Zengin Olan Ailelerin Hepsi Kayseri'yi Terk Etti! Peki neden?

Türkiye'nin en önemli ticaret ve sanayi şehirlerinden biri olan Kayseri'de ülkenin en zengin iş insanları yetişti. Ancak bu ailelerin çoğu zaman içerisinde ya Kayseri'yi terk etti ya da şehirle olan bağını iyice koparma noktasına getirdi. İşte o ailelerin bir birinden ilginç hikayeleri... Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

TAKİP ET

Sanayi ve ticaretteki başarılarıyla adından söz ettiren Kayserililer, zenginlikleriyle de ön plana çıkmayı başardılar. Türkiye'nin ekonomisine yön veren köklü ailelerin büyük bölümü Kayseri'de ticaret yaparak hatırı sayılır bir servetin sahibi oldu.

Bugün Türkiye'nin en zengin 100 iş insanı içerisinde 20'nin üzerinde Kayserili isim var. Aile bazında düşünüldüğünde ise Kayserili ailelerin serveti, milyar dolarları aşıyor.

Türkiye'nin en zengin aileleri arasında bulunan bu isimlerin hayatları ise bir birinden ilginç hikayeler barındırıyor. Ailelerin belki de en dikkat çeken ortak özellikleri, zaman içerisinde Kayseri'yi terk ederek, Adana ve İstanbul gibi illere yerleşmeleri oldu.

Söz konusu bu iş insanlarının bu kısmı, zaman zaman Kayseri'ye hayır işleri yaparken, bazıları ise bir daha şehre adım bile atmadı. Ailelerin ikinci ve üçüncü kuşak çocukları ise şehirle olan bağlarını tamamen kopardı.
İşte O ailelerin hikayeleri:

Sabancı Ailesi

Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli iş insanlarından biri olan Sakıp Sabancı, 1933 yılında Talas'ın Akçakaya köyünde doğdu. Küçük yaşta Adana'ya göç eden aile, Sakıp Sabancı'nın 2004 yılında vefatına kadar Kayseri ile olan bağını sürdürdü. Hastane, sosyal tesis, cami ve okul gibi hayır işleri yaptıran Sabancı, Adana kadar olmasa da Kayseri'yi ihmal etmedi. Ancak Sakıp Sabancı'nın ölümünden sonra aile üyeleri, bir daha Kayseri'yi hatırlamadı.

Has Ailesi

Kadir Has, 1921 yılında Kayseri'de doğdu. Ailesi, cumhuriyetin ilk yıllarında Kayseri'den Adana'ya taşındı. Daha sonra İstanbul'a taşınan ve uzun süre Türkiye'nin en zengin iş insanlarından biri olan Kadir Has, Kayseri'ye stadyum, okul, hastane binaları, cami gibi pek çok eser yaptırarak, hayırseverliğini gösterdi. ‘Doğduğum topraklarla ödeşmeye geldim' diyerek Kayserispor'a da önemli yardımlarda bulunan Has, 2007 yılında vefat ettikten sonra Has ailesinin Kayseri ile bağı kesildi.

Çetinsaya Ailesi

Süleyman Çetinsaya 1954'te Kayseri'de doğdu. İlkokulu Kayseri'de tamamlayan Süleyman Çetinsaya'nın ailesi İstanbul'a taşındı. Farklı sektörlerde yatırım yapan Çetinsaya, Kayseri'ye ticari yatırımların yanı sıra pek çok hayır işlerine de imza attı. Halen Kayseri'ye gidip gelen Çetinsaya, hayır işleri yapmaya devam eden ender ailelerden biri olarak ön plana çıkıyor.

Özilhan Ailesi

1947 yılında Kayseri'de doğan Tuncay Özilhan, İstanbul'a taşınan iş insanlarından biridir. 1977 yılında Erciyas Biracılık Genel Müdürlüğü ile başlayan iş yaşamı, Anadolu Endüstri Holding Bira Grubu Koordinatörlüğü ve Anadolu Endüstri Holding Genel Koordinatörlüğü ile devam etti. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan aynı zamanda Anadolu Vakfı ve çeşitli Anadolu Grubu şirketlerinin de Yönetim Kurulu Başkanıdır. Üniversiteye bazı binalar yaptıran Özilhan ailesinin Kayseri'yle pek bir bağı bulunmuyor.

