YAMULA PATLICANINI KADINLAR DUYURACAK
Yaklaşık 2 ay önce Kocasinan Belediyesi tarafından Yemliha'da açılan Kadın Gelişim Merkezi, köyün kadınlarını eğiterek, Türkiye'de patentli Yamula patlıcanının pazarını oluşturmayı amaçlıyor.
Yemlihalı kadınlar patlıcanın yan ürünleri doğal ortamlarda üreterek kendi kooperatiflerinde satışa sunacak ve potansiyel oluşursa tüm dünya Yamula patlıcanını duyacak.
ERKEK İŞİNİ KADINLAR YAPIYOR
Yemliha'da, Kadın gelişim merkezinin açılmasında öncü olan ve kadınlara her türlü desteği sağlayan Türk Anneler Derneği Kayseri Şube Başkanı Fikriye Merdan, 'Yemliha Kadın Gelişim Merkezi, bir proje ile başladı. Kocasinan Belediye Başkanımız kadınların sosyalleşmesi için bu yeri bize verdi. Yemliha'da asıl iş patlıcan yetiştiriciliği. Orda tarımla alakalı her işi kadınlar yapar, erkekleri ise uzun yol şoförüdür. Kadınlar çiftçiliğin her aşamasında bulunurlar. Ekiminden bakımına, gübrelenmesine toplanmasına kadar her işi kadınlar kendisi yapar. Yamula patlıcanı çok meşhur ve oldukça lezzetli. Antalya ve Manisa tohumunu bizden alarak üretmeye başladılar. Bu patlıcanı başkaları alıp üretip Kayseri marketlerinde bile satıyorsa bunu bizim geliştirmemiz lazım. Adından bir Antep kuru patlıcanı gibi söz ettirmemiz lazım. İkinci projemizde yine kadınların çalıştığı patlıcan işleme merkezimiz olacak.' dedi.
PATLICANIN HER TÜRLÜSÜ DEĞERLENDİRİLECEK
Yemliha'daki kadınların çok girişimci olduğunu ifade eden Merdan, 'Kendileri bize, bilinçli patlıcan üretimi yapmak istediklerini ve bunun ticaretini yapmak istediklerini söylediler. Kadınların amacı, yamula patlıcanı, kurusunu, közünü, reçelini, turşusunu yapıp satıp değerlendirmek amaçları. Daha sonra sabancı vakfına projeyi sunduk ve buda kabul oldu. Şimdi 2 aydır Yemlihalı kadınlarımızın patlıcan yetiştiriciliği, satış ve pazarlaması ve girişimcilik eğitimleri sürüyor. Kooperatifçilik dersi de verilecek ki kadınlar ürünlerini tarım kooperatifinde rahatça satsınlar. Kadınlar eğitimlere oldukça fazla talep gösterdi, öğrenmeye, gelişmeye çok meraklılar. Yaptıkları işin ne kadar önemli olduğun farkına vardılar. Bizlerin ve belediyenin katkısıyla pazar oluşturup ürünlerini satabilme donanımına gelecekler. Kadınlar burada sosyalleşip kendi kişisel gelişimlerini sağlıyorlar.' şeklinde konuştu.
YEMLİHA'DA 70 BİN TON PATLICAN ÜRETİLİYOR
Kurulacak ticarethanede patlıcanın tüm yan ürünlerini satacaklarını ve atıl kalmış olan Yamula patlıcanının ismini Türkiye'ye duyuracaklarını söyleyen Fikriye Merdan, şunları söyledi: 'Eğitimlerden sonra ikinci bir proje onaylanırsa Yemliha'da bir ticarethane oluşturmak istiyoruz. Yani patlıcanın yan ürünlerini kurusundan tutunda turşusuna kadar pazara sürmek istiyoruz. Buda kadınların doğal ortamlarda kuruttukları patlıcanları kooperatifte pazarlayıp satmasıyla olacak. Bunlar arasında toz biber, pul biber, kuru fasulye, nohut, mısır, pancar, salça gibi ürünler de doğal olarak satılacak. Yamula patlıcanı dünya patenti almış bir marka. Burada bu kadar atıl kalmış ki bizim ürünlerimiz biz başka şehirlerin ürünlerini kullanıyoruz. Patlıcan kurusu bizde varken, patlıcanımızda patentli olmasına rağmen Antep'in kuru patlıcanını tüketiyoruz. Burada kuru patlıcan pazarı yok çünkü işlenmediği için. Yemliha'da 70 bin ton patlıcan üretiliyor bunun 35 bin tonunu marketler alıyor. Geri kalanı ise kadınların ellerinde değerlendiriliyor. Patentli olan patlıcanımızı öldürmemeyi onu tüm Türkiye'nin bilmesini, tanımasını istiyoruz. Buda belediyemizin desteğiyle ancak olur.'
