TÜGVA Kayseri Şube Başkanı Kiraz: 'Türkiye'deki gençlik dünyayı titretir'

Nüfusunun büyük bölümü gençlerden oluşan Türkiye'de, gençlik potansiyelini değerlendirmek adına kurulmuş olan derneklerden birisi olan Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) Kayseri Şube Temsilcisi Ahmet Hidayet Kiraz ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Yaptığımız söyleşide derneğin kuruluşu, faaliyetleri, projeleri ve gençlere bakışı hakkında bilgi ile görüşlerini paylaşan TÜGVA Kayseri Şube Başkanı Kiraz; 'Türkiye'deki gençlik potansiyeli değerlendirilse dünyayı titretir' dedi.
TÜRKİYE GENÇLİK VAKFI (TÜGVA) NEDİR, VAKFINIZ HAKKINDA BİZE BİLGİLER VERİR MİSİNİZ?
Türkiye Gençlik Vakfı, nitelikli, şuurlu gençler yetiştirmek için kurulmuş bir vakıftır. Birkaç gencin inisiyatifiyle kurulmuş, merkezi Türkiye, çalışma alanı dünya olan, yenilikçi olmaktan ve icat çıkarmaktan çekinmeyen 'yeni nesil gençlik vakfı'dır. TÜGVA'nın ana kuruluşu 2013 yılı Kasım ayıdır. İstanbul merkezinde kuruluyor, başlangıçta 8 ilde temsilcilik açılıyor. Biz de Kayseri temsilciliğini 2015 yılının Ocak ayında aldık. Eylül ayında ise vakfımızı kurarak faaliyetlerimize başladık. Şu anda yurt hizmetimiz de bulunuyor. Ekim ayı gibi de yurdumuzu açtık. 60 kişi kapasiteli yüksek öğrenim erkek öğrenci yurdudur bu. 3 veya 4 kişilik odalarda üniversite öğrencisi arkadaşlara yurt hizmeti veriyoruz. Yurdumuzu bir otel gibi bir yatılı bir ilim yuvası gibi görüp yurt öğrencilerimiz için sık sık milli ve manevi programlar düzenliyoruz.
TÜGVA, geleneklerine bağlı kalarak, çağın gereklerini iyi okuyabilen, topluma ve insanlığa değer katan, saygı, paylaşım ve hassasiyet ilkelerini benimsemiş, öz güveni yüksek, yenilikçi, çalışkan, iyi ahlaklı, hoşgörülü, başarılı ve sorumluluk sahibi bir gençlik için çalışmaktadır. TÜGVA yeni nesil gencin enerjisi, hızı ve dinamizmi ile iyilik odaklı işler yapan, deneyimini paylaşan ve yaşatan anlayışa sahip vakıfçılık modelidir. Türkiye Gençlik Vakfı, şuurlu ve nitelikli bir gençlik için planlama yaparak aksiyona geçen adı gibi kendi de genç olan bir vakıf. 2013 yılı Kasım ayında kurulan vakfımızın şuan Türkiye genelinde 78 ilde temsilciliği bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye genelinde 22 Erkek öğrenci yurdumuzda hizmet veriyor.
Türkiye'de şuurlu gençlik hareketleri özellikle 28 Şubat da önemli bir yara almıştı. 2003 yılından sonrada şuurlu gençlik konusu tabiri caizse belirli bir zümrenin tekelinde kalmıştı. 1997 den beri ihtiyaç duyulan lakin 2013 yılı sonrasında TÜGVA benzeri sivil toplum kuruluşlarına olan toplumsal ihtiyaç, vakfımızın hızla ilerlemesinin sebeplerinden birisini oluşturdu.
VAKFINIZIN MİSYONU VE VİZYONU NEDİR, BUNLARDAN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?
