Yeni yöntem geliştirdiler: Kayserili bu tuzağa düşme!

Kayseri'de de vatandaşlar dolandırıcıların tuzağına düşmemek için bilinçlendirilse de dolandırıcılardan yeni yöntem gecikmiyor. Bu yeni tuzak ise bir hayli ilginç...

Dolandırıcılar, özellikle yaşlı veya dijital uygulamaları az kullanan bireyleri tespit ediyor. Çeşitli yöntemler uygulayarak vatandaşların parasını gasp ediyor. Konuya ilişkin başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere pek çok kurum veya kuruluş da dolandırıcılara ilişkin vatandaşları bilgilendiriyor. Ancak bu yeni yöntem ise dikkat çekiyor. Kayserili vatandaşların bu tuzağa düşmemesi için uyarılar yapılıyor.

Dolandırıcılar, geliştirdikleri yeni yöntemle cep telefon faturaları üzerinden vatandaşa tuzak kuruyor. Şahıslar telefon faturasını ödedikten sonra iade alıyor. Daha sonra vatandaştan 'yanlışlıkla ödedim' ifadesiyle para talep ediyor.

Faturası ödenen vatandaşın cep telefonuna 'ödendi' bildirimi gidiyor. Ardından şahıslar faturasını ödedikleri numarayı arayarak ''Faturanızı dedem/yakınım ödemiş, bir hata oldu. Lütfen ücreti geri iade edebilirmisiniz'' şeklinde ifadeler kullanarak vatandaşları kandırıyor.

Vatandaşlar da mesaja girip faturanın gerçekten ödendiğini görüyor. Dolandırıcılar da birkaç gün içinde ''hatalı ödeme'' gerekçesiylle ödediği faturayı bankadan geri alıyor.

Bu durumda hem iade edilen para hem de faturanın iptali nedeniyle elde edilen parayı dolandırıcılar havada kapıyor.

Vatandaş bu durumda ne yapacak?

Uzmanlar, böyle bir durumla karşılaşan vatandaşların öncelikle bankalarıyla iletişime geçmelerini öneriyor. Ödeme yapan kişiyi doğrulamadan kesinlikle herhangi bir iade işlemi yapmamalarını vurguluyor.

Vatandaşların bu tarz dolandırıcılık hamlelerine karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden uzmanlar şüpheli durumla karşılaştıkları zaman yetkili kurumlara başvurmalarını belirtiyor.

GSM operatörleri üzerinden geliştirilen bu yöntem için yetkililer iade hakkı tanındığını bu nedenle kullanıcıların dolandırıcı baskısına boyun eğmemeleri noktasında uyarıda bulunuyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme