Yemeksepeti dondurma tüketim istatistiğini açıkladı - Kayseri'de en sevilen hangisi?

Yemeksepeti, özellikle yaz günlerinin en sevilen tatlısı olan dondurma sipariş adedi verilerinden yola çıkarak dondurma istatistiklerini açıkladı. Çikolatalı dondurma zirvedeki yerini korurken sade dondurma da en sevilenler arasında 2'nci sıradaki yerini koruyor. Peki 2023 yazında Kayseri'de en sevilen ve en çok tercih edilen dondurma hangisi? Dondurma severler bu haber sizin için...

Yemeksepeti, özellikle yaz günlerinin en sevilen tatlısı olan dondurma sipariş adedi verilerinden yola çıkarak dondurma istatistiklerini açıkladı. Çikolatalı dondurma zirvedeki yerini korurken sade dondurma da en sevilenler arasında 2'nci sıradaki yerini koruyor. Kayseri'de ise 2023 yazında en sevilen ve tercih edilen dondurma çikolatalı dondurma yüzde

Kavunlu dondurma, nisan ayında elde ettiği rekor satışla ilk 10'a girdi. 2023 yılı dondurma satış verileri, 12 ayda ilk sırada bulunarak bu yıl da yerini korudu. Aynı başarıyı sade dondurma da Eylül 2022 Mayıs 2023'e kadar 1'inci sıradaki yerini korudu.

Limonlu dondurma ise bu yıl gösterdiği performansla sıralamada bir basamak çıkarak 3'üncü sıraya yükselirken, fıstıklı dondurma 5'inci sıraya yükseldi.

Evrensel bir lezzet!

Türk mutfak kültüründe popüler olan çiğ köftenin yanında dondurmanın favori bir lezzet olması, klasik tatların ötesine geçildiğini gözler önüne serdi. Bunun yanı sıra böğürtlenli dondurmanın burgerle, kızarmış dondurmanın ise Uzak Doğu mutfağıyla bütünleşmesi, bu tatlının evrensel bir lezzet olduğunu ortaya çıkarıyor.

Kahveyle mükemmel bir uyum içinde olan 'Kaymaklı Dondurma' da bu trendin parçası. Dondurma, sadece tek başına değil, farklı mutfaklarla birleşerek de tüketicilere benzersiz lezzet deneyimleri sunuyor.

2022 ve 2023 yıllarında dondurma fiyatlarındaki değişimler dikkati çekti. Böğürtlenli dondurma, fiyat artışı konusunda listenin başını çekerken Maraş usulü dondurma fiyat istikrarını koruyarak en bütçe dostu dondurma oldu.

Kızarmış dondurma, bütçe dostu listesinde ikinci sırayı alırken fiyatları en az artanlar listesinde son sırada yer aldı. Bu veriler, dondurma tercihlerinin sadece lezzetle değil, aynı zamanda fiyatlardan da etkilendiğini gösteriyor.

Maraş usulü, 7 ilde en çok satılan dondurma

Yemeksepeti'nin açıkladığı veriler ayrıca, Türkiye'nin farklı şehirlerindeki dondurma tüketim eğilimlerini de açığa çıkardı. Sade dondurmanın Adana'dan Van'a kadar birçok şehirde ilk sırayı aldığı görülüyor. Ancak 2023'te özellikle Ağrı ve Samsun gibi şehirlerde çikolatalı dondurma tercihleri artış gösterdi.

Maraş usulü dondurma, Adıyaman, Bartın, Denizli, Karaman, Kırşehir, Osmaniye ve Sivas gibi şehirlerde hem 2022'de hem de 2023'te en çok satılan dondurma çeşidi oldu.

Kızarmış dondurmada da iş ortağı sayısında yüzde 8,81'lik bir artış gözlemlendi. Bu da kızarmış dondurma talebinin arttığını ve daha fazla satıcının bu lezzete yatırım yapmaya başladığının ispatı olarak görülebilir.

Sade dondurma, restoran sayısında yüzde 11,02'lik bir artışla bu alanda öne çıkarak en popüler dondurma türlerinden biri olmaya devam ediyor.

Son 1 yılın en çok satan 10 dondurması da 'Çikolatalı, sade, limonlu, karamelli, fıstıklı, maraş usulü, çilekli, karışık, kavunlu ve kaymaklı dondurma' şeklinde sıralandı.

Kayseri'den en çok tercih edilen dondurma hangisi?

Dondurma zevkleri yerel kültüre göre farklılık gösterse de, Kayseri büyük oranda Türkiye dondurma zevki sıralamasına uyum sağlamış gibi gözüküyor.

Kayseri'de bu yaz dondurmanın külah bazında bir topu 5 TL'den, 1 kilogram dondurma ise 70 TL'den satıldı. Tarihi milattan önce 2000'lere dayanan dondurma, her yaz olduğu gibi popülerliğini koruyor. Özellikle çocukların vazgeçemediği dondurma Kayseri'de semtine göre, mahallelere göre de fiyatları değişiklik gösteriyor. Dondurma fiyatları geçen yıla göre yüzde 100 oranında arttığı da gözlerden kaçmadı. Sebebi ise şeker olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlar olarak belirtilmişti. Kocasinan, Melikgazi, Talas ve birçok ilçede de tercihler ve fiyatlar farklılık gösteriyor.

Kocasinan'da bir topu 10 TL olan dondurmanın kilosu 160 TL'ye denk gelirken, Talas'ta bir top dondurma 12-15 TL fiyatlarında satılıyor. Melikgazi'de ise mahalleye göre değişiyor. Gökkent'te bir top dondurma 6 TL, Hunat Mahallesi'nde 10 TL'ye satılıyor.

Kayseri'de en çok tercih edilen dondurma sıralamasında bu yaz çikolatalı dondurma zirvedeydi. Sıralama ise şu şekilde; sade, çilekli, böğürtlenli, limonlu, karışık, İtalyan karameli ve kaymaklı dondurma...

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme