Yıllık 40 milyon TL maaşla bekçi aranıyor! İşte gündem olan video...

Haber spikeri Uğur Önver, sosyal medyada paylaştığı bir videoda Fransa'nın Finistère kıyılarının açıklarında bulunan La Jument deniz fenerinde yılda 1.2 milyon dolar maaşla (40 milyon TL) çalışacak bekçi arandığını öne sürdü. Paylaşıma çok sayıda kişi çalışmak istediğine dair yorumlar yapsa da, böyle bir iş var mı ya da belirtilen maaş doğru mu? merak ediliyor. Detaylar haberimizde…

Youtube Kanalı
Abone Ol

Önver'in yıllık 1.2 milyon dolar maaşla bekçi arandığını iddia ettiği fener, Fransa'nın Bretonya bölgesinde Manş Denizi ile Biskay Körfezi arasındaki La Jument kayalığının üzerine inşa edilmiş.

TikTok üzerinden bu paylaşımı yapan Uğur Önver'in videosu birçok mecrada da yayınlanırken, paylaşımların altına çok sayıda yorum geldi. Kimilerinin çalışmak için can attığı, kimilerinin ise korkunç bulduğu böyle bir iş var mı? merak ediliyor. Teyit.org sitesi de bu konuyu gündemine alarak merak edilenleri yanıtladı.

Birçok doğru ve yanlış bilgiyi kaynaklar sunarak açıklığa kavuşturan Teyit.org sitesi, ‘1.2 Milyon Dolar Maaşlı Bekçi' haberine de açıklık getirdi.

Bekçiye 1991'den beri ihtiyaç duyulmuyor

Teyit.org internet sitesinde, Finistère arşivleri internet sitesinde yer alan bilgiye göre, La Jument deniz feneri 26 Temmuz 1991'de otomatikleştirildi. Otomatikleştirilen deniz feneri, iki jeneratörle sağlanan elektrik enerjisi ile çalışıyor. Gaz lambası yerine yerleştirilen elektrik lambasının ana ışığı biri yedek olmak üzere iki motorlu bir makine ile çalıştırılıyor. Brest'te bulunan Fenerler ve Şamandıralar bölümü ile fener arasındaki uzaktan kumanda ile fener sürekli izleniyor. Herhangi bir arıza durumda yedek ekipmanlar devreye giriyor ve Brest'teki merkeze haber gidiyor.

Dolayısıyla otomatikleşmeden beri bir bekçiye ihtiyaç duyulmuyor.

Fransa Deniz ve Biyolojik Çeşitlilik Sekreterliği, 29 Nisan 2024'te deniz fenerlerinin büyük bölümünün otomatikleştirildiğine işaret ederek ve böyle bir bekçi ilanı bulunmadığını belirtmiş. Kara ve denizdeki fenerlerin bakımı için zaman zaman uzman işçi, teknisyen ya da idari personel ilanları açılıyor. Fakat sekreterliğin internet sitesinde bekçi ilanı yok.
Kuzey Atlantik ve Batı Kanalı Denizlerarası Müdürlüğü'nün Fransa merkezli 20 Minutes'e yaptığı açıklamaya göre fenerin bulunduğu Fransa'nın Bretonya bölgesindeki denizde fenerlerinde 2004'ten beri bekçi bulunmuyor.

1991'den önce bekçi varmış

Deniz fenerinde 1991'den beri bekçi ihtiyacı olmasa da, bekçilerin çalıştığı dönemden ödüllü bir fotoğraf da var. 1989'da, bekçi Théodore Malgorne önceki gece çıkan şiddetli fırtına nedeniyle yardım çağırmış, ertesi gün onu kurtarmaya geldiğini düşündüğü helikopteri karşılamak için dışarı çıkmıştı. Fakat helikopterdeki kişi, Malgorne'nin fotoğrafını çekerek ödül alacak olan Jean Guichard'dı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme