Aşure Günü için Hazırlıklar Başlıyor - Muharrem Ayı Ne zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı 2024 Hicri takvimine göre, Muharrem ayı ne zaman başlayacak? Müslümanlar için önemli bir ay olan Muharrem, aynı zamanda hicri yılbaşını da temsil ediyor. Detaylar haberimizde...

Aşure Günü için Hazırlıklar Başlıyor - Muharrem Ayı Ne zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı 2024 Hicri takvimine göre, Muharrem ayı 7 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak. Müslümanlar için önemli bir ay olan Muharrem, aynı zamanda hicri yılbaşını da temsil ediyor.

Muharrem ayının 10. günü ise Aşure Günü olarak kutlanacak ve bu yıl 17 Temmuz 2024 tarihine denk geliyor. Aşure Günü, pek çok Müslüman tarafından önemli bir ibadet ve paylaşım günü olarak kabul edilirken, Peygamberimiz (s.a.s.) tarafından da özellikle tavsiye edilmiştir.

Aşure Günü için Hazırlıklar Başlıyor - Muharrem Ayı Ne zaman?

Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının 9-10. veya 10-11. günlerinde oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve Aşure günü için özel bir ibadet şekli olarak belirtmiştir. Bu gün aynı zamanda birçok dini ve kültürel gelenekte önemli bir yere sahiptir.

'Muharrem' hürmet edilen anlamındadır. Bu ay Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Resûlullah (s.a.s.), bir hadisinde şöyle buyurmuştur: 'Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.' (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).

Muharrem ayı ve Aşure Günü ile ilgili detaylı bilgiye Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı takvimden ulaşabilirsiniz.