Aşkın Genç: 'Türkiye'nin borç yükü eylülde 310 milyar lira arttı!'

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarını eleştirerek borç stokunun hızla arttığını belirtti. Detaylar haberimizde..

Aşkın Genç: 'Türkiye'nin borç yükü eylülde 310 milyar lira arttı!'

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarını eleştirerek borç stokunun hızla arttığını belirtti. Genç, ‘Eylül ayında Türkiye’nin borç stoku, yalnızca bir ayda 310 milyar lira artarak 8 trilyon 649 milyar liraya ulaştı. Bu borçların faiz yükü ise 7 trilyon 395 milyar lira seviyesine çıkmış durumda. Her 100 liralık verginin 17 lirası faize gidiyor. Halk, yanlış ekonomik politikalar nedeniyle yüksek enflasyon, daralan kredi hacmi ve sürekli artan fiyatlarla karşı karşıya bırakılmıştır’ dedi.

İmalat Sanayinde Kapasite Kullanımı Geriliyor

Genç, Türkiye’nin imalat sanayinde kapasite kullanım oranının Ekim ayında yüzde 75,2'ye gerilediğine dikkat çekti. Ekonomik daralmanın yılın son çeyreğinde daha da derinleşmesinin beklendiğini belirterek, ‘Bu oran, ekonomimizin kırılganlığını bir kez daha ortaya koyuyor. Hükümetin kısa vadeli çözümlerle durumu idare etmeye çalışması kabul edilemez. Bu politikalar yalnızca ekonomiyi değil, ülkenin geleceğini de tehlikeye atıyor’ ifadelerini kullandı.

Bankalardaki Batık Krediler Artışta

Genç, bankalardaki batık kredilerin Ekim ayı itibarıyla 761 milyon lira artarak 266 milyar liraya yükseldiğini hatırlatarak, ‘Bu, hükümetin ekonomi yönetimindeki başarısızlığını net bir şekilde gösteriyor. AKP'nin uyguladığı yanlış politikalar, halkı yüksek enflasyon, daralan kredi imkanları ve sürekli artan fiyatlarla baş başa bırakmıştır’ dedi.

Yüksek Faiz Yükü

Türkiye’nin, yüzde 50 faiz oranı ile dünyada en yüksek faizle borçlanan ülkelerden biri haline geldiğini belirten Genç, ‘Toplanan vergiler, halkın refahını artırmak yerine popülist harcamalar ve yandaş müteahhitlere kaynak aktarımı için kullanılmaktadır’ şeklinde konuştu.

Genç, AKP hükümetinin ekonomi yönetiminde başarısız olduğunu ve Türkiye'nin sürdürülebilir, halkın ihtiyaçlarını önceleyen bir ekonomik yönetim anlayışına acilen ihtiyaç duyduğunu belirtti. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, şeffaf ve sürdürülebilir ekonomik politikalarla Türkiye'yi refaha taşımaya kararlı olduklarını vurguladı.