Yörük Ana ve ailesinin otlatma bilmecesi sürüyor: 'Tehdit alıyoruz'

Geçen hafta Hatay'dan gelip Kayseri'deki Çokça Yaylası'na yerleşmek isterken, hava şartları nedeniyle Tomarza ilçesinde mahsur kalan Yörük Ana ve ailesinin otlatma sorunu sürüyor.

Geçen hafta, 4 yıldan bu yana Tomarza'ya bağlı Çokça Yaylası'nda hayvan otlatmaya gelen Döndü Deveci ve ailesi Tomarza'ya geldi. Ancak aile, bölgenin amenajman planlarının güncellenmesi ve buna bağlı olarak otlatma planının değişmesi nedeniyle yaylaya alınmadı. Aile, karlı hava nedeniyle ilçede mahsur kalınca, sosyal medya üzerinden yaptıkları yayınla sesini duyurmaya çalıştı.

“SORUN YAŞAYACAĞIZ”

Konuyla ilgili telefon aracılığıyla görüşme yaptığımız, Yörük Ana adıyla bilinen Döndü Deveci'nin eşi Mustafa Deveci (72), şu anda akrabalarının bulunduğu Tomarza Arslantaş köyündeki Kurubel yaylasında olduklarını söyledi. Daha önce kendilerine Develi tarafında bir yer önerdiklerini, ancak o bölgeyi bilmedikleri için yerleşmeyi kabul etmediklerini belirten Mustafa Deveci, Kurubel yaylasında da bir süre sonra, küçükbaş hayvan sahiplerinin hayvan otlatmaya çıkacakları için sorun yaşayacaklarına inandıklarını dile getirdi.

“TEHDİT ALIYORUZ”

Mustafa Deveci'nin oğlu Mehmet Deveci de, otlatmadan dolayı sorun yaşayacaklarına inanıyor. Deveci, “Bizim ailemiz ezelden beri yaylacıdır. 25 yıl öncesinde de bu yaylalara gelip yerleşirlermiş. O zamandan kalma mezarlarımız var bu yaylada. Bu yıl koruma kapsamına alındığı için bizi yaylaya almamışlar. Onu da Valilik'in açıklamasında okuduk. Valilikten yetkili gelip bizimle konuşmadı. Burada da akrabalarımız var. Karda yolda kalmıştık, bizi yaylaya almadıkları için de bekledik, akşam olunca da Develi'de söyledikleri yeri bilmediğimizden gitmedik, akrabalarımız da hava karardığı için hayvanları buraya yıkın dedi, öylelikle Kurubel Yaylası'nda kaldık. Ama burası bizim için sorun olur ileri günlerde. Çünkü bu köyde küçükbaş hayvancılar var, 6 kişinin küçükbaş hayvanı var, büyükbaş hayvanı olan da var. Yarın onlar da otlatmaya çıkınca bizi istemezler.” dedi. Mehmet Deveci, ayrıca, Çokça Yaylası'na sınır olan başka bir yayladaki yaylacılar tarafından da tehdit edildiklerini öne sürdü.

KAYSERİ VALİLİĞİ: “BÖLGE HAYVAN OTLATMASINA KAPATILDI”

Kayseri Valiliği de konuyla ilgili olarak, 26 Mayıs tarihinde bir yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yörüklerimizin Tomarza İlçesi'nde bulunan Çokça Yaylasına alınmadığı şeklinde haberler yer almıştır. Çokça Yaylası, Anadolu Diyagonali hattında yer alan bir bölge olup endemik bitki sayısı oldukça fazla olması nedeni ile korunan alanlar içerisinde yer almaktadır. Söz konusu alan 2020 yılında Orman Teşkilatı tarafından, endemik bitkilerin korunması nedeniyle hayvan otlatılmasına kapatılmıştır. Yörüklerimize bu bölgeye otlatmak için hayvan alınmayacağı buraya gelmeden önce tebliğ edilmiş ve kendilerine alternatif alanlar gösterilmiştir. Söz konusu bölgelerden Tomarza ilçesi Kurubel Yaylasına yerleşmeyi kabul etmişler ve Tomarza ilçemizde Arslantaş köyünde hayvancılık yapan vatandaşlarımızın da hayvancılık yaptığı bölgeye Yörüklerimiz çadırlarını kurarak hayvan otlatmaya başlamışlar.”

BÖLGE NEDEN KORUMA ALTINDA

Yetkililerden edindiğimiz bilgiye göre, Çokça Yaylası'nı içine alan bölge, Kayseri Valiliği basın açıklamasında da ifade edildiği gibi uzun yıllardan bu yana Anadolu Diyagonali* koruma sahasında bulunuyor. Ancak, bu yıl güncellenen amenajman* planlarına göre, Çokça Yaylası'nda Toros göknarı ve Lübnan meşesi başta olmak üzere bazı türlerin gen koruma altına alınması kararlaştırıldı ve yeni bir güncellemeye kadar alanın otlatmaya kapatılmasına karar verildi. Dolayısıyla Deveci ailesinin 4 yıldan bu yana izin alarak otlatma yapabildiği Çokça Yaylası, bu yılki söz konusu güncellemeden dolayı otlatmaya kapatıldı.

*Anadolu Diyagonali: İç Anadolu ve Doğu Anadolu arasındaki biyocoğrafi sınırı ifade eden ve 36 biyolojik çeşitlilik sıcak noktasından üçünün karşılaştığı ve etkileştiği bir bölgedir. Bu üç nokta: Akdeniz Havzası, İran-Anadolu ve Kafkasya biyolojik çeşitlilik sıcak noktalarıdır. Söz konusu alan biyolojik çeşitliliğin olduğu alanı ifade eder.

Amenajman: Ormanların fonksiyonlarına göre planlanması ve yönetilmesinde kullanılacak somut envanter çalışmalarını; yani orman alanlarının verimli kullanılması ve gerektiğinde sonraki dönemlerde verimli kullanılması açısından korunmasını ifade eder. Ülkemizde İlk Amenajman planı, 1917 yılında arazi çalışması bitirilen ve 25 Ocak 1918'de yürürlüğe giren Türk ve Avusturyalı Mühendislerden kurulu heyet tarafından yapılan plandır. Son yıllarda ise Coğrafi Bilgi Sistemi kapsamındaki teknik gelişmelere uygun olarak orman amenajman planlarının ve haritalarının tamamen bilgisayar ortamında yenilenmesine başlanılmıştır. Buradaki güncellemeler, OGM çalışanları tarafından kontrol edilebilecek biçimde, ‘orbis' adı verilen sistem üzerinden takip edilir.

**Fotoğraftaki haritada yeşille çizili alan, Anadolu diyagonali sahasındaki güncel kısıtlı alanları göstermektedir. Mavi ile çerçevelenmiş alan ise, otlatma talep edilen Çokça Yaylası'nı göstermektedir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme