Veliler Dikkat! Kayseri'deki Okullar Salgın Riskiyle Karşı Karşıya!

Yeni eğitim – öğretim yılının başlamasıyla birlikte Kayseri'deki bazı devlet okullarında ciddi temizlik sorunları baş göstermeye başladı. Özellikle temizlik personeli eksikliği ve ödenek yetersizliği nedeniyle öğrenciler arasında salgın hastalıkların başlayabileceği iddia edildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Kayseri'de okullarda yeni eğitim – öğretim dönemi başladı ancak bazı devlet okullarında temizlik sorunları nedeniyle öğrenciler arasında salgın hastalıkların artabileceği öne sürüldü.

Temizlik sorunları ortaya çıktı

Kayseri'de 2024-2025 eğitim-öğretim yılı heyecanı, 9 Eylül 2024 tarihi itibarıyla başladı. İl genelindeki bin 134 okulda eğitim gören 320 bin öğrenci, uzun bir yaz tatilinin ardından okullarına kavuştu. Eğitim kurumlarında hazırlıkların tamamlanmasının ardından öğrenciler, ders başı yaparak yeni müfredatla tanıştı. Ancak Kayseri'de ki bazı devlet okullarında temizlik sorunları olduğu iddia edildi.

Salgın hastalıklar artabilir

Özellikle temizlik personeli eksikliği ve ödenek yetersizliği nedeniyle öğrenciler sağlıksız bir ortamda eğitim görmek zorunda kaldığı söyleniyor. Kayseri'de bulunan okullarda temizlik görevlisi açığı olduğu belirtilirken, bazı velilerin açıklamalarına göre de, okul tuvaletlerinin pislik içinde kaldığı ve öğrenciler arasında salgın hastalık riskinin artacağı yönünde şikâyetler yapıldı.

Personel sayısı yetersiz, motivasyon düşük

Kayseri'deki okullarda yaşanan temizlik sorunlarının en büyük nedenlerinden biri, temizlik personeli sayısının yetersiz olması olduğu söyleniyor. İŞKUR üzerinden çalıştırılan temizlik görevlilerinin özlük hakları ve maaşlarının düşürülmesi, birçok kişinin bu görevlerde çalışmak istememesine neden olduğu ayrıca, görev başındaki az sayıdaki personelin de motivasyonunun düşük olduğu için okulların genel temizlik işlerine yeterince zaman ayıramadığı bildirildi.

Veliler durumun kötüleştiğini söyledi

Kayseri'deki bazı okullarda, 700-800 öğrenciye yalnızca bir temizlik görevlisi düştüğü ve bu da okul temizliğinin yeterli seviyede yapılmasını neredeyse imkânsız hale getirdiği bildirildi. Veliler ve öğretmenler, okul yönetimlerine şikayetlerini iletse de, temizlik sorunu çözümsüz bir şekilde devam ediyor. Durumun giderek kötüleştiğini ifade eden veliler, çocuklarının sağlığı konusunda endişelerini dile getirdi.

Okul masraflarını veliler karşılıyor

Sorunun bir diğer önemli nedeni ise okullara yeterli ödeneğin gönderilmemesi olduğu söyleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların temel ihtiyaçları için ayırdığı ödeneğin yetersiz olduğu, temizlik gibi önemli hizmetlerin aksamasına yol açtığı ve dolayısıyla özellikle tuvalet temizliği gibi hijyen açısından kritik alanlarda büyük bir eksiklik yaşandığı aktarıldı. Okul idareleri, bakanlıktan gelen ödenekle temizlik malzemeleri ve hizmet alımını karşılamakta zorlanırken, bazı okullar bu masrafları velilerden topladığı gizli yardımlarla karşılamaya çalıştığı diğer iddialar arasında yer alıyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme