Arık: 'Sağlık çalışanları ölümle burun buruna'

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, hastası tarafından belinden ve elinden bıçaklanan ve bir daha ameliyat yapamayacağı açıklanan Dr. Ertan İskender'in yaşadığı saldırıya dikkat çekerek, 'Fedakarca çalışmanın karşılığı bu. Sağlık çalışanlarımız sadece ölümüne çalışmıyor, ölümle burun buruna çalışıyor.' diye konuştu.

Arık: 'Sağlık çalışanları ölümle burun buruna'

CHP’nin doktor milletvekillerinden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, TBMM’de günden dışı söz alarak sağlık çalışanlarının sorun ve taleplerine dikkat çekti. Fransa'nın Kovid-19'u meslek hastalığı olarak kabul ettiğini belirten Arık, Türkiye'de de böyle bir uygulamaya imza atılması gerektiğini, ancak konuya dair verdikleri kanun teklifinin reddedildiğini ifade etti.

"ASİSTAN DOKTORLAR KÖLE GİBİ ÇALIŞIYOR"

Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde en fazla yorulan meslek grubu olduğunun altını çizen Arık, asistanların ise daha ağır şartlarda çalıştığını ifade etti. Arık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık çalışanları köle gibi çalışıyor ama onların içinde bir grup var ki, kölenin de kölesi gibi çalışıyor. Onlar asistan doktorlar. Pazartesi sabah 7.00’de mesaiye başlayan bir asistan doktor, Salı günü 19’da mesaisini tamamlıyor. Aralıksız tam 36 saat çalışıyor. Otobüs şoförlerine kesintisiz 5 saatten fazla otobüs kullandırılmıyor. Ama 36 saat uyumayan bir hekim, kanayan damara dikiş atıyor, reçete yazıyor, acil müdahalede bulunuyor. Dünya sağlık örgütünün yaptığı araştırmada haftalık 55 saat ve üzerinde çalışan kişilerde kalp krizi riski yüzde 35 daha yüksek olduğu görülüyor. Gelin bu gençleri robot olarak görmeyin, nöbet ertesi izin anayasal haktır, bu hakkı teslim edin."

"ÖZLÜK HAKLARI KALICI OLARAK İYİLEŞTİRİLMELİ"

Son olarak sağlık çalışanlarının özlük haklarının kalıcı olarak iyileştirilmesi gerektiğini belirten Arık, "Sağlık çalışanları personel maaşları yöneticilerin insafıyla 3 kalemde değil, insanlık onuruna yakışacak şekilde tek kalem olarak belirlenerek, genel bütçeden ödenmeli ve gelirlerinin tamamı emekliliğe yansıtılmalıdır. Bu süreçte en yakınlarının cenazesine katılamayan sağlık çalışanları var. İstifa, izin gibi birçok hakları ellerinden alınan sağlık çalışanlarının sesini artık duyun ve Anayasal hakları olan istifa haklarını tanıyın.” ifadelerini kullandı.

Kurumsal Haber