Vakfımız, merkezine gençleri yerleştirmiş olan ve faaliyetlerinin odağında gençler bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. Bu bağlamda vakfımızın misyonu gençliğin sosyal, zihinsel, ruhsal, fiziksel ve manevi gelişimlerini önemseyen, bu yaklaşımlarla düşünen, tasarlayan ve hayatlarına temas eden bir misyon ile kendini devamlı geliştiren, yenilikçi ve nitelikli insan oluşumuna katkı sağlayan yapıda bir kurumdur. TÜGVA'nın misyonunu bu değerler oluştururken vizyonunu ise gelecekte yeni nesil vakıfçılık deneyimini tüm gençliğe yaşatmış ve onların ülkemize faydalı birer önemli şahsiyet olmasında en büyük katkıyı yapmış bir vakıf olma gayesi oluşturmaktadır.
TÜGVA NE TÜR FAALİYETLERDE BULUNMAKTADIR VE BUNDAN SONRA NE GİBİ ÇALIŞMALAR PLANLAMAKTADIR?
Vakfımız 12 yaşından 35 yaşına kadar tüm gençlere hizmet vermekte olup, maneviyat sahibi, güvenilir, girişken, analiz yapma yetisi kazanmış, kendisine ve çevresine yardım eli uzatacak, kişiliklere sahip gençler yetişmesini amaçlamaktadır.
Bu bağlamda TÜGVA Kayseri olarak birçok seminer, sohbet organizasyonu gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Liseliler için yaz kampı organize ettik, kasım ayı içerisinde de daha çok mühendislik öğrencilerinin katıldığı Türkiye'nin mega projelerine teknik bir gezi organize edip, gençlerimizin ufuklarını açmak istedik.
TÜGVA olarak esasen üç temel amaç için hareket ettiğimizi söyleyebiliriz. Bunlar; 'gençlerin manevi açıdan eğitilmeleri, gençlerin kişisel gelişimleri, dünya görüşlerinin olgunlaşması ve yeteneklerinin artırılması için eğitilmeleri, yeni nesiller yetiştirecek bir gençlik yetiştirilmesi için eğitilmeleri.' Bu amaçlar kapsamında usul olarak, seminer, konferans, gezi, tiyatro, kısa film çekimleri, yürüyüşler gibi faaliyetleri tanıtım olarak görüyoruz. Asıl olarak verdiğimiz ve inşallah vereceğimiz eğitim programları ile gençleri yetiştirmeyi planlıyoruz. Bizler dindar, nitelikli, hayatındaki kaliteye önem veren bir gençlik yetiştirmek istiyoruz. Bunu yaparken siyaset yapmadan taraf gütmeden, karşıdakine ön yargılı yaklaşmadan, herkesi kucaklayıcı olarak, kişisel olarak sadece Allahü tealanın rızası kazanmak için çalışıyoruz. Kayseri genelinde yaşayan on binlerce genç kardeşimizi, vakfımızda birlikte çalışmak için davet ediyoruz. Ülkemiz geliştikçe büyüdükçe başındaki dumanlarda büyüyor. Ülkemiz ve İslam aleminin dirliği için tüm genç arkadaşlarımızı üzerinde sorumluluk hissederek, kendini geliştirmeye, düşünmeye ve hareket etmeye çağırıyoruz.
