Telefon IMEI kaydı nasıl yapılır?

Yurtdışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanmak için uygulanan e-Devlet IMEI uzatma ya da diğer adıyla kullanım süresi uzatma detayları gündeme geldi. Peki IMEI kayıt ettirme ve uzatma işlemi nasıl yapılır? Merak edilenler Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haber Detaylarında…

TAKİP ET

Yurtdışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanmak için uygulanan e-Devlet IMEI uzatma ya da diğer adıyla kullanım süresi uzatma detayları gündeme geldi. Pasaport kayıtsız bir şekilde yurt dışı telefon kullananlar geçici IMEI uzatma işlemi uygulama üzerinden geçtiğimiz hafta yapılamadı. Bunun üzerine kaydetme işlemi bitti mi sorgulamaları hız kazandı. Peki, e-Devlet yurt dışı telefon IMEI kaydetme nasıl yapılıyor, ücreti ne kadar?


Yurt dışından getirdiğiniz cihazı, kayıt etmeden ilk kullanım tarihinden itibaren azami 120 gün kullanmanız mümkün olup hizmet almaya devam edebilmek için kayıt işleminizi yurda giriş tarihinizden itibaren 365 gün içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Daha önce cihaz kaydı yaptıysanız, yeni cihaz kaydı için en son tarihli cihaz kaydınıza ait yurda giriş tarihinin üzerinden en az 3 (üç) takvim yılının geçmesi gerekmektedir. Bu kapsamda kaydı gerçekleştirilen cihazlar 3 (üç) takvim yılı boyunca sadece kaydı gerçekleştiren yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlar üzerinden haberleşme hizmeti alabilecektir. Kayıt işlemine konu olan cihaz kimlik numarası (IMEI), cihazınızda *#06# tuşlanıp aramaya basıldığında ekranda görülebilmektedir. Ayrıca; cihazın birden fazla IMEI içerip içermediğini Ayarlar/Menü/Hakkında vb. bölümlerinden veya cihazın ambalajı ya da faturası üzerinden kontrol ederek, işlem sırasında cihaza ait tüm IMEI numaralarının kaydedilmesini sağlayınız. Harç bedelinin vergi dairelerine, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara ya da sisteme entegre ödeme kuruluşlarına başvuru sahibinin T.C. Kimlik numarası ve kayıt edilecek cihaza ait IMEI numarası belirtilerek yatırılması gerekmektedir. Yanlış IMEI numarası/numaraları ile yapılan kayıtların düzeltilmesi mevzuat gereği mümkün değildir. Sadece harç bedelinin ödenmesi kayıt işlemi için yeterli değildir! Kayıt işleminin gerçekleşmesi için bu hizmetteki bütün adımların tamamlanması aranmakta olup sistem tarafından sonuç adımında oluşturulacak Başvuru Numarasını ekranda görmeden hizmetten çıkış yapmayınız!


e-DEVLET IMEI KAYDI AŞAMALARI

BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama sitesine girerek, yurtdışı telefon kayıt hakkınız olup olmadığını öğrenin.
Bankalar, vergi daireleri veya sisteme entegre ödeme kuruluşlarına harç ücretini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve cihazın IMEI numarası yazmalı)
e-Devlet üzerinden “BTK IMEI kayıt” sayfasına girip gerekli bilgileri doldurarak (IMEI no, yurda giriş yapılan belge türü, yurda giriş tarihi gibi) IMEI kayıt işlemini gerçekleştirin.
IMEI sorgulama sayfasında “Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” yazıyorsa, IMEI kayıt işlemi gerçekleştirilmiştir.


2023 IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR?

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarıldı. 2023 yılının Temmuz ayında ise bu rakam 20 bin olarak güncellendi.


ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme