Arık: 'Yemeği başkası yiyor, parasını siz ödüyorsunuz'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerinin AK Parti tarafından dürüst vatandaşlara yüklendiğini ifade etti.

Arık: 'Yemeği başkası yiyor, parasını siz ödüyorsunuz'

Arık açıklamalarında, Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu tarafından AK Partililerin oylarıyla kabul edilen kanun teklifi ile adeta vatandaşlara başkasının yediği yemeğin faturasının ödettirilmeye çalışıldığını belirtti.
   
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, geçtiğimiz hafta Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifi ile AK Parti’nin dürüst vatandaşları cezalandırdığını ifade etti. Kendisinin kayıp kaçak bedellerinin yerel yönetimler tarafından ödenmesi konusunda kanun teklifi sunduğunu hatırlatan Arık, AK Parti’nin ise vatandaşı değil yandaşlarını korumak için hareket ettiğini belirtti. AK Parti’nin kanun teklifiyle vatandaştan yana karar veren mahkemelerin ve tüketici hakem heyetlerinin önünün kesildiğini belirten Arık şunları kaydetti, “Her ürünün bir maliyeti var. Bunu hepimiz kabul ediyoruz. Ancak burada maliyetin yanı sıra işletmenin başarısızlıkları da halka yıkılıyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse; Bir lokantaya gidiyorsunuz. Tüm masalar dolu. Yan masadakiler lokantadaki en pahalı şeyleri yiyip, içiyorlar. Sonra hesabı ödemeden çekip gidiyorlar. Sonrasında siz hesabı istediğinizde lokanta sahibi sizin hesabınızın yanı sıra yan masanın da hesabını getiriyor ve size ‘Bunu da ödeyeceksiniz. Yan masa yedi içti ama hesap ödemedi. Benim zararım oldu, bunu da siz ödeyeceksiniz ’dedi. Böyle bir durumda tepkiniz ne olur? Bu hesaba itiraz mı edersiniz, yoksa kuzu kuzu, ‘İşletme zarar etti, yan masanın faturasını da ben ödeyim’ mi dersiniz? Eminim ki, itiraz edersiniz. Lokanta sahibinin kırılacak tabak bardakları, elektrik, su giderlerini, personel giderlerini fiyatına yansıtmasına kimse itiraz etmez ama elini kolunu sallayarak giden müşteriden para almayıp, onun yediğinin içtiğinin faturasını ödemeye aklı başında herkes itiraz eder. Peki, elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelinin bu durumdan farkı var mı? Kesinlikle yok.  İşletmeler birilerinin kaçak elektrik kullanmasına farklı nedenlerle göz yumuyor, yapması gereken tahsilatı yapmıyor sonrasında da faturayı dürüst vatandaşa kesiyor. Siz yeri geldiğinde fatura çok gelmesin diye karanlıkta otururken, birileri ısınmaya kadar her türlü ihtiyacını elektrikle gideriyor. Bunun da faturasını siz ödüyorsunuz.”