YOKSUL AİLELER İLKOKUL MEZUNU ÇIKTI

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması yoksulluk profili 2013 sonuçlarına göre yıllık eşdeğer hane halkı gelirinin yüzde 60'ı olan 6 bin 12 TL'nin altında gelire sahip fertler yoksul olarak tanımlandığı belirtildi.

Yoksulluğun daha çok kalabalık evlerde gözlendiği araştırmada, yoksul ailelerin reisinin genelde ilkokul mezunu olduğu saptandı.
YOKSULLUK EN FAZLA KIRLARDA VE KALABALIK AİLELERDE
Yoksulluk kırsal yerlerde daha fazla gözlenerek, yüzde 52,9'u kırsal yerlerde, yüzde 47,1'i ise kentsel yerlerde yaşadığı saptandı. Yoksulların temel gelir kaynağını maaş ve ücret geliri oluştururken, yoksul hanelerin yüzde 31,5'inin temel gelir kaynağı maaş ve ücret, yüzde 21,9'u yevmiye, yüzde 20'si ise müteşebbis gelirlerinden oluştu. Bununla beraber temel geçim kaynağını sosyal transferlerden sağlayan yoksul hanelerin oranı yüzde 18, haneler arası transfer gelirinden sağlayanların oranı yüzde 6,7 ve menkul kıymet, gayrimenkul vb. gelirlerden sağlayanların oranı ise yüzde 1,9. Yoksulluğun daha çok kalabalık hanelerde olduğu belirlenirken, Türkiye'de ortalama hane halkı büyüklüğü 3,6 iken, yoksul hanelerin ortalama hanehalkı büyüklüğü 4,9 olarak hesaplandı. Yoksul olmayan hanelerin ortalama hanehalkı büyüklüğü ise 3,4'dür. Yoksul haneler içinde iki yetişkinli çocuklu hanelerin oranı yüzde 48,9. Yoksul hanelerin yüzde 32,2'si üç ya da daha fazla çocuklu haneler olarak gözlemlendi. Yoksul hanelerin yüzde 40,2'si ikiden fazla yetişkinin yaşadığı çocuklu hanelerden oluşuyor. Yoksul hanelerin hanehalkı reisinin genellikle ilkokul mezunu olduğu saptandı. Yoksul hanelerde, hanehalkı reislerinin yüzde 52,8'i ilkokul mezunlarından, yüzde 2,2'si ilköğretim mezunlarından, yüzde 28,9'u ise bir okul bitirmeyenlerden oluşuyor. Orta ve dengi meslek okulu mezunlarının oranı yüzde 7,2, genel lise mezunlarının oranı yüzde 4,9 mesleki ve teknik lise mezunlarının oranı ise yüzde 2,8. Yoksul hanelerde yüksekokul veya fakülte mezunu hanehalkı reislerinin oranı ise yüzde 1,1.
HABER: SEHER GÖZÜKÜÇÜK


Bakmadan Geçme