TÜGVA olarak her ilde her gün onlarca faaliyet düzenliyoruz. Gençlik buluşması bu faaliyetlerin en önemlilerinden birisiydi tabi ki. Geçtiğimiz ekim ayında, Cumhurbaşkanımızla, Gaziantep'de büyük bir gençlik buluşması organize ettik. Buluşmaya sadece çevre birkaç ilden katılım olmasına rağmen on binlerce genç arkadaşımız buluşmaya katıldı. Bunun gibi eylül ayında Şanlıurfa'da bir 'Kardeşlik Yürüyüşü' gerçekleştirdik. Yürüyüşle Türkiye'de yaşayan tüm etnik kökenlerdeki kardeşlerimizle bir araya geldik. Özellikle Şanlıurfa'da bu yürüyüşümüz büyük yankı buldu. Bunlara ek olarak Kayseri şubesi olarak bizler gençlerin bilimsel olarak gelişmesi için de projeler üretiyoruz. Onlara bilimi sevdirmek, bilimi özendirmek, tecrübe kazanmalarını sağlamak için çeşitli projeler hayata geçirmeye başladık. Onlardan birisi uzaya, 100 bin feet yüksekliğe üzerinde görüntüleme sistemi bulunan bir helyum balonu yollama projesidir. Adı 'Yüksek İrtifa Projesi' olan proje ile yeryüzünün görüntüsünü alacağız. Bir diğeri kısaca 'LALE' adını verdiğimiz (Low Altitude Long Endurance) güneş enerjisi ile çalışan ve uzun süre havada kalabilen insansız hava aracı üretme projesidir. Bununla da bazı hizmetleri gerçekleştireceğimiz gibi gençleri de bilime ısındırmayı planlıyoruz. 'bendeyaparim.org' adlı web sitemizde bu projelerimiz mevcuttur. Ayrıca nasıl yapılmış şeklinde bir belgesel projemiz ve uygulamalı eğitimler projelerimiz de bulunuyor.
VAKFINIZ ŞU ANDA YURT GENELİNDE TEŞKİLATLANDI MI VE KAÇ ŞUBEYE ULAŞTI?
TÜGVA şu anda 78 ilde teşkilatlanmış durumdadır. Bütün illerde de teşkilatlanma çalışması var. Ayrıca yurt dışına da açılmayı planlıyoruz. Yurt dışında da gençliğin gelişmesi için temsilciliklerimizle birlikte faaliyetlerimiz de sürecektir. Bizim hedefimizde gençler vardır, merkezimizde gençler vardır. Biz gençleri, işlenmeyi bekleyen bir maden gibi görüyoruz. Bu madeni de işlemek için yurdun her noktasında teşkilatlanmayı hedefliyoruz.
SON OLARAK TÜGVA'NIN GENÇLERE BAKIŞI NASILDIR?
Bizler aslında gençlerin gündemini değiştirmeyi, yeni gündemler meydana getirmeyi istiyoruz ki şu an sorsak gençlerin gündemi neler diye, sayılıdır ve onlar da malumdur. Biz daha nitelikli gençler yetişmesi bağlamında bu gündemi daha kaliteli konuları kapsayacak şekilde değiştirmeyi planlıyoruz.Gençler, dediğimiz gibi işlenmeyi bekleyen bir maden gibidir. Bu noktada bakıyorsunuz bir Erciyes Üniversitesi'nde 50 bin kadar genç insan var. Diğer taraftan daha fazla liseli gençlerimiz var. Bu Türkiye ölçeğinde de böyle. Genç nüfusu olarak büyük bir potansiyelimiz var ancak bu gençlerin iyi yetişmesi, donanımlı, özgüveni terinde bir şekilde yetiştirilmesi ile mümkün. Yani bunu edebiyat yapmak için söylemiyorum ama İstanbul'u fetheden de, Çanakkale'de zafer kazanan da bu gençlikti. Diğer taraftan kötü yola giren, madde bağımlısı olan, perişan durum da olan da bu gençlik. Gençliğin iyi yetişmesi noktasında eleştirmekten öte herkes taşın altına elini koymalı, üzerine düşeni yapmalıdır. Gençliğin maddi olarak gelişmesinin yanında manevi olarak da donanımlı hale gelmesi olmazsa olmazdır. İki unsur birbirini tamamlar. Başarı ancak o zaman mümkün olur. Biz de bu noktada elimizden geldiği kadar gayret gösteriyoruz ve buna da devam edeceğiz. Böyle bir gençlik potansiyeli olan ülke Türkiye'de bu gençlik potansiyeli değerlendirilse dünyayı titretir. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme