Türkiye ve Kayseri'de tüberküloz düşüyor

Verem, ya da halk arasındaki adıyla 'ince hastalık' diye bilinen tüberküloza yakalanan hasta sayısı düşüyor.

Kayseri Verem Savaş Dispanseri'nden alınan bilgilere göre Türkiye ve Kayseri'de tüberkülozlu hasta sayısının düşüş eğiliminde olduğu belirtildi.
KAYSERİ'DE 130 TÜBERKÜLOZ HASTASI VAR
Kayseri Verem Savaş Dispanseri'nden verilen bilgilerde Kayseri'de aktif olup şu an tedavi alan 90 hasta bulunmakta olduğu ifade edilirken 2014'teki hasta sayısının ise kasım ayı sonu itibariyle 130 olduğu belirtildi.
TÜBERKÜLOZ DÜŞME EĞİLİMDE
Verem Savaş Dispanseri'nden verilen diğer bilgilerde ise Türkiye'de ve Kayseri'de tüberküloz olgu hızının düşme eğilimine girdiği kaydedilirken, Kayseri'de 2011 yılında 180, 2012 yılında 157 ve 2013 yılında toplam 132 tüberküloz vakasının görüldüğü, söz konusu tabloya göre de yıllar itibariyle belirgin bir düşüşün yaşandığı ortaya çıktı. Verilen bilgilerde şunlara yer verildi; 'Dünya Sağlık Ögütü'nün (WHO) verilerine göre, 2013 yılında tüberküloz olgu hızı yüz binde 17.5 iken, Kayseri' deki olgu hızı yüz binde 10.5'dir. Son 5 yılda olgu hızı düşme trendinde olduğundan eliminasyon fazına (yarılanma ömrü) girilmiş bulunmaktadır.'
VEREM SAVAŞ DİSPANSERİ SAVAŞIYOR
Tüberküloz hastalarına tanı konduktan sonra en kısa sürede kayıt ve tedavi altına alındığı bilgisi verilen Verem Savaş Dispanseri'nde, hastanın yakınlarına da temaslı muayene yapıldığı bilgisi verildi. Bu kişilerden gerekli görülenlere koruma tedavisi başlatıldığını vurgulayan dispanser yetkilileri, söz konusu hastalıkla adeta savaşılarak mücadele edildiği, bu hastalık bulunan ancak maddi durumu kötü olanlara ise Verem Savaş Derneği ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan gıda ve nakit yardımı sağlandığı iletildi. Konuyla ilgili dispanser yetkilileri şunları kaydetti; 'Verem hastalarının ilaçlarını doğrudan gözetimli tedavi (DGT) altında içmeleri gerekmektedir. Bu ilaçlar birimimizde ücretsiz olarak verilmektedir. Hasta ve DGT uygulayacak kişilere DGT uygulaması hakkında eğitimler verilmektedir. Riskli gruba giren toplu yaşam alanlarında (huzur evi, hapishane ve benzeri) yıllık taramalar yapılmaktadır. Tüberküloz hastalığı, her yıl ocak ayının ikinci haftası boyunca devam eden 'verem eğitimi ve propaganda haftası' etkinliklerinde ve 24 Mart 'Dünya Tüberküloz Günü'nde halkın değişik kesimlerine anlatılmaktadır.'
TÜBERKÜLOZ HASTALARI 1 GÜN BİLE İLAÇSIZ KALMAMALI
Tüberküloz hastalarının 1 gün bile ilaçlarını aksatmamaları gerektiğini vurgulayan dispanser yetkilileri, 'Tüberküloz hastaları ilaçlarını düzenli kullanmalı, bir gün bile ilaçsız kalmamalıdır. Bu kapsamda ilaç kullanan hastaların düzenli takibi yapılmakta, Aile Sağlığı Merkezleri ve hastaların ev ziyaretleri ile ilaç kullanım durumları izlenmektedir. Düzensiz ilaç kullanımında dirençli tüberküloz gelişebilmekte, bunun tedavisi de daha zor, çok masraflı ve daha uzun sürede olmaktadır' şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme