Yılbaşı kutlamak günah mı? Kayserili ilahiyatçının açıklamaları şok etti
Her yılbaşı geldiğinde yılbaşı kutlamak günah mı? Müslümanlar Yılbaşı kutlar mı gibi sorular soruluyor? Diyanet ile ilahiyatçılar bu sorulara çeşitli cevaplar veriyor. Kayserili ilahiyatçının açıklamaları, sosyal medyada gündem oldu. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haberin bülteninde…
Yeni yıl ile birlikte yılbaşı kutlamak haram mı? Yılbaşı kutlamak haram mı? Hıristiyanların yılbaşını kutlamak caiz mi? Müslüman Noel kutlamaz şeklindeki tartışmalar yeniden gündeme geldi. Pek çok insan, bu soruların cevabını ararken, Diyanet İşleri Başkanlığı ile İlahiyatçılar bu sorulara farklı cevaplar veriyor. Özellikle Kayserili ilahiyatçının bu konudaki açıklamaları, sosyal medyada yeniden gündem oldu.
Bugün 2023 yılını geride bırakıp, 2024 yılına gireceğiz. Pek çok insan yeni yıl nedeniyle çeşitli etkinlikler yaparken, özel yemek, eğlence ve alkolün ön planda olduğu kutlamalar ön plana çıkıyor. Dünyanın bir çok yerinde meydanlara inen insanlar, yeni yılı havai fişek, müzik ve eğlence eşliğinde karşılıyor.
Farklı inanca mensup pek çok insan yılbaşı ve noeli çılgın eğlenceler eşliğinde kutluyor. Müslüman ülkelerde de benzer uygulamalar görülüyor. Her yeni yılla birlikte Müslüman ülkelerde, yılbaşı kutlamak günah mı? Yılbaşı kutlamanın ne zararı var? İslam'a göre yılbaşı kutlamak haram mı? Şeklinde sorular da sıkça soruluyor. Müslümanların, bir Hıristiyan geleneği olan Noel'i kutlamaması gerektiğini savunan çok sayıda kişi de bulunuyor.
Yılbaşı kutlamalarına karşı çıkan önemli bir kesim var. Bu kesimler, Miladı yıla gelen Mekke'nin fethini kutlayanlar da bulunuyor.
Vatandaşların, son günlerde Google arama motorunda en çok aradığı sorular da yılbaşı kutlamaları ile ilgili. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilahiyatçıların çeşitli açıklamaları bulunuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, yılbaşı eğlencelerinin Dinimizde ve kültürümüzde yer almadığını açıklayarak, Noel baba figür ve kıyafetleri, hindi kesme, çam ağacı süsleme gibi tutum ve davranışlardan uzak durulması gerektiğini duyurdu. Diyanet, ayrıca her ne zaman ve ne sebeple olursa olsun alkollü içki tüketmenin dinen yasaklandığını ve günah olduğunu hatırlattı.
İlahiyatçı Mehmet Okuyan, bu gecenin bir önceki veya sonraki gecelerden farkı olmadığını belirterek, kutlama yapmak yerine insanın kendisiyle ilgili muhasebe yapmasının daha akıllıca olduğunu söyledi.
Aykırı fikirleri ile ön palana çıkan Kayserili ilahiyatçı İhsan Eliaçık, İslam Dünyası'ndan bazı kesimlerin yılbaşı kutlamalarına ve Noel baba figürüne karşı olduğunu kaydetti. Bu kesimlerin, günah işlendiğini, içki içildiğini, fuhuş yapıldığını ve bunun günah gecesi olduğunu savunduklarını savunan Eliaçık, şunları söyledi: “ Bu kesimler, din elden gidiyormuş gibi abartarak, bir tepki biçimine dönüştürüp, bir kampanyaya dönüştürüyorlar. Din esasında yaşam biçimidir. Din, nasıl yaşadığınızdır. Mesela öldürmemek, çalmamak, emeği ile yaşamak, alın teri ile geçinmek. Yalan söylememek, dürüst olmak, adaletli olmak. Bütün bunlar dinin esaslarıdır, Müslümanlar bunlara uyar. Yılbaşı kutlaması bir kültür, bir kimlik oluyor. İnsanlar, Hz. İsanın doğum gününü kutlayabilirler, makul ölçüler içinde eğlenebilirler, kutlama yapabilirler. Bunları yapmak insanlık kültürüdür, din başka bir şeydir.” dedi.
Eliaçık, insanların daha büyük günahlara göz yumduğunu ancak yılbaşı kutlamalarına karşı çıktığını ileri sürerek, “Bu davranışlar inandırıcı olmuyor. Müslümanlar yılbaşı kutlayabilir, Hz. İsa'yı rahmetle anabilir. Yeni yılda, huzur, barış, adalet, eşitlik, özgürlük dileyebilirler. Yeni yıla girdiğinde pekala bu dileklerini söyleyebilirler” dedi.
Pek çok ilahiyatçı, Eliaçık'ın bu açıklamalarına karşı çıkarken, kutlamaların amacının dışına çıktığını ve yılbaşı kutlamaları etrafında başka bir yaşam biçimi dayatıldığını savundu.