ÖZEL HABER: SEHER GÖZÜKÜÇÜK
ERKEK İŞİNİ KADINLAR YAPIYOR
Yemliha'da, Kadın gelişim merkezinin açılmasında öncü olan ve kadınlara her türlü desteği sağlayan Türk Anneler Derneği Kayseri Şube Başkanı Fikriye Merdan, 'Yemliha Kadın Gelişim Merkezi, bir proje ile başladı. Kocasinan Belediye Başkanımız kadınların sosyalleşmesi için bu yeri bize verdi. Yemliha'da asıl iş patlıcan yetiştiriciliği. Orda tarımla alakalı her işi kadınlar yapar, erkekleri ise uzun yol şoförüdür. Kadınlar çiftçiliğin her aşamasında bulunurlar. Ekiminden bakımına, gübrelenmesine toplanmasına kadar her işi kadınlar kendisi yapar. Yamula patlıcanı çok meşhur ve oldukça lezzetli. Antalya ve Manisa tohumunu bizden alarak üretmeye başladılar. Bu patlıcanı başkaları alıp üretip Kayseri marketlerinde bile satıyorsa bunu bizim geliştirmemiz lazım. Adından bir Antep kuru patlıcanı gibi söz ettirmemiz lazım. İkinci projemizde yine kadınların çalıştığı patlıcan işleme merkezimiz olacak.' dedi.
PATLICANIN HER TÜRLÜSÜ DEĞERLENDİRİLECEK
Yemliha'daki kadınların çok girişimci olduğunu ifade eden Merdan, 'Kendileri bize, bilinçli patlıcan üretimi yapmak istediklerini ve bunun ticaretini yapmak istediklerini söylediler. Kadınların amacı, yamula patlıcanı, kurusunu, közünü, reçelini, turşusunu yapıp satıp değerlendirmek amaçları. Daha sonra sabancı vakfına projeyi sunduk ve buda kabul oldu. Şimdi 2 aydır Yemlihalı kadınlarımızın patlıcan yetiştiriciliği, satış ve pazarlaması ve girişimcilik eğitimleri sürüyor. Kooperatifçilik dersi de verilecek ki kadınlar ürünlerini tarım kooperatifinde rahatça satsınlar. Kadınlar eğitimlere oldukça fazla talep gösterdi, öğrenmeye, gelişmeye çok meraklılar. Yaptıkları işin ne kadar önemli olduğun farkına vardılar. Bizlerin ve belediyenin katkısıyla pazar oluşturup ürünlerini satabilme donanımına gelecekler. Kadınlar burada sosyalleşip kendi kişisel gelişimlerini sağlıyorlar.' şeklinde konuştu.
YEMLİHA'DA 70 BİN TON PATLICAN ÜRETİLİYOR
Kurulacak ticarethanede patlıcanın tüm yan ürünlerini satacaklarını ve atıl kalmış olan Yamula patlıcanının ismini Türkiye'ye duyuracaklarını söyleyen Fikriye Merdan, şunları söyledi: 'Eğitimlerden sonra ikinci bir proje onaylanırsa Yemliha'da bir ticarethane oluşturmak istiyoruz. Yani patlıcanın yan ürünlerini kurusundan tutunda turşusuna kadar pazara sürmek istiyoruz. Buda kadınların doğal ortamlarda kuruttukları patlıcanları kooperatifte pazarlayıp satmasıyla olacak. Bunlar arasında toz biber, pul biber, kuru fasulye, nohut, mısır, pancar, salça gibi ürünler de doğal olarak satılacak. Yamula patlıcanı dünya patenti almış bir marka. Burada bu kadar atıl kalmış ki bizim ürünlerimiz biz başka şehirlerin ürünlerini kullanıyoruz. Patlıcan kurusu bizde varken, patlıcanımızda patentli olmasına rağmen Antep'in kuru patlıcanını tüketiyoruz. Burada kuru patlıcan pazarı yok çünkü işlenmediği için. Yemliha'da 70 bin ton patlıcan üretiliyor bunun 35 bin tonunu marketler alıyor. Geri kalanı ise kadınların ellerinde değerlendiriliyor. Patentli olan patlıcanımızı öldürmemeyi onu tüm Türkiye'nin bilmesini, tanımasını istiyoruz. Buda belediyemizin desteğiyle ancak olur.'
ÖZEL HABER: SEHER GÖZÜKÜÇÜK