Yarım gram altın üretimi durdu! Elinde olanlar ne yapacak? – Altın piyasası

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı karara göre yarım gram altının üretimi durduruldu. Altın rafinerileri bundan sonra asgari olarak 1 gram altın üretebilecek. Peki, elinde yarım gram altın bulunan vatandaşlar ne yapacak? Yarım gram altının üretimi durdurulması altın fiyatlarını etkileyecek mi? Kayseri'de 16 yıldır kuyumcu olan Özgür İmren merak edilenleri Kayseri Anadolu Haber'e anlattı.

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı karara göre yarım gram altının üretimi durduruldu. Altın rafinerileri bundan sonra asgari olarak 1 gram altın üretebilecek.

0.5 gram altınlar kulplu ve kulpsuz olarak üretiliyordu. Bunun yanı sıra 22 ve 24 ayar altın seçenekleri bulunuyordu. Böylece çeyrekten sonra düğünlerde en çok tercih edilen altınlar arasında yer alıyordu. Kayseri'de 16 yıldır kuyumcu olan Özgür İmren, üretimi kaldırılan yarım gram altın ile ilgili merak edilenleri Kayseri Anadolu Haber muhabirine anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede: "MADDE 1 – Hazine ve Maliye Bakanlığının internet sitesinde 31.03.2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Rafineriler Tarafından Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelge (KMR-2023/1)'in 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “0,5” ibaresi “1” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 2 – Bu Genelge Hazine ve Maliye Bakanlığının internet sitesinde yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. MADDE 3 - Bu Genelge hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü yürütür" ifadeleri yer alıyor.

Yarım gram altının üretiminin durdurulmasının ardından, elinde yarım gram altın bulunan vatandaşlar ne yapacağını merak ediyor.

Kuyumcu Özgür İmren, yarım gram altınının kaldırılmasının henüz bir etkisinin görülmediğini belirterek: “Yarım gram kısa bir süre önce üretimden kaldırıldı. Sadece burada en aşağı gram altın olacak, bunun da daha etkisini daha görmedik, bu yüzden insanların tedirgin olmasına gerek yok. Yarım gramın olmaması çok büyük ehemmiyeti olan bir şey değil, önemli olan insanların alım gücüdür. Bu olay ileriki zamanlarda kendini belli eder. Yarım gramın olması mantıklıydı. Mesela, şuan ki gram altın 1660 TL bu aslında geçen senenin çeyrek fiyatı ve insanların durumu olmadığı için daha düşük ücretlilere yöneliyor. O da yarım gram oluyor. Sünnet düğünleri olur. Bebek görmeye gidenler olur. Böyle zamanlarda yarım gram tercih ediliyordu. Ayrıca yarım gramı kaldırılması altın fiyatlarını etkilemedi. Yarım gram kalkmamalıydı aslında, her bütçeye uygun bir altındı” dedi.

Şuan elinde yarım gram altın olan ne yapacak?

İmren, altın fiyatları yükseldikçe vatandaşların hep daha küçük altına yöneldiğini dolayısıyla yarım gram altınında tercih edildiğini söyledi: “Önceden çeyrek vardı, çeyrek yükselince insanlar gram altına yöneldi, gramda yükselince yarım grama yöneldi. Bu en son 7-8 ay önce gram altını daha çok soran oldu. Bu da altının yükselmesi ve insanların alım gücünün düşmesi birer etken, şimdiden gram altın yerini yarım gram almıştı. Yarım gram altını olan vatandaşlar her hangi bir şey yapmasına gerek yok. Altın her zaman altındır. Bunun yarım gramı da, gramı da, çeyreği de aynıdır. Mesela 10 tane yarım gramı vardır 5 gram yapar. Yarım gram altının yine alım satımı yapabilir. Üretimi ne kadar durdurulsa da iç piyasada yine döner. Bu yüzden insanların hemen bozdurmasına gerek yok. Şuan yarım gram altının alış fiyatı 800 TL satış ise 830 TL'dir.”

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme