'Tersine göçte yaş sınırı kaldırılmalı'

Tersine göçün sağlanması için köye dönüş projelerindeki yaş sınırının kaldırılması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 2018'de tersine göçün sağlanması için 250 köyde bölgeye uygun üretim yapma planı çok olumlu. Ancak tersine göçün kalıcı olması için köye dönüş projeleri tekrar güncellenmeli. Özellikle yaş sınırı, köyüne dönmek isteyen çiftçi için büyük engel' dedi.


Tarım ve hayvancılığın 2018'de büyük bir ivme kazanacağını düşündüğünü belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yozgat'ın Kabalı köyünde tarla sahipleri topraklarını birleştirerek 5 bin dekar alanda ülkemizin en büyük meyve bahçelerinden birini kurmuştu. Böyle olumlu örneklerin artmasıyla tarım ve hayvancılığın canlanarak 2018'de önemli bir ivme kazanacağına inanıyoruz. Böylelikle uzun vadede ithalat da minimum seviyeye inecektir. Bunun yanı sıra ülkemizde tarım alanları geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 0,9 azalarak 237 milyon 108 bin 697 dekar olarak kaydedildi. Tarım alanları azalıyorken hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan esnafa verilen destek daha çok artırılmalı. Mazot, gübre derken maliyet artıyor fakat kazanç aynı kalıyor. Mazot indirimi, hayvan başına ödenen miktar artışı gibi destekler bekliyoruz” dedi.

“Projelerdeki yaş sınırı kaldırılırsa tersine göç kalıcı olur”
Köye dönüş projelerinde yaş sınırının kaldırılması gerektiğinin altını çizen Palandöken şöyle konuştu:
“Köye dönüş projelerine yoğun katılım sağlanması birçok sorunun da çözümü olacaktır. Ülkemizde her yıl ortalama 100 bin azalan köylerin nüfusunun tekrar canlanması köy yaşamının eski günlerine dönmesi ve tarım ve hayvancılıkta yerli üretimin artması demektir. Bununla beraber şehirlerde hızla artan nüfus azalır, böylelikle çarpık kentleşme, trafik sorunu gibi şehir problemleri de azalır. Tersine göçün kalıcı olması için projelerin hem artırılması hem de tüm koşulların güncellenmesi gerekiyor. Vatandaşın köyüne dönüp tarlasını tekrar işletmesi için bu projelerdeki 18 ile 41 yaş arasında olan yaş sınırı kaldırılmalı. Aynı zamanda küçük aile işletmeciliği yapanlara destek artırılmalı. Aile işletmeciliği yapanlara bakanlık tarafından sigorta yapılması söz konusu. Bu sigortayı tamamen devlet üstlenmeli ki küçük aile besiciliği yapana yük getirmesin. Kırsal kesimdeki esnaf ve çiftçinin gelir seviyesi yükseldikçe tarım ve hayvancılık da o oranda canlanacaktır. En önemlisi Doğu ve Güneydoğu'da terörün bitmesi ile tarımdaki kalkınma daha hızlı olacak.”

Bakmadan Geçme