Yücel: 'Milli hafıza, milletleri millet yapan ana dinamik'

Kayserili Yazar Kemal Yücel, yeni çıkan Yenice Köyü'nü anlattığı kitabında 'milli hafıza'ya değinerek, 'Milli hafıza, milletleri millet yapan ana dinamiktir' dedi.

Memleketi olan Develi ilçesinin Yenice Köyü'nü anlattığı 'Sular Altında Kalan Anılar' adlı eserinde Yazar Yücel, yakında baraj yapımı nedeniyle sular altında kalacak olan köyünü, kültürünü ve anılarını ele alarak, milli hafızaya katkıda bulunduğunu ifade etti.
SAYIN YÜCEL, BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
1956 yılı güzünde Develi'nin Yenice Köyü'nde dünyaya geldim. Okuma yazma bilmeyen bir anne, 'Ali okulu' mezunu bir çiftçi babanın evladıyız. Tahsili olmayan fakat yüreği zengin, feraseti yüksek bir aile... Helali-haramı, doğruyu-yanlışı, sevgiyi-saygıyı öğrettiler bize. İyi bir eğitim almamız için, hiçbir şeyi esirgemediler! İlk-orta-liseyi Develi'de tamamladım. Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdim. Özel sebeplerle; stajyer öğretmenliğim dışında mesleğimi yapmadım. Serbest ticaretle uğraştım. Evliyim. İkisi erkek biri kız üç çocuğum, bir de kız torunum var. Sürekli okur ve yazarım. Uzun süre, Kayseri Güneş Gazetesi'nde Köşe yazarlığı yaptım. Değişik Dernek ve Vakıf çalışmalarına katıldım. Yeni Ufuklar Derneği Genel Başkanlığı, Kayseri Develililer Derneği Genel Muhasipliği görevlerinde bulundum. İngilizce, Arapça ve Farsça bilirim.
KİTABINIZIN İSMİ YENİCE KÖYÜ. NEDEN YENİCE KÖYÜ, ORALI OLDUĞUNUZ İÇİN Mİ YOKSA, YENİCE KÖYÜ'NÜ ÖZEL KILAN BİR GEÇMİŞİ OLDUĞU İÇİN Mİ?

Kitabın ismi; 'Sular Altında Kalan Anılar' aslında. 'Yenice Köyü', alt başlık. Yenice Köyü'nde doğdum ben. On yaşına kadar Yenice'de büyüdüm. Çocukluk hatıralarım Yenice'yle ilgili hep. Rüyalarımı hl Yenice süsler. Ebem, dedem ve büyüklerimin mezarı Yenice'de. Yenice'yi yazmam için özel sebep çok.
KİTABINIZA BAKTIĞIMIZ ZAMAN ADETA BİR ANTOLOJİ VE ANSİKLOPEDİ GİBİ. BU ŞEKLİ İLE KİTABINIZ, DEVELİ VE YENİCE KÖYÜ HALKI TARAFINDAN İLGİ GÖRDÜ MÜ?
Kitabı yazma aşamasında köylülerimden fazla destek göremedim. Art niyet yok tabi. Elli yıldır köyden uzaktayım ama ilişkilerim çok canlı. Sevgi ve saygı temelinde. Böyle bir eser çıkacağını düşünemediler. Kitap basılınca, ilgi-alaka çok fazla oldu. 'Keşke bendeki resimler, bilgi ve belgeleri de verseydim' diyen çok.
ESERİNİZDE MİLLİ HAFIZAYA İŞARET ETTİĞİNİZİ GÖRDÜK. MİLLİ HAFIZA NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Milli hafıza; milletleri millet yapan ana dinamik… Hafızasını kaybeden insanın nasıl, tüm hayal ve hedefleri yok olursa; milletlerin de moral ve motivasyonu kaybolur. Türk Milleti olarak, milli hafızamız çok zengin. Ergenekon, Malazgirt, İstanbul'un Fethi, Çanakkale Zaferi ve nihayet; Milli Kurtuluş Savaşı. Japonya'yı bu noktaya getiren temel sebeplerden ilki, Hiroşima'ya atılan bombayı, yeni nesillere unutturmamalarıdır.
KİTAP BAŞLIĞINDA DA DEĞİNDİĞİNİZ GİBİ YENİ KÖYÜ SULAR ALTINDA KALACAK. BU RUH HALİ İLE BİR KİTAP OLUŞTURMAK NASIL BİR DUYGU, NELER HİSSETTİNİZ?
Köyün sular altında kalacak olması üzücü. Baraj ve HES gerekli. Ancak; bunun başka bir yolu olmalı. Tarihi, coğrafyayı, anıları yok etmeden bu yapılabilmeli keşke. Ancak; mademki köyüm sular altında kalacak, gelecek nesillere aktarılacak bir belge olması önemli. Bunu, Cenabı- Hakkın bize nasip etmesi de sevindirici.
SON OLARAK YENİ KİTAP ÇALIŞMALARINIZ VAR MI, OLACAK MI?
12 Eylül'ü yazıyorum. Biz nesil olarak özelde de şahsım, '12 Eylül' öncesindeki sıcak çatışma ortamını yaşadık. 12 Eylül zulmünü iliklerine kadar hissetmiş biri olarak,12 Eylül öncesi ve sonrasını analiz eden, şahsım ve millet olarak yaşadığımız süreci yazıyorum. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme