Vatandaşa 'Gelire Göre Trafik Cezası Sistemi'ni Sorduk | Anadolu'da Z Raporu...
Anadolu'da Z Raporu sokağa indi! Finlandiya, İngiltere ve İsviçre gibi ülkelerde bazı cezalar ihlali yapan kişinin gelir seviyesine göre belirleniyor. 'Gelire göre ceza' sistemi Türkiye'de de gündeme geldi. Düzenleme ile geliri düşük olana düşük, yüksek olana yüksek tutarda ceza kesilmesi planlanırken, trafik cezalarının da araç bedeline ve cinsine endekslenebileceği öngörülüyor. Biz de vatandaşa bu yeni düzenleme planını sorduk. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Anadolu'da Z Raporu sokağa indi! Avrupa'da Finlandiya, İngiltere ve İsviçre gibi ülkelerde bazı cezalar ihlali yapan kişinin gelir seviyesine göre belirleniyor. ‘Gelire göre ceza' sistemi Türkiye'de de gündeme geldi. Hükümet, vergi sisteminde modernleşmeyi ele alırken, para cezalarının da gelire orantılı belirlenmesi masaya yatıldı. Edinilen bilgilere göre, trafik cezaları başta olmak üzere para cezalarının gelire orantılı belirlenmesi tartışılıyor. Düzenleme ile geliri düşük olana düşük, yüksek olana yüksek tutarda ceza kesilmesi planlanırken, trafik cezalarının da araç bedeline ve cinsine endekslenebileceği öngörülüyor.
Halihazırda hız sınırını ihlal eden aracın 300 bin lira ya da 3 milyon lira olması fark etmeksizin kesilen ceza oranı aynı, 951 TL. Bu miktar eşitliğinin, cezaların caydırıcılığını azalttığı belirtiliyor. Biz de Anadolu'da Z Raporu olarak sokağa indik ve vatandaşa ‘gelire göre ceza sistemi' ülkemizde de yürürlüğe girmeli mi sorduk.
Bir vatandaş sistem hakkında olumlu düşündüğünü belirterek, yüksek gelirli bir kişi düşük gelirliyle aynı trafik cezasını aldığında bu durumun caydırıcılığının kalmayacağını ifade etti.
Bir başka beyefendi ise gelire göre trafik cezasının adil bir gelişme olacağını, ödenen miktarın kusurlu sürücüyü biraz zorlaması gerektiğini savundu ancak günün sonunda ödenebilir bir rakam olmalı şeklinde konuştu.
Vatandaş nezdinde genel anlamda gelire ve arabanın bedeline göre ceza sistemi olumlu karşılanırken, taksici bir beyefendi şu kritik ifadeleri kullandı: “Yoksul ve zengin hem toplumda hem Devlet için nasıl sınıfsal olarak ayırt ediliyorsa, verilen cezalar bakımından da ayrım olmalı. Bana bir trafik cezası geldiğinde kredi kartımla ya da bir arkadaşımdan borç alarak ödeyebiliyorum. Durumum zengin biriyle aynı değil.”
Taksi durağının önüne park eden bir şahsı uyardığında tepki görerek “Sana ne sen mi ödüyorsun cezasını!” dediğinden yakınan Taksici bu tepkinin arkasında ceza bedellerinin düşük olmasının etkisini vurguladı. 5 bin 10 bin TL oranlarında cezanın getirilmesi halinde insanların böyle bilinçsiz davranamayacağını belirtti.
Taksici; ışıklarda durması gerekirken geçen bir sürücünün düşüncesizce, bir mobilet ya da bisikletliye çarpabildiğini bu davranışı kırmızı ışıkta geçme cezasını önemsemediği için yaptığını savundu.
Bir vatandaş da Mercedes ve Şahin marka otomobile binen sürücünün aynı gelire sahip olmadığını cezaların da gelirlerle doğru orantılı artması gerektiğini söyledi. Trafik yoğunluğunun artmasıyla beraber trafik kontrollerinin de arttığını belirten vatandaş bunun güzel bir gelişme olduğunu, caydırıcı cezaların gelmesinin de can kayıplarının önüne geçebileceğini ifade etti. Asgari ücretle çalışan birinin 4 5 bin TL ceza ödemesinin o vatandaşın bir ay boyunca ailesine ayıracağı bütçeden kayba neden olacağını aktardı.
Almanya'da yaşayan gurbetçi bir vatandaş ise cezaların Avrupa'da da Türkiye'de de aynı oranda olması ve düşük miktarlar olması gerektiğini öne sürdü.
Bir kadın sürücü ise trafik cezalarının çoğalmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “İnsanlar akıllanmalı bu ceza sistemi acilen güncellenmeli” diye konuştu.