Tehlike çanları öğrenciler için çalıyor!

TAKİP ET

En büyük sorun ‘barınma'

Üniversiteler şehri Kayseri'de tehlike çanları öğrenciler için çalıyor. YÖK'ün üniversitelerde kontenjan artırımı, kira fiyatlarının fahiş şekilde artması ve sınırlı KYK yurt sorunu öğrenci ve velileri telaşa düşürdü. Şehir dışından gelecek öğrenciler için barınma bir numaralı gündem oldu.

65 bin öğrenci bekleniyor

Kayseri'de 4 üniversite için yaklaşık 65 bin öğrencinin kayıt yaptırması bekleniliyor. Yaklaşık yüzde 80'i şehir dişinden gelen öğrenciler barınma sorunu ile karşı karşıya. Öğrenci şehri Anayurt'ta eşyalı 1+1 ev kiraları 3 bin ile 5 Bin TL arasında değişirken, özel yurtları fiyatları ise 5 bin TL ile 8 bin TL arasında değişiyor.

Üniversiteler şehri Kayseri'de tehlike çanları öğrenciler için çalıyor. YÖK'ün üniversitelerde kontenjan artırımı, kira fiyatlarının fahiş şekilde artması ve sınırlı KYK yurt sorunu öğrenci ve velileri telaşa düşürdü. Şehir dışından gelecek öğrenciler için barınma bir numaralı gündem oldu.

Kayseri'de bulunan Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversite'sinde geçen yıl toplam 63 bin 262 öğrenci eğitim ve öğretim gördü. Bu öğrencilerin ise yaklaşık yüzde 80'i şehir dışından geldi. Bu yıl ise YÖK'ün kontenjan artırımı nedeniyle şehirdeki öğrenci sayısının 65 bini geçmesi bekleniyor. Tüm ülkede yetersiz kalan öğrenci yurtları ve artan kira fiyatları Kayseri'de de kendini gösterdi.

Geçen yıl KYK'da yataklar dolmadı

Kayseri'de Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarından 9 adet kız ve 5 adet erkek yurdu bulunuyor. Geçen yıl 8 bin 785 yatak kapasitesine sahip KYK öğrenci yurtlarında 6 bin 642 kız ve erkek öğrenci barındı. Bu yıl fahiş şekilde artan kira fiyatları nedeniyle öğrenciler rotayı KYK yurtlarına yöneltti. Önceki gün başlayan KYK yurt başvuruları pazar günü akşam saatlerine kadar devam edecek.

Kabakçı: “Barınma sorunu yok”

Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, Anadolu Haber'e yaptığı açıklamada, Kayseri'de hiçbir öğrenciyi mağdur etmeyeceklerini belirterek, barınma sorunu yaşanmayacağını bildirdi. Kabakçı, Geçen yıl hiçbir öğrencinin açıkta kalmadığını belirterek, “Yedekte dahil, bütün öğrencilerimiz KYK yurtlarına yerleştirildi. Bu yıl da YÖK'ün üniversitelerde kontenjan artırımı var. Biraz da onu bekliyoruz. Biz de kapasite artırımına gidiyoruz. Vali Bey de hiçbir öğrencinin mağdur olmaması için gereken hassasiyeti sergiliyor. Yapımı devam eden yurtlarımız var. Şehrimize gelen hiçbir öğrenciyi mağdur etmeyeceğiz” dedi.

Özel yurt fiyatları uçup gitti

Özel yurt fiyatları ise fiyatları da hem öğrenci hem de aileleri kara kara düşündürüyor. Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Talas ve şehir merkezinde 4 adet özel kız öğrenci yurdu, 5 adet de özel erkek öğrenci bulunuyor. Toplamda bin 362 öğrenci kapasitesine sahip özel yurt fiyatları ise aylık bazda 5 bin TL ile 8 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor.

Kira fiyatları dudak uçuklatıyor

Üniversite sınavını kazanarak okumak için şehir dışından Kayseri'ye gelen öğrenciler kira şoku yaşadı. Kiralık ev sıkıntısı günden güne artarken, kira ücretleri ise dudak uçuklatıyor. Üniversite öğrencilerinin çoğunlukla tercih ettiği öğrenci semti olarak da bilinen Talas Anayurt'da kiralık ev fiyatları eşyalı 3 bin TL ile 5 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Ancak bu fiyatları vermeye razı olanlar ise kiralık daire bulmak da zorlanıyor.

>>Dilek Bayram

Bakmadan Geçme