Anne babalar yandı: Günler kala yüzde 100 zam geldi

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi beslenme çantası fiyatlarında büyük artış yaşandı. Yüzde 102 oranında zamlanan fiyatlar, asgari ücretle geçinen ailelerin bütçesini sarsıyor. Beslenme çantasını doldurmak artık daha maliyetli ve zorlayıcı hale geldi.

Anne babalar yandı: Günler kala yüzde 100 zam geldi

Okulların açılmasına sayılı günler kala, beslenme çantası maliyetlerinde büyük bir artış yaşandı. Geçen yıl 330 TL olan bir çanta, bu yıl 669 TL'ye mal oluyor. Artan maliyetler, özellikle dar gelirli aileler için ciddi bir yük oluşturuyor.

Türkiye'de asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğu, Türk-İş'in açlık sınırını 19 bin 234 TL ve yoksulluk sınırını 62 bin 652 TL olarak belirlediği bir ortamda, okulların açılmasıyla birlikte çocukların beslenme çantaları özellikle dar gelirli ailelerin bütçelerini zorlayacak.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat'ın yaptığı hesaplamalara göre, beslenme çantasında yer alması gereken ürünlerin fiyatları bir yılda en az yüzde 42 oranında arttı. Geçen yıl bir muz almak için 11 TL ödeyen bir veli, bu yıl 20 TL ödeyerek yüzde 81.82 daha fazla harcama yapmak zorunda kalacak. Elma gibi diğer meyveler de bir yılda yüzde 66.67 oranında zamlandı. Peynir, süt, yumurta ve zeytin gibi ürünler de sırasıyla yüzde 79.31, yüzde 72.19, yüzde 62.50 ve yüzde 59.68 oranında zamlandı.

ARTIK LÜKS OLDU

Geçen yıl 199 TL olan bir beslenme çantasının maliyeti, bu yıl yüzde 126 artış göstererek 450 TL'ye ulaştı. Böylece, beslenme çantasını doldurmak için gereken harcama, bir yılda yüzde 102.73 oranında artarak 330 TL'den 669 TL'ye çıktı. Mahir Polat, iktidarın ailelere destek olmak bir yana, 5 milyon öğrenciye öğlen yemeği desteğini de kestiğini belirterek, "Artık beslenme çantası da lüks hale geldi" dedi.

“HER 4 ÇOCUKTAN BİRİ OKULA AÇ GİDİYOR”

Artan yoksulluk nedeniyle her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Gıda enflasyonuna dikkat çeken Polat, "Türkiye'de her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Beslenme çantasındaki ürünlerin fiyatları geçen yıla göre en az iki kat arttı. Bir öğrencinin aylık beslenme maliyeti 1.500 TL'yi buluyor. İki çocuğu olan bir asgari ücretli bu giderleri nasıl karşılayabilir?" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta 3 çocuk tavsiyesinde bulunduğunu ancak çocuk desteğinin yalnızca 300 TL'de kaldığını da hatırlattı.