Dedeman Ailesi

Rıfat Şükrü Bey ve Nazire Hanım'ın oğlu olan Mehmet Kemal Dedeman, 1903'te Kayseri'de doğdu. Babasının vefatı ile öğrenimini bırakmak zorunda kalan Mehmet Kemal Dedeman, babasından kalan ticarethanede genç yaşta iş hayatına başladı. 1924 yılında İzmir'e gitme kararı alan Mehmet Kemal Dedeman ticarethaneyi tasfiye etti. 1927 yılında askerlik görevi nedeniyle Kahramanmaraş'a gitmesiyle bu ilk ticari çalışmaları noktalanmış oldu. Askerlik görevi dönüşünde Mehmet Kemal Dedeman Kayseri Adliyesi'nde Zabıt Katibi olarak göreve başladı. 1931 yılında görevinden ayrılarak, yeniden ticaret hayatına atıldı. 1934'te Ankara'ya giderek gıda alım satımı ve inşaat taahhüt işleriyle uğraşan Mehmet Kemal Dedeman, ilerleyen yıllarda İstanbul Yeşilköy, Ankara Etimesgut ve Kütahya Askeri Havaalanları ile Kayseri Tayyare Fabrikası gibi inşaatlarda müteahhitlik yaptı. 1945 yılında, zamanın hükümetince başlatılan Yıldırım Yolları Projesi kapsamında, Kayseri, Kırşehir, Sivas arasındaki yol inşaatlarının yapımını üstlendi ve gerçekleştirdi.
1998'de yaşamını yitiren Kemal Dedeman, Kayseri'de de otelcilik başta olmak üzere çeşitli yatırımlar yaptı hayır işlerine imza attı. Yerine geçen oğlu Murat Dedeman da Kayseri'ye olan ilgisini sürdürmeye devam ediyor.

Eren Ailesi

Ziya Eren 1970 yılında dünyaya geldi. Kayseri'de 1987 yılında sobacılara sac satarak iş hayatına atılan Ziya Eren, bugün 10 milyon tonluk Türkiye sac pazarının yüzde 5'ini elinde bulunduruyor. Bir dönem Kayseri Erciyesspor'un başkanlığını yürüten Eren, Kayseri'de inşaat sektöründe de faaliyet yürüttü. Erciyesspor üst üste mücadele ettiği liglerde küme düşüp kapandıktan sonra Ziya Eren'in Kayseri ile olan ilişkisi de bitmiş oldu.

Çıkrıkçıoğlu Ailesi

Mustafa Çıkrıkçıoğlu, 1952'de Kayseri'de doğdu. İlkokulu, Kayseri Cumhuriyet İlkokulu'nda bitirdi. 1963-1964 döneminde Kayseri Ticaret Ortaokulu'na yazıldı. 1969-1970 döneminde Kayseri Ticaret Lisesinden mezun oldu. İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ne başladı. 1973-1974 döneminde mezun oldu Akademi yıllarında, İstanbul'da Perşembe pazarında okul hayatı ile çalışma hayatını birlikte yürüttü. 1974'te mezun olduğunda kendi işini kurdu. O yıldan beri, İstanbul'da kardeşleri ile beraber demir çelik sektöründe çalışmaktadır. Çıkrıkçıoğlu ailesinin Kayseri'de pek çok alanda hayır işleri bulunuyor. Kayseri ile olan bağını koparmayan ailenin, çeşitli alanlardaki yatırımları da devam ediyor.

