Yurt Dışı ve Çevre İllerden Bu Hizmet İçin Kayseri'ye Akın Ediyorlar!
Kayseri Şehir Hastanesi'nde ücretsiz Gebe Okulu hizmeti için yurt dışı ve çevre illerden Kayseri'ye akın ediyorlar. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Kayseri Şehir Hastanesi'nde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, ücretsiz olarak sunulan Gebe Okulu projesi kapsamında anne ve baba adaylarına doğum öncesi eğitim veriyor. Ücretsiz sunulan bu hizmete yurt dışı ve çevre illerden vatandaşlar akın ediyor. Doğum süreci, lohusalık bakımı, doğum sonrası yaşam ve bebek bakımı gibi konularda bilinçlenen katılımcılar, daha sağlıklı ve bilinçli bir doğum deneyimi yaşıyorlar.
Kayseri Şehir Hastanesi'nde görevli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Arzu Karakaş Aydın, Gebe Okulu projesini detaylarıyla açıkladı.
Gebe Okulu'nun eğitimleri gebelere ve ailelerine, gebelik dönemi boyunca yapılması gereken egzersizlerden, doğum sırasında yapılacaklara ve hastaneye gelme zamanı gibi pratik konulara kadar uzanıyor. Ayrıca, gebeler ve eşleri için eşli eğitimler de düzenleniyor ve babaların doğum sürecine daha aktif katılımını sağlayarak ailelerin birlikte bilinçlenmesine katkıda bulunuluyor. Doktor Aydın, ‘Eşiyle birlikte gelen gebelerimiz hem eşi hem kendisi çok memnun. Şimdi anneler zaten doğal olarak Annelik içgüdüsüyle geliyorlar. Ama babalar bebek doğduktan sonra baba olduğunu hissediyor aslında. Gebe okuluna gelen babalar bu konudaki farkındalıklarının arttığını ve çok memnuniyetle gözleri dolu dolu gidiyorlar buradan. Gebe Okulu'ndan çok memnunlar. Çünkü eşine destek olmayı öğreniyor. Evde hangi aşamaya kadar panik olmamayı, hangi aşamada eşini hastaneye getireceğini çok iyi öğrenmiş oluyor. Gebe okulunda eğitimi olan alan gebelerimizi zaten doğum salonuna geldiğinde bizim doğumuna eşlik eden asistan arkadaşlarımız ve arkadaşlarımız hemen fark ediyor. Çünkü gebelerimiz daha sakin, daha anlayışlı oluyor' ifadelerinde bulundu.
Eğitimler sadece teorik bilgilerle sınırlı kalmıyor; aynı zamanda pratik uygulamalar da yer alıyor diyen Aydın, ‘Gebe okulunda belirli günler, belli saatler, belli konular anlatılıyor. Perşembe günü öğleden önce çevrimiçi eğitimimiz var. Bireysel katılım sağlayamayanlar, çalışanlar Kayseri'den olsun, Türkiye'nin diğer illerinden olsun, hatta yurt dışından birçok gebemiz çevrimiçi eğitime katılıyor. WhatsApp gruplarından gebelerle sürekli iletişim halindeyiz. Yine Perşembe öğleden sonra da eşli eğitimlerimiz var. Bir tek gebe bir tek çift bile gelse onlara eşli eğitimler veriyoruz. Eşli eğitimlerde dediğim gibi babanın farkındalığı çok artmış oluyor. Doğuma katkısı çok fazla oluyor. Yine Cuma günü pilates eğitimimiz var. Gayet bilimsel açıklamalar ışığında bunları yapıyoruz. Eğitimlerimiz tamamen ücretsiz' ifadelerinde bulundu.
Bunun yanı sıra, Kayseri Şehir Hastanesi'nde desteklenen Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) uygulamaları da bulunuyor. Ancak, bu uygulamaya katılmak isteyen hastaların öncelikle bu konuda bilinçlenmeleri gerekir diyen Aydın, ‘Bu SSVD'nin olası olumlu veya olumsuz yönlerini bilimsel veriler ve doğrular ışığında öğrenerek SSVD yapacaksa hasta bunu kendi de görerek bilerek kabul etmesi gerekiyor. Bilinçli bir şekilde SSVD'ye hazırlan onun dışında sezaryen biri olacaksa dediğim gibi bilinçli olmuş oluyor' ifadelerinde bulundu.
Doktorlar, Gebe Okulu'nun sadece Kayseri'den değil, çevre illerden ve hatta yurt dışından gelen taleplerle büyük ilgi gördüğünü belirterek, ‘Dünya standartlarında bir eğitim veriyoruz. Şehir hastanesi 2018 yılında açıldı ve bu eğitimler 2018'den beri devam ediyor. Kayseri Büyükşehir olduğu için çevre illerden çok hastamız oluyor. Çünkü burası hem artık üçüncü basamak hastane olduğu için çok hastamız oluyor. Riskli gebeliklerimiz çok oluyor. Tabii bunlarda uygun olan gebelerimizde acil durum arz etmeyen durumlarda gebe okul eğitimlerine onların da katılmasını sağlayarak gebeliklerini olumlu bir şekilde geçirmelerini, bilinçli bir şekilde geçirmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şehir dışından bazı yakın illerden bize takibe gelen gebeler de geliyor. Olası riskler bazı işte küçük yoğun bakıma uygun olmayan illerde takip edilemeyecek gebeler zaten bize sevkli geldiğinde yine burada gebe okuluna talep oluyor. En yakın işte Nevşehir, Niğde Yozgat gibi illerden. Adana'nın bazı ilçelerinden bize yakın olan ilçelerden gelenler oluyor. Onun dışında dediğim gibi çevrimiçi eğitime daha çok şehir dışı katılımlar var' ifadelerinde bulundu.