Aşure Gününde Bereketi Arttırmak İçin Kaç Erzak Alınmalı?

Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen Aşure gününde alışveriş yapmanın bereketi artırdığına inanılır. Peki, aşure gününde kaç çeşit erzak alınmalı? Aşure günü alışveriş yapmak bereketi artırır mı? İşte detaylar haberimizde...

Aşure Gününde Bereketi Arttırmak İçin Kaç Erzak Alınmalı?

Muharrem ayının onuncu günü olan aşure gününde alışveriş yapmanın kişinin rızkına ve geçimine bereket getireceğine inanılır. Halk arasında yaygın bir inanışa göre, Aşure Günü eve ufak tefek erzak alınırsa, bir yıl boyunca evde bereket olur.

Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.

Aşure gününde temel ihtiyaçlar ve aşure tatlısında kullanılabilecek bakliyatların alınması önerilir. Aşure, temel olarak; su, buğday, arpa, nohut, fasulye, pirinç ve toz şeker kullanılarak yapılır.

Aşure Günü Eve Erzak Almanın Önemi Nedir?

10 Muharrem günü, fazla erzak almanın bereketiyle ilgili Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor:

‘Kim Aşûre günü (nafaka hususunda) âilesine geniş davranırsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun (o kişinin) rızkına bolluk ihsân eder’ (Taberânî, Evsat, IX, 121, Kebîr, X, 77; Beyhakî, Şuab, III, 366).

Câbir (r.a.) bu rivayetle ilgili olarak, ‘Biz bunu denedik ve öyle (büyük bir bereket) bulduk’ demiştir.

Yine İbn-i Uyeyne de: ‘Biz bunu elli sene, altmış sene tecrübe ettik’ (Münâvî, Feyzu'l-Kadîr, VI, 306) demiştir.

10 Muharrem günü olan Aşure gününde evimizin rızkını biraz daha geniş tutarak bütün sene onun bereketini evimizde yaşayabileceğimize dair rivayetler vardır ancak bu rivayetler, oldukça zayıf kabul edilmiştir.

Aşure Gününde Bereketi Artırmak İçin Kaç Erzak Alınmalı?

 

Aşure Günü'nün Anlamı

 

Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bugünde gerçekleşti.

Ayrıca kültür tarihine ait birçok esere göre, Hz. Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, Hz. Yakup'un, oğlu Yusuf'a kavuşması, Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı kabul ediliyor.

Aşure Gününde Bereketi Artırmak İçin Kaç Erzak Alınmalı?

 

Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından 10 Ekim 680'de Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü ‘Kerbela olayı’ da bugün yaşandı. Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanması dolayısıyla dini gelenekte bugüne büyük önem atfediliyor. Müslümanlar bugünü özellikle nafile oruç tutarak ifa ediyor.