Zammı yetersiz buldular
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-SEN) İl Temsilcisi Kamil Ünal memur ve memur emeklisine verilen 5+7 ve 8+6'lık zam oranını yetersiz bulduklarını bildirdi.
ZAM ORANLARI MUTLU ETMEDİ
Önceki gün ülkedeki 4 milyon memurun ve 2 milyonu aşkın memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin son gününde anlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022 ve 2023 yılında memur zam oranları için verilen yeni teklifi açıkladı. Buna göre memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranı 2022'nin ilk altı ayı için yüzde 5 + enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 + enflasyon farkı oldu.2023'ün ilk altı ayı için yüzde 8, ikinci altı ay için ise yüzde 6 zam yapılacak. Zam oranlarına enflasyon farkları da uygulanacak.
KAMU-SEN: ZAM ORANINI KABUL ETMİYORUZ
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kamil Ünal Zam oranlarını yeterli bulmadıklarını ifade ederek, 'Görüşmeler esnasında birçok olumsuzluk yaşandı. Örneğin Sosyal Ve Güvenlik Bakanı ile karar kıldığımız birçok madde, Maliye Bakanlığı Bürokratları tarafından mutabakat metnine g,iremedi. Biz de bu konuyla ilgili tepkimizi belli edince Bakan Bey'in saat 14.30'da yapacağı basın açıklaması 16.00'a kadar ertelenmek zorunda kaldı. Bu süre zarfında Sayın Bakan bizleri ikna etti' diye konuştu.
ENFLASYON ORANINDAKİ ZAM GERÇEK ZAMDIR
Kamil Ünal Türkiye Eğitim-Sen olarak maaş zamları için enflasyon+ refah payı istediklerini ancak bunun da gerçekleşmediğini belirterek, 'Enflasyon oranındaki zam gerçek zamdır. Enflasyon payı üzerine yüzde bir, iki refah payı verilmesi yönünde isteğimiz maaşlarda büyük oranda iyileşme yapacaktı. Yine Maliye Bakanlığı bürokratları yardımcı hizmetlere kadro verilmesi, refah payı, seyyanen zam, 3600 ek gösterge gibi maddeleri kabul etmediler. Bunun gibi birçok maddenin üzeri içildi' dedi.
3600 MADDESİNİN İÇİ BOŞ
Bazı maddelerin içeriğinin boş olduğunu da belirten Ünal, '3600 ek gösterge de bizim kırmızı çizgimizdi. 3600 ile ilgili Cumhurbaşkanı'nın 'tamam verdim' sözü vardı. Ancak tüm bu istekler maliye bakanlığı bürokratlarında takıldı. Ancak 3600 ek gösterge mutabakat metnine girmesine rağmen içi boş, somut bir bilgi yok. Bunların çözümü hiç bir şekilde dile getirilmedi. Gerçekleştirilecek, yapılacak diye 2022-2023 yıllarını kapsayacak şekilde çözüme kavuşturulması ertelendi. Yine aynı şekilde, sözleşmeli memurun kadroya geçirilmesi ile ilgili çalışma yapılması gibi muallakta bırakılacak bilgiler var' şeklinde konuştu.
“Bizim kırmızı çizgilerimiz geçildi ancak kazanımlarımız da oldu” diyen Ünal, 'Türk Kamu-Sen mutabakat metnini imzalamaya yetkili değil ancak Sayın Bakan ile birlikte açıklamaya katılmaya ikna etmek için en azından zam oranı yüzde 7 oranını buldu. Bizler verilen zamları yeterli bulmuyoruz ama Türkiye Kamu-Sen'in araya girmesiyle son 10 yılda yapılan toplu sözleşmelerde son dakikaya kadar beklenilmemişti, yüzde 3 veya 3,5'ları hiç bir şekilde kabul etmiyoruz ama yüzde 7 rakamına ulaşılmıştır. Buda Türkiye Kamu-Sen sayesindedir. Kapalı kapılar arkasında pazarlık yapılma imkanları kalmamıştır. Son gün, son dakikaya kadar pazarlık masasından kalkılmadı. Yine bunlar da Türk Kamu-Sen sayesindedir' ifadelerine yer verdi.
'BİZLER MEMURUN PENCERESİNDEN BAKIYORUZ'
Yetkili Sendika Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın, “Çok iyi kazanım elde ettik” sözleriyle ilgili de konuşan Ünal, 'Onlar kendi pencerelerinden bakıyorlar. Bizler memurun penceresinden bakıyoruz. Çarşı pazardaki gerçek enflasyon ile TÜİK'in enflasyonu birbirini tutmuyor. 2021 enflasyonu yaklaşık yüzde 17-18'lerde, 2022 yılı için öngörülenin altında. Bu alınan zam ve açıklamaları Memur-Sen'e üye olan memur arkadaşların takdirine bırakıyorum' dedi.
MEMURLAR ÜVEY EVLAT
İşçilere verilen yüzde 12'lik zam ile memur zamlarını da kıyaslayan Ünal, 'Memurlar üvey evlat pozisyonuna sokuluyor. Bunun en büyük nedeni memurları son 10 yıldır taahhüm altına alan gerçekten maaş ve özlük haklarını savunmayan Memur-Sen'dir' diye konuştu.
>>Dilek Bayram