Yabancılara Vatandaşlık İddiaları Ortalığı Karıştırdı!

Göç İdaresi Başkanlığı, bir internet haber sitesinde yayınlanan ' GİB'in Yabancılara Vatandaşlık Verdiği' haberine yönelik iddialarına karşı açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, yabancılara yönelik veriler paylaşılarak, ‘Son günlerde bir internet haber sitesinde yayınlanan röportajda yer alan mesnetsiz iddialara ilişkin Göç İdaresi Başkanlığı'ndan bir açıklama yapılma ihtiyacı doğmuştur. Ülkemizde yasal kalış hakkı bulunan yabancıların sayısı, Başkanlığımızın internet sitesinde şeffaf bir şekilde paylaşılmakta ve bu sayılar her hafta düzenli olarak güncellenmektedir. Bugün itibarıyla; 3.109.867'si geçici koruma altında bulunan Suriyeliler, 228.290'ı uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancılar, 1.111.176'sı ikamet izniyle kalan yabancılar olmak üzere toplam 4.449.333 yasal kalış hakkı bulunan yabancı bulunmaktadır.' denildi.

7 Gün 24 Saat

Düzensiz göçmenlerin tespiti ve yakalanmasına yönelik operasyonların ise 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz ve kararlılıkla yürütüldüğünün altını çizen Göç İdaresi Başkanlığı(GİB), ‘ Tüm büyükşehirlerimiz dahil olmak üzere toplam 63 ilimizde Mobil Göç Noktası araçlarımız aracılığıyla kolluk birimlerimizle koordineli olarak denetim ve uygulamalar yapılmakta, tespit edilen düzensiz göçmenlerin sınır dışı işlemleri hemen başlatılmaktadır. Düzensiz göçmen yakalama ve sınır dışı işlemleri dahil tüm bu işlemlere ilişkin veriler, resmi olarak kayıt altına alınmakta ve kamuoyuna duyurulmaktadır.' açıklamalarında bulunuldu.

Veriler Sürekli Güncelleniyor

Ülkemizde yasal kalış hakkı bulunan yabancılar ve düzensiz göçle mücadeleye ilişkin verilerin, sürekli güncellenerek kamuoyu ile paylaşıldığı, buna rağmen zaman zaman gerçekle ilgisi olmayan sayıların gerçekmiş gibi kamuoyuna açıklandığı belirtilen GİB, başkanlık verilerinin esas alınması gerektiğini vurguladı.

Türk Vatandaşlığı Verilmiyor

Göç İdaresi Başkalığı tarafından yapılan açıklamada, internette yapılan asılsız habere yönelik, 'Başkanlığımızın adı kullanılarak Türk vatandaşlığı konusunda ileri sürülen iddialar da gerçek dışıdır. Göç İdaresi Başkanlığımızın iş ve işlemlerinin yer aldığı mevzuat ve Türk vatandaşlığı kazanılmasıyla ilgili mevzuat birlikte incelendiğinde, bu iddianın tamamen gerçek dışı olduğu ve hukuki açıdan gerçekleşmesinin mümkün olmadığı görülecektir. Başkanlığımız, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde sadece yabancıların ülkeye girişi, kalışı ve çıkışına ilişkin idari iş ve işlemleri yürütmekte olup, görev tanımının içinde ‘Türk vatandaşlığı verilmesi' yer almamaktadır. Bahse konu haberde yer aldığı gibi, Başkanlığımızca vatandaşlık verildiği yönündeki iddiaların gerçekle ilgisi yoktur. Türk vatandaşlığı, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre kazanılmaktadır.

Aynı haberde, Başkanlığımız personeliyle ilgili de dayanaktan yoksun, gerçek dışı iddialar yer almıştır. Göç İdaresi Başkanlığı, kanunda tanımlanan iş ve işlemleri, devletimize bağlılık içinde ve milli menfaatlerimiz doğrultusunda; kamu düzeni ve güvenliğimizden asla taviz vermeden; insan haklarına, hukuka, medeniyet değerlerimize uygun olarak yürütmektedir.' İfadelerine yer verildi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme