Artık Kayseri'de yaşamak daha zor!

Kayseri'de yaşamanın maliyeti bir önceki yıla göre büyük oranda artış gösterdi. Lüks harcamalardan kaçınılarak yapılan minimum düzeyde yaptığımız bir araştırma, şehirde yaşayan bir ailenin aylık gelirinin ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koydu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Artık Kayseri'de yaşamak daha zor!

Son dönemde artan ekonomik maliyetler ve düşen alım gücü, Kayseri'de yaşayan ailelerin geçim sıkıntılarını daha da belirgin hale getirdi. Lüks harcamalardan kaçınılarak yapılan minimum düzeyde bir hesaplama, şehirde yaşayan bir ailenin aylık gelirinin ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koydu. Hesaplamalarımıza göre Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 35 bin TL’ye yaklaştı. Ancak okulların açılmasıyla işin içine kırtasiye masrafları da girdi.  

En Uygun Fiyatlı Hesaplamalar Yapıldı!

Kayseri'de yalnızca bir ayın maliyetini en düşük tutarlardan ele aldığımız piyasa araştırması sonuçlarına bakıldığında kentte yaşayanların bir aylık maliyetinin tavan yaptığı görüldü. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarları (gıda harcaması, giyim, konut kirası, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçlar) toplamı 34,650 TL’ye ulaştı. Bu miktar, geçen sene Eylül ayında daha düşük seviyelerdeydi ancak bu yıl artan maliyetler sebebiyle ailelerin resmen beli büküldü. 

Kayseri’de yaşayan 4 kişilik bir ailenin Lüks harcamalardan kaçınılarak yapılan minimum düzeyde bir hesaplama, şehirde yaşayan bir ailenin aylık gelirinin ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koydu. Kayseri'de dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gereken aylık giderleri; ev kirası,  aidat, mutfak masrafı, elektrik, su,  doğalgaz, telefon faturaları, çocuk harçlığı, giyim masrafları, kredi ödemeleri (varsa), taksitli ödemeler,  hastane ve ilaç masrafları, yol masrafı olarak belirlendi.

Aylık Giderler, 34,650 TL’ye Ulaştı!

Kayseri'de yaşayan bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplamı 34,650 TL’ye ulaştı. Bu miktar, geçen sene Eylül ayında daha düşük seviyelerdeydi ve artan maliyetler, ailelerin bütçelerini zorlamaya devam ediyor.

Daha Büyük Şehirlerde Durum Daha Kötü!

Bir ailenin bir aylık masrafı daha büyük şehirlerde, daha da belirgin hale geliyor. Örneğin, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşama masrafı 66,550 TL’ye kadar çıktı. Artan kira bedelleri, ulaşım maliyetleri ve genel yaşam masrafları, İstanbul'da yaşayan ailelerin geçim sıkıntılarını daha da artırıyor.

Döviz Kuru Yaşam Maliyetini Katlıyor!

Ev kiralarının sürekli artması ve dalgalanan döviz kuru, bu toplam masrafların 2024 yılı bitmeden daha da artacağı ön görülüyor. Döviz kurundaki dalgalanmalar, ithal ürünlerin fiyatlarını artırarak genel yaşam maliyetlerini yükseltiyor. Bu durum, özellikle gıda, enerji ve teknoloji gibi kalemlerde ciddi fiyat artışlarına yol açıyor. Kiralardaki sürekli artış ise barınma maliyetlerini daha fazla katlıyor.  

Okullar Da Açıldı, Masraflar İkiye Katlandı!

Okulların da açılmasıyla aylık masraflara bir de kırtasiye masrafları eklendi. Kırtasiye masraflarını aylık yaşam maliyetine eklememizle ortaya çıkan manzara ile vatandaşlar adeta ne yiyip ne içeceğini sorguladı. Kayseri’de bu rakamları ödeyebilecek gücü olmayanların sarıldığı tek şey ise kredi kartı oldu. Ödenmeyen kredi kartı tutarlarında Türkiye’de 81 il arasında ilk sıralarda olan Kayseri’de vatandaşlar nasıl geçineceğini kara kara düşünüyor.