Aşure maliyeti arttı: İşte yeni fiyatlar!
Hızla yükselen enflasyonla birlikte artış gösteren gıda fiyatları dolayısıyla aşure maliyeti de arttı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'İn Kayseri haberlerinde...
Aşure, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olarak her yıl Muharrem ayında pişirilen ve komşular, akrabalar ve dostlar arasında paylaşılan özel bir tatlıdır.
Ancak hızla yükselen enflasyonla birlikte artış gösteren gıda fiyatları dolayısıyla aşure maliyeti de arttı.
Geleneksel olarak Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü'nde pişirilen aşurenin ana malzemeleri olan buğday, nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, ceviz ve şeker gibi ürünlerin fiyatları son dönemde yükselişe geçti.
Tarım ve gıda sektöründeki gelişmeler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve ekonomik koşullardaki değişimler, aşure malzemelerinin maliyetini de etkiledi.
Üreticiler ve satıcılar, malzeme fiyatlarındaki artışın doğrudan üretim maliyetlerine yansıdığını belirtiyorlar. Özellikle tarım ürünlerindeki fiyat dalgalanmaları ve gıda fiyatlarının yüksek seyri, aşure maliyetinin artmasına neden oldu.
Evde 25 kaselik aşurenin maliyeti 3 yılda 4 kat artarak 233 lira oldu.
100 gr ceviz - 39,5 lira
500 gr buğday - 7,1 lira
Baharat (karanfil, tarçın vs.) - 20 lira
300 ml süt - 5,6 lira
150 gr fındık - 32,5 lira
150 gr fasulye - 6,3 lira
35 gr pirinç - 1,4 lira
200 gr kuru kayısı - 33,8
150 gr kuru incir - 25 lira
150 gr nohut - 4,7 lira
7 lt su- 18,9 lira
600 gr şeker - 15,14 lira
1 adet nar - 11 lira