Yardım talepleri arttı
Kayserili hayırsever iş insanları, pandemi dolayısıyla her geçen gün iaşe ve maddi yardım taleplerinin arttığını söyledi. Hayırseverler, yardımların devlet eliyle yapılması gerektiği kanaatinde.
Türkiye'de geçen yıl 11 Mart'tan itibaren başlayan kısıtlamalarla birlikte çok sayıda insan işinden oldu. Özellikle garsonluk, inşaat işçiliği, komilik gibi gündelik kazançla yaşamını idame ettirenler ile iş yerlerini kapatmak zorunda kalan küçük esnaf pandemi döneminde ciddî ekonomik yaralar aldı.
İŞSİZLİK RAKAMLARA DA YANSIDI
Devlet, her ne kadar kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı, pandemi sosyal destek yardımları ile yaraları sarmaya çalışsa da, salgının yanı sıra işsizlik ve ekonomik dar boğaz vatandaşın en önemli gündem maddesi haline geldi. TÜİK'in Nisan ayı işsizlik istatistiklerine göre, işsizlik oranı 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti.
EN YÜZDE 30, 35 ARTIŞ
Hayırseverleri ile ünlü Kayseri'de, hayırseverlerin söylemleri de bunu doğruladı. Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Hasyüncü, Türk ya da mülteci fark etmeksizin, rutin yardım ettikleri 700 ailenin dışında, kendilerine ulaşanların sayısında artış olduğunu ifade etti.
Pandemiden dolayı yardım taleplerinde en az yüzde 30, 35 oranında artış gözlemlediğini söyleyen Hasyüncü, maddi yardım ve iaşe talebinde bulunanlarda pandemiye özel bir artış olup olmadığı sorusuna ise şöyle yanıt verdi: 'Olmaz olur mu... Mesela spor salonunda çalışıyor, kalfalık yapıyor, garsonluk yapıyor, bunun gibi gündelik işlerde çalışanlar çok gelmeye başladı. Ya da pandemide iş yeri kapanmış, kovid olduktan sonra çalışamamış insanlardan da çok başvuru gelmeye başladı. Biz Dernek olarak, bu insanların durumunu inceleyip ihtiyaçları oranında yardım etmeye çalışıyoruz. Bizim Erciyes Feneri marketimizden gelip ihtiyaçları oranında alışveriş yapıyorlar. Bunun dışında bizim her yıl hayırseverlerin yardımıyla kurduğumuz iftar çadırı vardı. Bu yıl pandemiden dolayı onu yapamadığımız için, yine hayırseverlerin yardımıyla iftarlıklarımızı alıp gecekondu mahallerine götürüyoruz.'
KAYSERİ'YE 'İHTİYAÇ MASTER PLANI' ŞART
Hayırseverliği ile bilinen iş insanı ve İYİ Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Kazım Yücel de, maddi yardım taleplerinin son 1 yılda, önceki yıllara oranla birkaç arttığını söyledi. Yücel, 'Çok yakınımızdan, çevremizden, siyaseten bizi tanıyan insanlardan şu anda inanamayacağımız kadar yüksek oranda talep alıyoruz. Oranlar bazen bizi yanıltabilir ama önceki dönemlere göre 4, 5 kat artış var.' dedi.
Özellikle Ramazan'da beklentinin daha çok arttığını belirten Yücel, Kayseri'de bir 'ihtiyaç master planı' çıkarılması önerisinde bulundu. Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Normalde ihtiyaç sahipleri var ama iş imkanlarını kaybetmiş insanlarımızın çok fazla olduğunu gördüm. Bunlar genelde gündelik kazançları olan işlerde çalışanlar, bir de işinden ayrılanlar ve kısa çalışma ödeneği alanlardan da talep alıyoruz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanıma bir yıl önce bir grup toplantısında ifade etmişim. Bu şehrin bir 'ihtiyaç master planı'nın çıkarılması ve belediyenin örneğin bir gayri menkulunun satılarak imkanların bu insanlar için seferber edilmesi gerekiyor. Onlar bunu yapsınlar, biz de muhalefet olarak destek verelim. Hayırseverler seve seve yardım eder ama bunlar uzun ömürlü olmaz, amaçsız ve sonuçsuz olur. Buna devletin ya da belediye gibi kurumların el atması lazım. Örneğin, Gaziantep'te AK Partili Şahinbey Belediyesi bunu yaptı; ihtiyaç sahiplerine düzenli olarak 750 TL verdi. Kayseri'de de belediyenin bir gayri menkulu bunun için yok edilebilir.'
'DEVLET EL ATMALI'
Sosyal medya hesabından, yardım taleplerinin arttığına dair paylaşım yapan iş insanı Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç ise, 'Talepler geçen yıldan bu yana hiç durmadı. Sadece Ramazan'da değil, Ramazan dışındaki talepler de durmadı. Normalde her yıl Ramazan'da 500, 600 civarında iaşe desteğinde bulunuyorduk ama geçen yıl Ramazan ayından bu yana bu sayı 7 bine ulaştı. Sadece Ramazan'daki artışı ise 2 katından fazla.' diye konuştu.
Yardım talebinde bulunanların; işi olmayanlar, garson, komi, çaycı gibi gündelik işte çalışanlar, küçük esnaf yanında çalışanlar, eşi olmayanlar ya da eşi çalışmayanlarla, engellilerden oluştuğunu söyleyen Kılınç, bu konuda düzenli bir devlet politikası üretilmesi gerektiğini savundu. Kılınç, 'Bu kısıtlama döneminde en azından çalışamayan insanların hayatını idame ettireceği, açlık sınırından kurtulacakları kadar gelirin verilmesi gerekiyor. Bu süreçte destekler yeteri kadar olmadı, insanlar günlük yiyecek ihtiyacını karşılayamaz duruma geldiler. Bizim gibi iş insanları bir şey yapmaya çalışıyor ama bu bizim imkanımızla olacak bir şey değil devletin bu konuya el atması lazım; işsiz kalan insanları tespit ederek geçimlerini en azından gıda ihtiyacını karşılayacak desteği vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Son dönemde intihar vakaları da çok fazla arttı, bunların hesp,i maddi imkansızlık ve şaresizlikten meydana geliyor. ülkemiz ve insanlarımız için hata yapılıyor bundan dönülmesi ve empati kurulması gerektiğini düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.
Selma Kara