Yüksek kiraya fren!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kiralardaki artışlara ilişkin yasal fren çalışması yapılacağını söyledi. Kira artışına yasal fren çalışması, Adalet Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülecek.

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler sonrası birçok şehirde ara zam isteyen ev sahipleri kiracılarına “ya fiyatı artır ya da evden çık” baskısı yapıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Recep Tayyip Erdoğan ise kiralardaki artışlara ilişkin yeni bir düzenlemenin yapılacağını söyledi. Erdoğan, “Büyükşehirlerde kiraların ciddi manada yükseltildiğini görüyoruz, bu fırsatçılığa yasal düzenlemeyle izin vermeyeceğiz” dedi.


ERDOĞAN FIRSATÇI EV SAHİPLERİNİ HEDEF ALDI
Fırsatçı ev sahiplerine fırsat vermeyeceklerini kaydeden Erdoğan, “Gayrimenkullerde hak kaybı olmaması için titiz bir çalışma yürütüyoruz. Daha önceki afetlerde bunu yaşadık. Bir hak kaybı söz konusu olmadı. Bu deprem sonrasında da aynı hassasiyet içindeyiz. Şehirlerimizde inşa edilen yeni yerleşim alanlarıyla yeni cazibe merkezleri de ortaya çıktığı için kiralık ev bulmak da daha kolay hale geliyor. Kiraların büyük şehirlerde ciddi şekilde yükseltildiği görüyoruz. Bu ahlaki ve vicdani değildir. Bu fırsatçılıktır buna da yasal düzenlemeler ile izin vermeyeceğiz, seçimden sonra üzerine gideceğiz” ifadelerinde bulundu.


YENİ SİSTEM GELİYOR
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; kira artışında TÜFE'nin 12 aylık ortalaması yerine üst sınır getirilmesi planlanıyor. Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş kira artışına karşı yasal düzenleme mesajının ardından gözler 8 milyon kiracıyı korumaya alacak adımlara çevrildi. Kira artışına yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülecek. Mevcut sistemde kira artışında temel alınan TÜFE'nin 12 aylık ortalaması yerine üst sınır getirilmesi seçenekler arasında bulunuyor. Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek.


YASAL DÜZENLEME YAPILACAK
Hükümetin kiracıları korumak için uygulamaya aldığı yüzde 25'lik tavan uygulaması temmuz ayında sona erecek. Yasal düzenlemeye rağmen özellikle ev sahipleri eski kiracılarına "ya fiyatı artır ya da evden çık" baskısı yapıyor. Mevcut yasada kira artışlarında 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınıyor. Kira artışlarına üst tavan sınırının devam etmesi, 5 yılı dolan kiracıdan rayiç bedel isteme süresinin uzatılması masadaki seçenekler arasında bulunuyor. "Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, batı ülkelerinde olduğu gibi kiraya üst sınır uygulamasında taşınmazın konumu, metrekaresi, taşınmazın yaşı, niteliği (daire, ofis işyeri gibi) kriterlerin de yer aldığı bölge değerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.


FIRSATÇILIKLA MÜCADELE
Kiraz, "Bu uygulama 5. katta, 100 metrekarelik bir dairenin bölge rayici ve ortalaması 10 bin liraysa 4 bin lira bedelle verilsin anlamına gelmiyor. O bölgede 20 bin liraya verilmesine müsaade edilmeyerek fırsatçılıkla mücadele edilmiş oluyor. Bakanlık tarafından toplanan verilerle sokak, mahalle rayiçleri belirleniyor. Bir sokakta 20 yıllık daireyle 5 yıllık daire için ya da zemin katla üst kat için aynı değer belirlenmiyor. Bu sistem geçerli olursa 12 aylık TÜFE ortalamasıyla değil emlak vergisinde var olan sistem gibi 4 yılda belirlenen değer ve bu süre içinde de devam eden yıllarda yeniden değerleme oranında artış şeklinde olacaktır" dedi. Kiracı ve kiralayan arasındaki anlaşma, kiracının hakları mevcut sistemde Borçlar Kanunu'na göre belirleniyor. Kanuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında kiracı aleyhine herhangi bir değişiklik yapılamıyor. Konut ya da işyeri kiralarında kiracı, sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulanmazsa sözleşme aynen devam eder. Yenilenmeyen kontratlar aynı şekilde 1 yıl süreyle daha geçerli olur. Bu durumda mal sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.


SINIFLANDIRMA VE PUANLAMA SİSTEMİ
Dünyada kira kontrolü amacıyla en yaygın yöntem olarak sınıflandırma ve puanlama yöntemi ön plana çıkıyor. Hollanda'da uygulanan puanlama sistemi ile de konutların kira bedelleri bir değerlendirme ile tespit ediliyor. Konutlar boyutu, yaşı, oda sayısı, mutfağı, banyosu, bahçesi, enerji verimliliği gibi çok sayıda farklı kriterle bir puan alıyor. Bu unsurlar sonucu ortaya çıkan puanın toplamı belirli sınırın altında kalıyorsa ev "sosyal konut" kapsamına giriyor.


YÜKSEK KİRA BEDELİ AVRUPA'DA DA SORUN
İsviçre, Portekiz başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde de konut fiyatlarının yüksekliği nedeniyle protesto gösterileri gerçekleşti. Hollanda'da kira artışlarına tavan sınırlaması getirildi. Avusturya, toplu konutlarda yaşayanların kira bedeli olarak gelirlerinin üçte birinden fazlasını vermelerini yasakladı. Ayrıca, "sosyal fon" aracılığıyla kiralarını ödeyemeyen ve işsizlere yardım yapılıyor.


BAKAN KURUM DUYURDU: EV SAHİPLERİNE YÜZDE 25 KİRA ARTIŞI SINIRLAMASI UZATILACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz'da sona erecek olan düzenlemeyi uzatacaklarını duyurdu.
Son dönemde ev sahipleri tarafından uygulanan fahiş fiyat artışları, milyonlarca kiracıyı mağdur etmişti. Bu duruma çözüm üretmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçmiş ve kira oranlarına yüzde 25 sınırlama getirilmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum TRT Haber'e konuk oldu, kiralık konutlardaki fiyat artışlarıyla ilgili açıklama yaptı.


“ARZI ARTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
Kira konutlarındaki fahiş fiyat artışına yönelik, talep doğrultusunda arz artırıldığı zaman dengeleneceğini ifade eden Bakan Kurum TOKİ'nin buradaki rolüne dikkati çekti: "Deprem riskini bertaraf etmek için ve vatandaşın konut sahibi olması için sosyal konut üretiyoruz. Bir taraftan da aslında piyasayı dengeliyoruz. 250 bin sosyal konutla da ilk evini alacaklara kredi imkanı tanıyoruz. Bunların hepsinin arzı artırmaya yönelik çalışmalar."


KİRA ARTIŞ SINIRI DÜZENLEMESİ UZATILACAK
Konut kira artışını sınırlayan düzenlemenin 2023'ün 7'nci ayına kadar geçerli olduğunu hatırlatan Kurum, 7'nci aydan sonra bunu uzatacaklarını, piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşları koruyacaklarını söyledi. Kira artışları yüzde 25 ile sınırlanmıştı TBMM Genel Kurulunda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme 2022 Haziran ayında kabul edilmişti.

>>Haber Merkezi

Bakmadan Geçme