Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan'dan Akademisyenler Buluştu!
'Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu'nun 11'incisi, Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesi iş birliğinde Bakü Avrasya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Detaylar haberimizde...
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin öncü olduğu 'Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu'nun 11'incisi, Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesi iş birliğinde Bakü Avrasya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.
Türk Dünyası'nın dil, edebiyat, tarih, sanat tarihi, maarif, uluslararası ilişkiler ve siyaset, maddi ve manevi değerler, iktisadi meseleler gibi sosyal bilimlerin her alanında ihtiyaç duyduğu ilmi araştırmalara ortak bir paylaşım zemini sağlamak amacıyla düzenlenen ve ilki 2014 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan sempozyumun bu yıl 11'incisi, 'Türk Dünyası'nın 2040 Hedefleri ve Türk Devletleri Teşkilatı' temasıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlendi. Türk Dünyası'ndaki üniversitelerden yoğun katılımın olduğu ve iki gün süren oturumlarda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan akademisyen ve araştırmacılar, Türk Dünyası Araştırmalarına ilişkin toplam 310 bilimsel tebliğ sundu. Bakü'deki Uluslararası Muğam Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılış törenine Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte, Azerbeycan Milletvekili Prof. Dr. Elşad Mirbşiroğlu, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazim Hüseynli, Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Zakir Jumakulov, üniversitelerin yöneticileri ile çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı. Bakü Avrasya Üniversitesi ile Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesi'nin gösteri ekiplerinin müzik eşliğinde dans gösterileri yaptığı festivalde, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan ekip de Türk Halk Müziği konseri verdi.
Törende konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu; 'Son yıllarda özellikle Türk Devletleri Teşkilatı aracılığıyla dış politika ve ekonomi alanında süren birlikteliğimize bilim alanında bizlerin yapmış olduğu katkıdan duyduğum mutluluğu sizlerin huzurunuzda ifade etmek istiyorum. Allah her alandaki birliğimizi ve dirliğimizi daim eylesin. İnanıyorum ki 21. Yüzyıl, Türk Dünyası'nın yüzyılı olacaktır. Bu yönüyle sempozyumumuz bir geleneğe dönüştü. Sempozyumumuza Türk Dünyası'nın farklı ülkelerinden katılan 400'e yakın araştırmacı ve akademisyen, toplam 310 tebliğ sunacak. Organizasyona ve ev sahipliği için Rektör Prof. Nazim Hüseynli nezdinde Bakü Avrasya Üniversitesi'ne, sempozyumumuza destek ve katkılarından dolayı Rektör Dr. Gulmira Qanay Hanımefendi nezdinde Kazak Mili Kızlar Pedagoji Üniversitesi'ne ve Türk Dünyası'ndan katılan tüm akademisyen ve katılımcılara teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum' ifadelerini kullandı.