Atasoy: Ne yapsın bu çocuklar?

Kayseri Emlakçılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selim Atasoy, Kayseri Anadolu Haber'e kira zamları, mülk sahipleri ve kiracılar arasında son dönemde gelişen hadiseler, konut kiralamada fırsatçılık gibi kritik başlıklarda gündem oluşturacak çarpıcı açıklamalar yaptı. Atasoy 'Bizler çoğu zaman kiracı ile mülk sahibi arasında arabuluculuk yapıyoruz' dedi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Atasoy: Ne yapsın bu çocuklar?

Kayseri Emlakçılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selim Atasoy, Kayseri Anadolu Haber’e kira zamları, mülk sahipleri ve kiracılar arasında son dönemde gelişen hadiseler, konut kiralamada fırsatçılık gibi kritik başlıklarda gündem oluşturacak çarpıcı açıklamalar yaptı. Atasoy; "Bizler çoğu zaman kiracı ile mülk sahibi arasında arabuluculuk yapıyoruz" dedi.

Atasoy: 'Ne yapsın bu çocuklar?'

Ne yapsın bu çocuklar?

Kayseri Emlakçılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selim Atasoy öğrencilerin ekonomik olarak ev kiralamakta güçlük çektiğini vurgulayarak “Semte göre 15 bin liralık kirada oturabilecekleri zaman beraber birleşmeye çalışıyorlar ve konutta üç, iki artı bir, üç artı bir olan yerde aynı evde kalmaya çalışıyorlar. Sistem aparta döndü. Zaten yeni yeni özellikle Talas bölgesinde bu tarz bir sisteme dönüldü. Öğrencilerimiz oda oda paylaşılan yerler oldu ya da bir odada iki kişinin kalması gibi durumlar söz konusu oldu. 

Ekonomik boyutu ilgilendirdiği için insanların onu dengede korumak için böyle bir sisteme dönülmüş olabilir diye düşünüyoruz. Ama bazı yerlerde diyoruz ki fiyatlarda çok yüksek. Çünkü sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere ihtiyaçları karşılandığı zaman aylık 7-8 bin gibi bir oda tutuluyor. Bir odada iki kişinin kalabileceği bir yerle ilgili böyle bir fiyat durumları da var. Biz bunları da tavsiye etmiyoruz.”

Kendisine yönelttiğimiz, “Hem ev sahiplerine hem kiracılara nokta atışı olabilecek üç öneri sunabilir misiniz?” sorusuna ise kiracılara karşı insaflı olunması noktasında uyarıda bulunarak başlayan Başkan Atasoy şu sözlere yer verdi:

Kiracılara karşı insaflı olalım

“Mülk sahibi vatandaşlarımız var. Kendileri burada olmayıp da şehir dışında ikamet edenler var. Orada da ikamet ettikleri zaman kiraya oturdukları için buradaki mülkünü satmak istemiyor. Görevi gereği Ankara’ya gitmiş. Orada 3-5 yıl görev süreci var. Kayseri de mülkü var buraya baba ocağına dönecek. İşin doğrusu buradaki mülkünü kiraya verirken oradaki dengeyi korumaya çalışıyor. Ankara’daki kiralık durumunu korumaya çalışıyor.

Oradaki denge içinde buradaki evin fiyatlarını yükseltmeye çalışıyor. Bu da piyasanın yükselmesine sebebiyet veriyor. Herkes bugün mülk sahibi olmak istiyor ama geçmiş dönemde hepimiz kiracıydık. Kiracı pozisyonuna koyduğumuz zaman biraz daha insaflı hareket ettiğimiz takdirde sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. 

Arabuluculuk yapıyoruz

Kiracılara da seslenmek istiyorum diyen Atasoy, “Geçiş dönemlerinde de insanlar evlerini kiraya veriyor. Hayat şartları çok pahalı. Hep beraber atlatacağız bunu. Olaya baktığımız zaman da kanun bunu dedi. Böyle olursa olur gibi çok dikte gidilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Olaya biraz daha esnaf kültürüyle yaklaştığımız zaman işleri çözüyoruz. Biz bazen biz dediğimiz gibi biz arabuluculuk hizmetleri yapmıyoruz ama şifai olarak yapıyoruz. 

Kiracı ve mülk sahipleri özellikle arıyoruz. Durumu izah ediyoruz. Kendilerine anlatıyoruz. Elimizden geldiği kadar biz de bu işte denge korumaya çalışıyoruz. Meslektaşlarımız yüksek olan yerlerin yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Yani kiracılara gerekli yükselten gerekli telkinlerde bulunuyorlar. Onun için biraz daha olaylara böyle ekonomik değil ama biraz da insancıl davranmamızda fayda var diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.