Hattat Ailesi

Mehmet Hattat, 1946 senesinde Kayseri'de dünyaya geldi. Kardeşleriyle birlikte 1960'ların başında yol ve köprü inşaatı yaparak iş hayatına atıldı. 1974 senesinde Ankara'da şanzıman ve diferansiyel üreten Hema Dişli, 1976 senesinde Kayseri'de Hema Traktör kuruldu. Hattat ailesinin son yıllarda Kayseri'ye yönelik bir ilgisi kalmadı.

Karamancı Ailesi

Demir Karamancı'nın kurduğu Karamancı Holding, bugün Türkiye'nin en önemli kuruluşlarından biridir. İstanbul'a taşınmalarına rağmen Kayseri'de Orta Anadolu Mensucat Fabrikası gibi çok önemli bir kuruluşla ticari hayatını sürdüren ailenin, pek çok hayır işi bulunuyor. Aile Kayseri ile olan yakın bağını hiç koparmadı.

Bayraktar Ailesi

Kurucu Hacı Halil Bayraktar ile başlayan ve nakliyat-yedek parça işinde büyük gelişmeler kaydeden şirket, 1935 yılından itibaren ikinci kuşağın çabalarıyla büyümeye başlamıştır. Hacı Mehmet Bayraktar'ın katkılarıyla iş sahaları genişlemiş ve Bayraktarlar; bölgenin önde gelen ticari kuruluşlarından birisi haline gelmiştir.
1953 yılında üçüncü kuşaktan İzzet Bayraktar; ailenin ithalatla tanışmasına öncülük etmiştir. Bu yeni süreçte, Kayseri'de kalmanın yeterli olamayacağı düşüncesiyle şirketin merkezi İstanbul'a kaydırılmış ve geçiş 1963 yılında tamamlanmıştır. Ailenin eğitim, sağlık alanında Kayseri'ye pek çok hayır yatırımı bulunuyor.

Cıngıllıoğlu Ailesi

Nuri Cıngıllıoğlu 1922'de Kayseri'de doğdu. Ortaokul ve lise öğrenimin Ankara'da Taş Mektep'te tamamlayan Nuri Cıngıllıoğlu, 1940 yılında İstanbul'da Yüksek Bankacılık ve Muhasebe Enstitüsü'ne girdi. Üniversite yılları boyunca Perşembe Pazarı 'nda demir ticareti ile uğraşan Cıngılloğlu, 1953 yılında demircileri bir araya getirerek Demirbank'ı kurdu.
9. cumhurbaşkanı Süleyman Demirle'in 1995 yılında teşviki ile Erciyes Üniversitesi'ne Fen ve Edebiyat Fakülteleri binalarını kuran Nuri Cıngıllıoğlu, bir eğitim kurumuna o güne kadar bir kalemde yapılan en büyük bağış olan 10 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirdi. Bu yatırımı nedeniyle Erciyes Üniversitesi tarafından fahri doktora beratı alan Cıngıllıoğlu, 9. cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı. Ağustos 2000'de hayatını kaybetti, Karacaahmet'te defnedildi. Kendisinden sonra Cıngıllıoğlu ailesinin Kayseri Elektrik Şirketleri'nde hisseleri bulunurken, hayır işleri de azaldı.

Kİbar Ailesi

1933 yılında Kayseri'de doğan Asım Kibar, iş hayatına 1951 yılında manifatura ticaretiyle başlamış ve 1964 – 1970 yıllarında Orta Anadolu Mensucat Fabrikası'nda sırasıyla Yönetim Kurulu Üyesi, Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almıştır.
1970 yılında demir ticaretine başlayarak İstanbul'da aile şirketini kuran Asım Kibar, günümüzde toplam 24 şirketi bünyesinde bulunduran Kibar Holding'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almıştır. Erciyes Üniversitesi Semiha Kibar Organ Nakli ve Diyaliz Hastanesi'ni Kayseri'de kurmuş ve Erciyes Üniversitesi tarafından “Fahri Doktora” unvanı verilmiştir.

Kantarcı Ailesi

Sabancı Holding'in CEO'su Hazım Kantarcı tarafından kurulan Kantarcı Holding'in Kayseri'de yatırımlarının yanı sıra hayır işleri bulunuyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme