Türkiye ihracatta lider! Kayseri'nin katkısı ne kadar?
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Türkiye'nin ihracat Pazar çeşitliliğinde lider olduğunu bildirdi. Ticaret ve Sanayi şehri Kayseri'nin ise ihracat rakamları ne durumda? Ülkeye ve şehre katkısı ne kadar? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
TEPAV Türkiye'nin ürün çeşitliliğinde dünyanın en öndeki altı ekonomisinden biri, pazar çeşitliliği açısındansa dünyada lider ülke durumunda olduğunu duyurdu. Kayseri'nin ocak ayı ihracat rakamlarına ilişkin OSB Başkanı Mehmet Yalçın değerlendirmede bulundu.
Türkiye'nin küresel ticaretten aldığı payların gelişimini ve ihracatının çeşitlilik durumunu ele alan TEPAV, çeşitliliği rekabetçilik boyutunu da dikkate alarak yaptığı analizlerde Türkiye'nin ürün çeşitliliğinde dünyanın en öndeki altı ekonomisinden biri, pazar çeşitliliği açısındansa dünyada lider ülke durumunda olduğunu belirtti.
Ekonomim'de yer alan habere göre, TEPAV Kalkınma Programı Direktörü Hüseyin Ekrem Cunedioğlu tarafından hazırlanan ''Türkiye'nin Dış Ticaret Performansı: İhracatın Çeşitliliği'' başlıklı değerlendirme notu yayımlandı. Çalışma, Türkiye'nin dış ticaret performansına ilişkin not dizisinin ilkini oluşturuyor.
Değerlendirme notunda şu ifadelere yer verildi: ''Yapılan analizler, Türkiye'nin ihracattaki ürün ve pazar çeşitliliği açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını göstermektedir. Yüksek çeşitlilik yapısı, Türkiye'nin küresel kriz zamanlarında ihracatını hızlı şekilde toparlamasını kolaylaştırmakta ve sektör ya da pazar şoklarına karşı kırılganlığını azaltmaktadır. Diğer taraftan üretim kapasitesi kısıtları altında dış ticaretin büyümeye katkısını artırmak için ülkenin çeşitlilik avantajını doğru bir uzmanlaşma stratejisiyle değerlendirmek hususunda daha fazla gecikmemesi gerektiği de değerlendirilmektedir”
Ürün çeşitliliğinin üç, pazar çeşitliliğinin ise iki gösterge üzerinden tartışıldığı çalışmada son yirmi yıldır Türkiye'nin ihracat çeşitliliğinin artış trendinde olduğu görüldü.
Ürün ve pazar çeşitliliği bir arada değerlendirildiğinde çeşitliliğin mevcut durumu ve değişimi açılarından Türkiye'nin Çin ve Hindistan'la beraber diğer tüm ülkelerden ayrıştığı dikkat çekmektedir.
Ayrıca notta Türkiye'nin küresel ticaret yayılımıyla ilgili ''2002'deki 725.517 ülke-ürün ikilisinin yüzde 17,1'ine ihracat yapan ve bu performansıyla küresel ticarete yayılımı en fazla on sekizinci ülke olan Türkiye, 2002'den 2022'ye yayılım oranını 2,33 katına, yani yüzde 39,74'e çıkarmış ve yayılım endeksine göre 2022'de yedinci sıraya yükselmiştir.'' denildi.
Kayseri ocak ayı ihracatı değerlendirmesi!
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Yalçın, geçtiğimiz ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Ocak ayı ihracat-ithalat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunmuştu.
Yalçın, Türkiye'nin ihracatı 2024 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 artarak 19 milyar 991 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 22,0 azalarak 26 milyar 218 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
İhracatın ithalatı karşılama oranı ilişkin açıklama yapan Yalçın, ''Ocak 2023'te yüzde 57,5 iken Ocak 2024'te yüzde 76,2'ye yükselmiştir. Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler, Almanya, ABD ve Irak olmuştur. Ocak ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler ise Rusya Federasyonu, Çin ve Almanya'dır.'' dedi.
Kayseri'nin Ocak ayı ihracat-ithalat rakamlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Başkan Mehmet Yalçın, ''Kayseri'nin 2024 yılı Ocak ayında yapmış olduğu ihracat 287 milyon 566 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakam 2023 yılı Ocak ayında 279 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. İhracatımızda yüzde 3'e yakın bir artış yaşandığı görülmektedir. İthalat rakamımız ise Ocak 2024'te 87 milyon 978 bin dolar olmuştur. Ocak ayı ithalatımızı bir önceki yılın aynı ayına oranla yaklaşık yüzde 20 düşüş göstermiştir. Ocak ayı verilerine baktığımızda Kayseri'nin ihracatının ithalatını karşılama oranı 3,2 kata ulaşmıştır.'' ifadelerini kullandı.
Sektörler bazında ihracat ve ithalat oranlarına da değinen Başkan Yalçın, şunları kaydetti: ''Ocak ayında sektörlere göre ihracatın payı; İmalat Sanayi sektörü yüzde 93,0, Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü yüzde 5,0, Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü yüzde 1,5 olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayında sektörlere göre ithalatın payı sıralaması ise İmalat Sanayi sektörü yüzde 75,6, Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü yüzde 17,1, Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü yüzde 3,9 düzeylerinde gerçekleşmiştir.''