'Yerli aşı ' Nisan ayında hazır
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Nisan ayında aşı çalışmalarının başlayacağını öngördüklerini söyledi.
10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla Gazeteciler Cemiyeti 'ni ziyaret eden Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Çalış, ERÜ Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) tarafından, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından gerçekleştirilen Kovid-19 aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
AY SONUNDA FAZ-2 'DE DOZLAMA BAŞLAYACAK
Halihazırda Faz-2 aşamasının yürütüldüğünü, ay sonu itibariyle de Faz-2 'de dozlama çalışmasına başlamayı öngördüklerini belirten Çalış, 'Şuan da 200 gönüllü üzerinde Faz-2 çalışmalarına geçeceğiz. 400'ün üzerinde gönüllümüz bekliyor. Aşının insana uygulanabilmesi için daha öncede yapıldığı gibi güvenlik testleri ve Koçak Farma'daki dolum işlemleri devam ediyor. Her şeyi olağanüstü titizlikle çalışıyoruz. Hocalarımız ise aralıksız olarak çalışmalarını yürütüyor. Her şey prosedüre uygun olsun diye tam tarih vermek istemiyoruz ama ay sonu itibariyle Faz-2 'de dozlama çalışmalarının başlayacağını düşünüyoruz.' dedi.
'ERÜ AŞI ÇALIŞMALARINDA ÖNDE'
ERAGEM 'deki aşının ülkedeki diğer aşılara oranla en hızlı ilerleyen çalışma olduğunu belirten Çalış, 'Biz istiyoruz ki milli aşımız bir an önce olsun. 3 'de olsun, 4 'de olsun. Şu anda dışarıdan aşı alıyoruz ama belirli aralıklarla aşılama olup olmayacağını bilmiyoruz. Bir sonraki aşamada aşıya ihtiyaç duyulursa neden yerli aşımızı kullanmayalım. Faz-3 dediğimiz aşama daha kitlesel bir aşılama. Onun için de eğer çalışmalarımız beklediğimiz gibi giderse Nisan ayını öngörüyoruz. Gönül istiyor ki, ülkemizden bir den fazla aşı çalışması çıksın. Ama şu anda çalışmalarda en öndeki bizim aşımız.' diye konuştu.
'ÖĞRENCİLERİMİZİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ'
Kamerayla sınav yapılmasıyla ilgili öğrencilerin sosyal medya aracılığıyla verdiği tepkileri de değerlendiren Çalış, 'Üniversitemiz bildiğiniz üzere araştırma üniversitesi. Bunun dışında kurumsal akredite almak için de çalışmalarımız sürüyor. Yani, 11 araştırma üniversitesinden biri olmanın yanı sıra, kurumsal akredite almış bir üniversite de olacağız. Kurumsal akreditede sınav güvenilirliği önemli bir ölçüttür. YÖK 'ten bu konuyla ilgili geçen Eylül ayında bir yazı gelmişti zaten. Sınavları kamera eşliğinde denetimle yapacağız. Yüz yüze sınavda nasıl hoca varsa burada da kamera olacak. Teknik imkanı olmayan öğrencilerimize de, belirlenen bir tarihte, pandemi koşulları da sona erince sınav yapılabileceğini belirttik. Biz, asla öğrencilerimizi mağdur etmeyiz. Öğrenci odaklı bir üniversiteyiz.' ifadelerini kullandı.
>>Ekrem Nazlı