yapan işçiler için geçici görevlendirme ile bir kısım rahatlama sağlandı.
Ancak toplu sözleşme müzakereleri devam eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı işyerlerinde çalışan sosyal hizmet işçileri de bu konuda çok ciddi sıkıntı içerisindeler. Artık ötelenmeden sorun kalıcı bir şekilde çözümlenmelidir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımızın aile birlikteliği konusundaki hassasiyetleri ortadadır. Kendilerinin 696 Sayılı KHK kapsamındaki sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin tayin ve becayiş feryatlarını dikkate alacaklarına inanıyoruz.
Sendika olarak bu konudaki tavrımız nettir. Ailelerin parçalanmasına daha fazla izin verilmeden tayin ve becayiş yasağı kaldırılmalıdır. Sorunun işçi açısından ötelenecek, ertelenecek bir yanı kalmamıştır”.