Zeynel Abidin Türbesi neden kapalı?

Hz. Ali Efendimizin 29 batından torunu ve Kayseri'nin manevi mimarlarından olan Seyyid Zeynel Abidin Hazretleri'nin şehir merkezinde bulunan türbesi uzun süredir kapalı. Vatandaşın ziyaretine yıllardır kapalı olan Türbe'nin içinde oluşan tahribatın onarılmaması tepkileri beraberinde getirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haberleri'nde…

Hz. Ali Efendimizin 29 batından torunu ve Kayseri'nin manevi mimarlarından olan Seyyid Zeynel Abidin Hazretleri'nin şehir merkezinde bulunan türbesi uzun zamandır kapalı olması tepki ile karşılandı. Yıllardır kapalı olan Türbe'nin içinde oluşan tahribat duvarların dökülmesine neden olurken böyle önemli bir şahsiyetin türbesine önem verilmemesi tepki gördü. Türbeye gelen vatandaşlar içeri girmek istediklerinde yıllardır kapalı olduğunu ancak bunun sebebini de bilmediklerini ifade ettiler.

KÜLTÜR VALIKLARIMIZI KORUYAMIYORUZ
Kayseri'de manevi mimarlarımız ve tarihi mekanların tanıtım materyallerinin bulunmaması tepki görürken vatandaşlar, “Ulema şehri olan Kayserimize bu durum yakışmamaktadır. Ne Seyyid Burhaneddin hazretlerinde ne Seyyid Zeynel Abidin Hazretlerinde ne de diğer alim ve veli zatların türbelerinin içinde o muhteremlere ait bir bilgi bulunmamaktadır” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Melikgazi Belediyesi'nin tahrip olmuş şehrin merkezinde bulunan türbe ile ilgili hiçbir çalışma yapmaması dikkat çekti.
KADI BURHANETTİN HAZRETLERİ SAHİP ÇIKTI
Peki Seyyid Zeynel Abidin hazretleri kimdir? Anadolu evliyalarının büyüklerinden olan Seyyid Zeynel Abidin Hazretleri 1349 yılında Medine'de doğdu. Hz. Ali Efendimizin 29 batından torunu olan Zeynel Abidin hazretleri küçük yaşta babasından ve Medine'deki alimlerden ders aldı. Daha sonra İslam beldelerinde ki alimlerden ilim tahsil etmek için seyahatlere çıkan Zeynel Abidin Hazretleri Rufai tarikatının halifesi olarak manevi bir Emir ile Kayseri'ye yerleşti. Aynı zamanda Kayseri'de kadı olan (şimdiki vali makamı ) Burhaneddin Hazretleri bulunmakta idi. Kadı Burhanettin hazretleri Zeynel Abidin hazretlerine sahip çıktı. Ona bir dergah ve bir de ev tahsis ettiler. Seyyid Zeynel Abidin Hazretleri halkı irşat için nasihatlerde bulundu. Halk onu çok sevdi. Moğolların baskılarının çok olduğu bu zamanda ümmete moral veren bu mübarek zat umutların tükendiği zamanda insanlara moral kaynağı olmuştur. Kayseri'de İmam Sultan adı ile anılan Zeynel Abidin, 1414 yılında Kayseri'de vefat etmiş ve mezarı üzerine bugünkü yerde mütevazı bir türbe yapılmıştır.

İNSAN VARACAĞI YERE KALBİ İLE ULAŞIR
Onun meşhur sözlerinden bazıları şunlardır: "Dinde Allahu Teala'ya fıkıhtan daha faziletli bir şey ile ibadet edilmedi. Şeytana karşı bir fakih bin abitten daha kuvvetlidir." yine "Cehaletten daha şiddetli bir fakirlik yoktur sözü de ona aittir" sohbetlerinde sıkça derdi ki "İyi kalpli olun. Orası Allah'ın mekanıdır. Orasını arındırın, temiz tutun. Allah-u Teala insanın kalbine nazar eder, orada iyi şeylerle Hallenen insanları yani kullarını gördükçe ona daha güzel melekeler kazandırır. İnsan varacağı yere kalbi ile ulaşır" derdi.

ABDÜLHAMİT HAN TARAFINDAN RESTORA EDİLDİ
Maneviyata verdiği önemden dolayı da İmam lakabını almış böylece İmam Sultan olarak anılmıştır. Türbe Abdülhamit Han zamanında restore edilmiş ve Abdülhamit Han Hazretleri türbeye bir halı ve bir avize hediye etmiştir. Türbenin etrafında bir mescit bir medrese ve genişçe bir kabristan vardır. Ama zamanla 1930'lu yıllarda şehir planlaması yapılırken türbenin etrafındaki tüm mezarlar kaldırılmış ve binalar yıkılmıştır türbeye ait türbedarın evi ve türbe ayakta kalmıştır.
Kitabesinde ve pencerelerin üzerinde Osmanlıca olarak yazılan beyitlerde neler yazdığını okuyacak ve bize anlatacak birilerini bulamamak sanırım ayıp olarak bize yeter. Öğrenilmesi çok kolay olan Osmanlıcayı bilemediğimiz için o kitabelerde neler yazdığını kendimiz okuyup anlamaktan mahrum durumdayız. Şehrimizin medarı iftiharlarından olan Seyit Burhaneddin ve Seyyid Zeynel Abidin hazretleri şehrimizin manevi iklimine çok ciddi katkı sağlıyor.

1930'DA ETRAFI MEZARLIKTI
Cumhuriyet döneminde tekke ve zaviyeler kapatılınca bu mübarek zaten naaşı oradan kaldırılıp Seyit Burhaneddin Hazretleri'nin kabrinin yanına götürüldü. Türbenin etrafı önemli şahsiyetlerin defin olunduğu bir mezarlık idi 1930'lu yıllarda bu mezarlar kaldırıldı.
Boşaltılan türbe bir müddet spor salonu boks antrenman salonu şeklinde kullanıldı. Spor esnasında çokça insanın kolu bacağı kırılınca orasını spor salonu olmaktan çıkartıldı. Raşit Efendi kütüphanesini bir şubesi olarak kütüphaneye çevrildi. 1994 yılına kadar kütüphane olarak kullanıldıktan sonra o dönemin Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet ÇAYIRAĞASI'nın gayretleri ile tekrar asli hüviyetine dönüştürüldü. Zeynel Abidin hazretleri tekrar türbesine getirildi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme