Vergi Adaleti İçin Yeni Düzenlemeler - Hazine ve Maliye Bakanlığı Açıkladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medyada dijital vergi levhası bilgilerinin paylaşılması ve vergi yükümlülükleri hakkında çıkan haberlere ilişkin bir açıklama yaptı. Detaylar haberimizde...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medyada dijital vergi levhası bilgilerinin paylaşılması ve vergi yükümlülükleri hakkında çıkan haberlere ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık, mükelleflerin beyanlarının doğruluğunu araştırmak ve sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalara dair önemli bilgiler verdi.

Bakanlığın risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler sonucunda, 2815 büyük mükellefin %27'si nezdinde vergi incelemelerinin devam ettiği belirtildi. Bu oranın önümüzdeki dönemde artırılmasının planlandığı ve sürekli zarar beyan eden mükelleflerden, büyüklük ve sektörlerine göre riskli değerlendirilen 735 mükellefin daha incelemeye tabi tutulduğu ifade edildi. Bu vergi inceleme istatistiklerinin, Vergi Denetim Kurulu yıllık faaliyet raporunda kamuoyuyla paylaşılacağı açıklandı.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program kapsamında, vergide adaletin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması konusundaki kararlılığın sürdüğü vurgulandı. Az kazananın az, çok kazananın çok vergi ödeyeceği ve kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlayan vergi paketinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildiği duyuruldu. Bu paketle birlikte vergi cezalarının artırılacağı, bazı istisna ve indirimlerin kaldırılacağı ve kayıt dışı ekonomiyle daha güçlü bir şekilde mücadele edileceği belirtildi.

Eleştirilere Yanıt Veren Vergi Düzenlemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuoyunda son günlerde dile getirilen eleştirilere ve yapılan düzenlemelere yanıt niteliğinde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, istisnalar nedeniyle vergi ödemeyen mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirildiği ifade edildi. Bu düzenlemeyle, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde vergi ödemeyen mükelleflerin, indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden %10 oranında asgari vergi ödeyecekleri belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, vergi incelemeleri ve saha denetimleri ile kayıt dışılıkla mücadelesinin aralıksız devam ettiği, vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemlerin istisnasız uygulanacağı vurgulandı. Bu mücadeleye destek vermek amacıyla vergi cezalarının artırılmasına yönelik hükümler de yeni kabul edilen Kanun'da yer aldı.

Vergi mahremiyeti nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mükellef bazında detaylı bilgi paylaşımının mümkün olmadığını belirten Bakanlık, haberlere konu olan mükelleflerin arzu etmeleri halinde kendileriyle ilgili açıklama yapabileceklerini ifade etti.

Vergide adalet, etkinlik ve kazanca göre vergilemenin politikaların ana unsuru olduğuna dikkat çekildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bu açıklamalar, kamuoyuna duyuruldu.

Basın Açıklaması- 28.07.2024 pic.twitter.com/ads8rqL8j8 — T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (@HMBakanligi) July 28, 2024

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme