VEREME KARŞI DİKKATLİ OLUN
Verem Haftası dolayısıyla bilgiler paylaşan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ömer Faruk Özyurt, herkesin vereme karşı dikkatli davranması gerektiğini kaydederek, risk grubunda olanların ise daha da dikkatli olma mecburiyetinde olduğunu bildirdi.
Özyurt: “Risk gruplarında olanlar daha dikkatli olmalı”
Verem Haftası dolayısıyla bilgiler paylaşan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ömer Faruk Özyurt, herkesin vereme karşı dikkatli davranması gerektiğini kaydederek, risk grubunda olanların ise daha da dikkatli olma mecburiyetinde olduğunu bildirdi.
Verdiği bilgilerde veremin mikroplardan meydana gelen bir hastalık olduğunu dile getiren Özyurt, konuya ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı: “Verem mikroplardan meydana gelen bir hastalıktır. Öncelikle verem hastası olunmasında o mikrobun vücuda alınmış olması gerekmektedir. Sigara, alkol bağımlılarının ya da hasta veya yaşlıların mikrop olmaksızın vereme yakalanması mümkün değildir. Ancak sigara, alkol bağımlılığı olanlar, hasta veya yaşlı kimseler verem hastalığı bakımından risk grubundadır. Bu koşullarda verem mikrobunu alan insanlarda veremin ortaya çıkma ve etkili olma riski oldukça yüksektir. Bu yüzden risk grubunda olan kimseler daha dikkatli olmak zorundadır. Ancak herkes için de vereme karşı dikkat etme mecburiyeti söz konusudur.”
EN ÇOK ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR
Verem ile ilgili olarak edinilen bilgilerde İl Müdürü Özyurt, veremin en çok erkeklerde görüldüğünü ifade ederek, bu konuda uyarılarda bulundu. Özyurt ayrıca, konu ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Hedefimiz veremsiz bir Türkiye'dir. Verem (tüberküloz) hastalığı, ‘M. Tuberculosis' basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Ülkemizde verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta Verem Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlenmiştir. Bu yıl da 01-07 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan "70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" çerçevesinde yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile hastalıktan korunmak mümkündür. Verem hastalığından korunmak ve sevdiklerimizi korumak için bazı kurallara dikkat etmemiz gerekir. Öksürürken mutlaka ağzımızı kapatmalı, kullandığımız mendilleri çöp kutusuna atmalı, ellerimizi sabunla yıkamalıyız. Bulunduğumuz ortamı havalandırmaya özen göstermeli, verem hastalığının belirtilerini hissettiğimizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. İki-üç haftadan uzun süren öksürükle birlikte balgam, kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan kişilerin verem açısından da kontrollerinin yapılabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. Düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerimize bulaşmasını önleyebiliriz. Verem tedavisi gören bir kişi, ilaçlarını belirli bir süre düzenli olarak kullandığında hastalığın bulaştırıcılığı ortadan kalkar. Düzenli tedavi olmayan hastalar ilaca dirençli hale gelir ve hastalığı ilaca dirençli olarak bulaştırırlar. Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir. Verem tedavisi gören hastaların tedavisinde kullanılan bütün tüberküloz ilaçları, bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarımızı doğrudan gözetimli tedavi ile kullanmalıyız. Doğrudan gözetimli tedavi, verem hastalığında tedavi başarısını arttırmak için, tüberkülozlu hastaların her doz ilacının her gün bir sağlık çalışanı veya eğitilmiş bir gönüllü tarafından içirtilmesi esasına dayanır. Böylece doğru ilaçları, uygun zamanda ve gerektiği sürede kullanmamız sağlanmaktadır." HABER: KAAN AKBAŞ