Ucuza altın nasıl alınır?
Altın fiyatları her geçen gün artarken yatırımcılar daha ucuza altın almanın yollarını aramaya başladı. Diğer altın türlerine göre çok daha az fiyata satın alınabilen hurda altın ise merak edilen türler arasına girdi. Peki indirimli fiyatlarla nasıl altın alınır?
Altın Nedir ve Neden Değerlidir?
Dünya üzerindeki yer kabuğunun kalınlığı ortalama 35 km'dir ve bu yer kabuğunun içinde bir çok farklı element bulunduğu bilinmektedir. Bu elementlerden en az bulunanların başında altın gelir. Örnek vermek gerekirse: yer kabuğunun %8'ini alüminyum, %6'sını demir oluştururken yanlızca 10 milyonda 2'si kadarı altındır.
Sertifikalı Altın
Uzmanlara göre sertifikalı altın alış veriş işlemlerinde komisyon ödemeleri gibi ek maliyetler bulunmuyor. Kolay saklanabilmesi nedeni ile uzman isimler tarafından tavsiye edilen sertifikalı altın, yüzde sıfır stopaj imkânı da sunuyor.
İran'dan ucuz altın için Van
Toptan altın, İstanbul Kapalıçarşı, İstanbul Harem gibi çeşitli yerlerden, altın madenciliği yapan firma ve internet e-ticaret sitelerinden satın alınabilir. Bu tür alımlarda altın miktarına göre indirimli fiyatlar uygulanabilir. Türkiye'de Van, İran'dan ucuz altın için tercih edilen seçenekler arasında.
Hurda Altın
Daha da uygun fiyatlı seçenekler arayanlar için hurda altın diğer altın türlerine göre çok daha az fiyata satın alınabilir. Bunun nedeni ise henüz işçilik uygulanmamış olması. İnsanların, kuyumculara sattığı altınlar hurda fiyatına satın alınıyor ve atölyelerde yeniden işleniyor.
Diğer Seçenekler
Uzmanlar, altının nereden alınacağı düşünülürken yatırımın süresinin de dikkate alınmasını tavsiye ediyor. Eğer uzun vadeli bir yatırım düşünülüyorsa kuyumcu tercih ediliyor. Ancak alım ve satım yapılacaksa bankadan almak daha kârlı olacaktır.
Altın Alım – Satımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Altın alırken dikkat edilecekler: Öncelikle altın alınacak yerin güvenilirliği mühimdir. Alınan ürün için sertifika istenmesi veya alınan yere ait kartvizitin arkasına ürün ile ilgili detayların (ayar,gr,işçilik ücreti gibi) yazılmasının istenmesi gerekmektedir. Ürünün yeniliği, tarihi ve kalafat kontrolünün yapılması unutulmamalıdır. Mutlaka altının ayar damgalı ve patentli olması gereklidir. Eğer almak istediğimiz altın yatırım altını değilse TSE damga kontrolü yapılmalıdır. Cumhuriyet altınları için muhakkak darphane çıkışlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca işçilikli altınlar için bilinmesi gereken önemli husus, işçilik ücretleri konusunda ki beğeni durumu ülkelere ve kültürlere göre değişiklik göstereceğinden bu durumun fiyatların da farklı olmasına neden olduğunun unutulmamasıdır.
Altın satarken dikkat edilecekler: İlk olarak satılmak istenen altının türü belirlenmelidir. Ham altının fiyatı her yerde aynıdır. işçiliksiz altın denilen 24 ayar, külçe ve gram altına yatırım yapanların satarken zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Sebebi bu ürünlerin saf olarak satılmaları ve üzerlerinden işçilik ücreti alınmıyor oluşudur. Bir diğeri işçilikli altın olarak bilinen bilezik, küpe , alyans, kolye gibi ürünlerdir. Bunlara yastık altı denmekle birlikte çok zor durumda kalınmadan satılmaları tavsiye edilmemektedir.İşlenmiş altını satarken kuyumcunun beğenisine göre fiyatlar değişiklik gösterir bu sebeple tek bir yere değil birden fazla yerden fiyat istenmesinde fayda vardır.
>>Haber Merkezi