Yeni düzenleme can sıkabilir – Ağır cezalar geliyor!

Turizm amaçlı günübirlik kiralanan konutlara yeni düzenlemeler geliyor. Meclis'e sunulan yasa tasarısına göre kurallara uymayanlara ağır cezalar geliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Turizm amaçlı günübirlik kiralanan konutlara yeni düzenlemeler geliyor. Meclis'e sunulan yasa tasarısına göre kurallara uymayanlara ağır cezalar geliyor. Düzenlemenin 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Günübirlik ev kiralama ile ilgili yeni düzenleme TBMM'ye sunuldu. Düzenlenen yasa tasarısına göre evini günlük kiraya verenlerin öncelikle bakanlıktan izin belgesi alması gerekecek. Yasa tasarısında yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyenlere ise 100 bin- 1 milyon arasında cezai işlem uygulanacak.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in verdiği bilgiye göre Meclis'e sunulan tasarıda 100 günün altındaki konaklamaları kapsayacağı, ihlali halinde 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar ağır cezalar uygulanacağı belirtiliyor. Öne çıkan düzenlemeler ise şu şekilde,

Kültür ve Turizm Bakanlığı, günlük kiralanan evleri denetleyecek. Evini günlük kiralamak isteyenlere turizm konutu ruhsatı verilecek ve bu belge evin kapısına asılacak. Belgeyi belli ücret karşılığında bakanlık veya valilik verecek.

Belgeyi almak için ise bir takım izinler gerekiyor. Ev sahiplerinin başta yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atıkların kontrolü belgesi izinlerini de alması gerektiği belirtiliyor.

Evlerin içinde saç kurutma makinesi, havlu, nevresim takımı vs. bulunacak.

Günlük kiralanacak konut, apartman içindeyse tüm komşulardan muvafakatname belgesi istenecek. Ev sahibinin günlük kiralama yapabilmesi için herkesin onay vermesi gerekiyor.

Konutlar üçüncü kişilere kiraya verilemeyecek.

Müşterilerin kimlik bilgileri ve konaklama süreleri emniyete bildirilecek.

İzin belgesi olmayanlara, her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Ev sahibinin izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek.

Bu sürede izin belgesi almadan faaliyete devam edenlerin cezası 500 bin liraya çıkacak.

Kiracı olduğu evi kiraya verenler ile buna aracılık edenlere hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira ceza uygulanacak.
Aracılık eden emlak sitelerine de 100 bin lira para ceza verilecek.

1 yıl içinde evini 4 kez izin belgesi almadan kiraya veremeyecek. Verirse cezası 1 milyon lirayı bulacak.

Düzenleme yılbaşında devreye girecek

Düzenleme, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte kiralama faaliyetinde bulunanlar bir ay içinde izin belgesi almak üzere bakanlığa gerekecek. Ruhsat işlemleri, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacak.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme