Argunşah: 'Cumhurbaşkanımızın Kudüs girişimlerini destekliyoruz'

Yeni Ufuklar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Argunşah, düzenlediği basın toplantısında 'Yeni Ufuklar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü' sahiplerini açıklayarak Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın konferansı hakkında da bilgiler verdi.

Argunşah: 'Cumhurbaşkanımızın Kudüs girişimlerini destekliyoruz'

Argunşah, dünya gündemindeki Kudüs konusunda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimleri ile politikalarının önemli olduğunu vurgulayarak bunları da desteklediklerini duyurdu.
 
Yeni Ufuklar Derneği Genel Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Argunşah, dernek binasında yaptığı açıklamalarda derneğin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Türk'e ait değerleri yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Argunşah; “Yeni Ufuklar Derneği, kurulduğu 2002 yılından beri Kayseri'nin önemli kültür merkezlerinden birisi durumuna geldi. Yaptığımız her türlü faaliyetle Türk kültürünü, tarihini, edebiyatını, sanatını, kısaca Türk'e ait değerleri yaşatmaya çalışıyoruz. Ayrıca Kayseri halkının, bu ülkenin iç ve dış her türlü siyasi ve sosyal sorununu davet ettiğimiz bilim ve siyaset insanlarından dinlemesini, doğru konulmuş teşhisler ve yorumlarla doğru bilgilenmesini sağlamaya gayret ediyoruz. 15. yılımızı tamamladığımız bu günlerde yine önemli bir kültür faaliyetini sizlerle paylaşmaktan son derece mutluyuz” şeklinde konuştu.
 
“ORTADOĞU VE KUDÜS KONUSUNU AKTARACAK EN YETKİN KİŞİ ORTAYLI”
 
Verdiği bilgilerde Yeni Ufuklar Derneği tarafından ‘yılın tarihçisi’ konusunda ödülüne layık görülen Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, 29 Aralık 2017 Cuma günü saat 19.00’da başlayacak olan programda 'Ortadoğu'da Son Gelişmeler ve Kudüs' konulu konferans vereceğini duyuran Argunşah, ‘Ortadoğu ve Kudüs’ konularında bilgi aktaracak en yetkin kişinin Ortaylı olduğunu paylaşarak şunları aktardı; “Ortadoğu coğrafyası 20. yüzyılın başından itibaren büyük sıkıntılar yaşamıştır. 1914-1918 yılları arasında yaşanan Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı birkaç cephede birden savaşmak zorunda kalmıştır. Kafkas cephesinde Ruslara, Sina (Kanal), Filistin ve Irak cephelerinde Büyük Britanya'ya yani İngilizlere, Hicaz-Yemen cephesinde hem İngilizlere hem Araplara karşı savaşmıştır. 1915 yılında İngiliz ve Fransızlara karşı kahramanlık destanı yazdığımız Çanakkale Savaşları da bu cihan savaşının bir cephesidir. Bu savaşa başlarken Arap yarımadasının en güneyindeki Yemen Osmanlı toprağı iken savaş sonunda Ortadoğu'nun tamamı elimizden çıkmış, hatta Anadolu toprakları da işgale uğramaya başlamıştır. Ortadoğu'da İngiliz ve Fransızların kontrolünde yeni Arap devletleri kurulmuş, fakat Osmanlının çekilmesinin üzerinden geçen 100 yılda bir türlü barış sağlanamamıştır. Bölge halkı kendi içinde mezhep savaşları yaparken dünya petrolünün önemli bir bölümünün üretildiği bu bölge başta ABD olmak üzere sömürgeci devletler tarafından sürekli taciz edilmiş ve işgale uğramıştır. Diğer yandan İsrail devletinin kurulmasıyla bölge ateş topuna dönmüş, savaşlar ve gerginlik günümüze kadar gelmiştir. Bölgede Irak'ın parçalanmasıyla başlayan yeni süreç, 'Arap Baharı' ile Libya ve Mısır'da iktidarları değiştirmiş, Suriye'yi de savaşa sokmuş ve nihayet parçalanmasını getirmiştir. Bugün Ortadoğu coğrafyasında kan ve gözyaşı hakimdir. Irak'ın ve Suriye'nin geleceği hala belirsizdir. Bu belirsizlik içerisinde ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesiyle gerginlik daha da tırmanmıştır. Bütün bu konuları bizlere aktaracak en yetkin kişi hiç şüphesiz Prof. Dr. İlber Ortaylı'dır.” 
 
ÖDÜL SAHİPLERİ AÇIKLANDI
 
Basın toplantısında konuşan Argunşah, Yeni Ufuklar Derneği tarafından 2011 yılından beri verilen Yeni Ufuklar Türk Kültürüne Hizmet Ödülleri’nin bu yılki sahiplerini de açıkladı. Ödüle layık görülenler şu isimler oldu; “Prof. Dr. İlber Ortaylı (tarihçi, yazar), Prof. Dr. Mehmet İnbaşı (tarihçi), Yavuz Selim Demirağ (gazeteci), Veli Altınkaya (gazeteci), Faruk Yaman (kamu yöneticisi ve koleksiyoncu) ve İlhan Çıtak (milli güreşçi).”
 
Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın 'Ortadoğu'daki son gelişmeler ve Kudüs' konferansı 29 Aralık Cuma günü saat 19:00'da başlayacak olan program ile Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılacak. Ayrıca konferanstan önce Faruk Yaman'ın 'Kayseri Kartpostalları' sergisinin açılacağı da duyuruldu. Basın toplantısına Genel Başkan Prof. Dr. Mustafa Argunşah'ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Adnan Kenanoğlu ve Şube Başkanı Orhan Köksal da katıldı. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