Araç alım satımlarında bunlara dikkat etmeyen yandı!
Araç alım satımlarında aracın gerçek değerinin belirtilmesinin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Avukat Mehmet Emin Hamurcu sonradan ortaya çıkan ayıpların ağır hukuki sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
Araç alım satımlarında aracın gerçek değerinin belirtilmesinin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Avukat Mehmet Emin Hamurcu sonradan ortaya çıkan ayıpların ağır hukuki sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Günümüzde en sık karşılaşılan durumlardan biridir araç alım satımları. Alıcı yeni aldığı aracındaki ayıbı bilmek istediği gibi bunun raporunu da görmek istiyor. Usulüne uygun yapılan satışlarda taraflar her şeyi kabul etmiş oluyor. Ancak usulsüz yapılan satışlarda sonradan ortaya çıkan ayıplar büyük sorunlara yol açıyor.
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Avukat Mehmet Emin Hamurcu araç alım satımlarında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Taraflar arasında göz ardı edilen bazı durumların ağır hukuki sonuçları olabileceğini kaydeden Hamurcu, ‘Herkesin en az bir kere de olsa da başına gelen veya bu duruma şahit olduğu bir konu vardır ki o da; araç alım satımlarıdır. Araç alım satımlarında göz ardı edilen, pek fazla dikkat edilmese de ileri de ağır hukuki sonuçlar doğuracak birden çok husus vardır. Bunların en başında da araçlarda satıştan sonra ortaya çıkan ayıplardır. Öyle ki; taraflar araç alımlarında genellikle ekspertiz raporu sormakta ve bu rapor doğrultusunda satış işlemini gerçekleştirmektedir’ dedi.
Sonradan fark edilen ayıplarla ilgili tarafların hak ve sorumluluklarını sıralayan Avukat Hamurcu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, ‘Bazen ise ekspertiz raporu olmadan güven üzerine kurulan bir ilişki dahilinde araç alımı yapılmaktadır. Peki bir araç satımından sonra fark edilen bir ayıp ortaya çıkması durumunda ise tarafların hak ve sorumlulukları nelerdir? Bu konuyu bir örnek dahilinde açıklamak gerekirse; araç satılırken aracın ağır hasarlı olduğunu kabul edelim. Satıcı aracın ağır hasarlı olduğunu alıcıya söylemediği ve alıcı bu durumdan habersiz aracı alması durumunda satıştan sonra alıcının birden çok seçimlik hakkı doğmaktadır. Alıcı aracın ağır hasarlı olduğunu satıştan sonra öğrenmesi durumunda TBK madde 227 gereğince;
1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme.
2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme.
3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.
4. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme gibi seçimlik haklarından birini kullanabilecektir.
Alıcı aracı geri iade edebileceği gibi, bedelden indirim isteme veya ücretsiz onarım talep etme haklarından birini istediği gibi kullanacaktır. Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise alıcı araçtaki ayıbı bilmemesi gerekmektedir. Eğer ki; alıcı satış aşamasında araçtaki ayıbı biliyor ise; bu seçimlik haklarını kullanamayacaktır’
Alıcının araçtaki ayıpları bildiğini ve bu ayıpları kabul ederek aracı satın aldığını ispatlayacak olan ise satıcı olduğunu belirten Hamurcu, ‘Satıcı alıcını ayıpları bildiğini ispatlar ise alıcı bu seçimlik haklarını kullanamayacaktır. Satıcı bu durumu tanıkla ispatlayamayacağı için yazılı bir delil ile ispatlaması gerekmektedir. Aracın bedelini yani kaç liraya satıldığını ise alıcı ispatlaması gerekmektedir. Peki satıcı da araçtaki ayıpları bilmiyorsa ise bu durumda satıcının sorumluluğu var mıdır? Bu sorunun cevabını ise bize TBK madde 219 vermektedir. TBK madde 219 gereğince satıcı satmış olduğu araçtaki ayıpları bilmese dahi ayıplardan sorumludur. Özellikle belirtmekte fayda vardır ki; alıcının hasar sorgusu, kilometre sorgusu, boya veya değişen sorgusu yapma zorunluluğu yoktur. Bunları alıcı sormasa dahi satıcının bilgilendirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu nedenle satıcı " araç alınırken alıcı da hasar sorgusu yapsaydı, ben napayım" şeklinde savunma yapması hukuken geçerli bir savunma olmayacaktır’ ifadelerini kullandı.
Araçtaki bazı ayıpların dolandırıcılık suçuna sebebiyet verebileceğini aktaran Hamurcu, ‘Ayrıca araçtaki bazı ayıplar ise dolandırıcılık suçuna sebebiyet verebilecektir. Öyle ki; örneğin aracın kilometresi düşürülmüş ve araç bu şekilde satılmış ise dolandırıcılık suçu gerçekleşmektedir. Bu nedenle araç alım satımında oldukça dikkat edilmesi ve noter de işlem yapılırken gerçek değerinin belirtilmesi büyük bir önem arz etmektedir’ dedi.