Ata Kayseri'ye hangi tarihte geldi?

Bugün kentte Atatürk'ün Kayseri'ye gelişinin 101'inci yıl dönümü törenle kutlandı. Peki, Atatürk'ün Kayseri'ye geldiği tarih gerçekten 19 Aralık 1919 mu?

Ata Kayseri'ye hangi tarihte geldi?

Bugün Kayseri Valiliği tarafından düzenlenen törenle, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 101’nci yıldönümü kutlandı. Ancak eski tarihli gazetelerde Atatürk’ün Kayseri’ye geliş tarihi 20 Aralık 1919 olarak görülüyor.

20 Aralık 1946 tarihli ‘Kayseri Vilayet’ gazetesinde, ‘Mustafa Kemal’in Kayseri’ye ilk gelişlerinin yıldönümü’ başlıklı Ahmet Hilmi Kalaç’a ait yazı ile 20 Aralık 1966 tarihli ‘Milli Ülkü’ gazetesinin ilk sayfasında manşette yer alan; ‘Mustafa Kemal’in Kayseri’ye gelişinin 47’nci yıldönümü bugün törenle kutlanıyor’ başlıklı habere göre Atatürk’ün Kayseri’ye geldiği tarih 20 Aralık olarak görülüyor.

GERÇEK SONRADAN ANLAŞILDI

Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Tarihçi-Yazar Halit Erkiletlioğlu, söz konusu karışıklığa açıklık getirdi. Erkiletlioğlu, “Eski tarihli gazetelerde Atatürk’ün Kayseri’ye geliş tarihinin 20 Aralık olduğu doğrudur. Bundan 15 yıl öncesine kadar da bu törenler 20 Aralık tarihinde yapılıyordu. Şimdi rahmetli olan Naci Kaptan* lakaplı bir beden eğitimi öğretmeni, o törenlerde, vali ve belediye başkanı ile birlikte, üzerinde Atatürk büstü bulunan üstü açık bir araçla şehre giriş yapar, törenler bu şekilde başlardı. Daha sonra, Milli Mücadele’de Atatürk’ün daima yanında olan Mazhar Müfit’in anılarına bakıldı ve bu tarihin yanlış olduğu anlaşıldı.  Mazhar Müfit’in anılarına göre Ata, Kayseri’ye Sivas’tan sonra geldi ve bu tarih 19 Aralık’ta gecenin ilerleyen saatlerine denk geliyordu. Dolayısıyla Atatürk’ün Kayseri’ye geldiği tarih 19 Aralık 1919’dur.” dedi.

* Naci Kaptan lakaplı Naci Ulucan ile ilgili tek yazılı kaynak, Tarihçi-Yazar Kadir Dayıoğlu’nun, ‘Kayserispor ve Kayseri’ başlıklı yazısıdır. Dayıoğlu’nun yazısına göre, Naci Ulucan, Kayserispor tarihine dair; ‘Kayseri Bölge Sporunda 50 Yıl (1923-1973)’ adlı kitabın yazarıdır.

>> Selma Kara