Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişinin 104. Yılı Kutlandı

Atatürk'ün Kayseri'ye gelişinin 104. yılı sebebi ile Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda Çelenk sunma takdimi gerçekleştirildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in kayseri haberinde…

Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişinin 104. Yılı Kutlandı

Atatürk'ün Kayseri'ye gelişinin 104. yılı sebebi ile Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda Çelenk sunma takdimi gerçekleştirildi. Programda Kayseri Valisi Gökmen Çiçek Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve il protokolü yer aldı.

Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişinin 104. Yılı Kutlandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Atatürk'ün 19 Aralık 1919 tarihinde Kayseri'ye gelişinin üzerinden 104 yıl geçmesine değindi. Büyükkılıç, Atatürk'ün Kayseri'ye gelişinin 104. Yılı kutlamasında konuşma gerçekleştirdi.

Büyükkılıç, Mustafa Kemal Paşa’nın, Kayseri'ye ilk ziyaretini 19 Aralık 1919 tarihinde Heyet-i Temsiliye Reisi olarak gerçekleştirdiğini söyleyerek; ‘Kayserililer; havanın soğuk, karlı ve saatin geç olmasına rağmen; Mustafa Kemal ve Heyet-i Temsiliye üyelerini ‘Çifte Kümbet’ mevkiinde coşkulu bir şekilde karşılamışlardır. Halkı selamlayarak geçen Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler İmamzade Reşid Bey'in evinde misafir olarak konaklamışlardır. Ertesi günden itibaren Mustafa Kemal ve heyeti ilk olarak belediyeyi ziyaret etmiş ardından Kayseri'nin ileri gelen eşrafıyla Raşid Efendi Kütüphanesi'nde milli birlik olunması ve örgütlenmeyle ilgili toplantılar düzenlemiştir. Mustafa Kemal, bu ilk Kayseri ziyaretinden çok memnun kalmış ve ertesi gün Kayseri halkına ve memnuniyetlerini ifade eden ünlü hitaben, teşekkür beyannamesinde günümüz Türkçesiyle şu ifadeleri kullanmıştır. 'Anadolu'nun iktisadi hayatında sonsuza kadar yüksek bir mevkide bulunacak olan Kayseri'nin, Heyet-i Temsiliye’ye açtığı samimi kucağı o kadar sıcak, o kadar ruhumuzu okşayıcı bulduk ki, muhterem Kayserililere açıkça minnet ve şükran ile hitab etmeye lüzum gördük...’ dedi.

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, milli mücadelenin ateşini yakarken yürüdüğü yolları asla unutmadığını vurgulayan Büyükkılıç; ‘Savaştan sonra ülkenin yeniden yapılanmasını organize etmek ve fedakârlık yapan vatandaşlarıyla tekrar buluşmak için 29 Ağustos 1924 tarihinde bir Anadolu gezisi başlatmıştır. Bu kapsamda ziyaret duraklarından biri yine Kayseri olmuştur. 13 Ekim 1924 tarihinde Kayseri'ye ikinci olarak yapılan bu ziyaret, eşi Latife Hanımla birlikte Gazinin, Reis-i Cumhur ünvanlı ile Kayseri'yi ilk ziyaretidir.’ cümlelerini kullandı.

Memduh Büyükkılıç, Lisenin şeref defterine kendi el yazısı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün not düştüğünü belirterek; ‘Memleket Hastanesi'nin açılışını yaptıktan sonra Kayseri Lisesini ziyaret edip derslere girmiştir. Lisenin şeref defterine kendi el yazısı ile ‘Kayseri Lisesini, müdürüyle, muallimleriyle, bütün talebesiyle Cumhuriyetin ateşli, feyizli bir ocağı bulduk... ‘ diye not düşmüştür.’ Dedi.

Atatürk’ün kara tahta önünde çekilmiş olan meşhur fotoğrafının Kayseri’de çekildiğini söyleyen Büyükkılıç; ’Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Kayseri'ye olan üçüncü ziyareti, ‘Harf İnkılabı’ kapsamında yurt genelinde başlatmış olduğu gezinin ilk durağı olarak 20 Eylül 1928 tarihinde gerçekleşmiştir. Kayseri'deki Yeni Türk Alfabesi tanıtımı, o dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası binası olan bugünkü Kayseri Saat Kulesi'nin tam önünde yapılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın kara tahta önünde çekilmiş olan meşhur fotoğrafı Saat Kulesi'nin hemen önünde çekilmiştir.’ İfadelerini kullandı.

Gazi Mustafa Kemal’in Kayseriye son gelişinden bahseden Büyükkılıç; ‘Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, Kayseri'ye beşinci ve son gelişi 4 Şubat 1934 tarihinde gerçekleşmiştir. Gelişinin ertesi günü şehirdeki faaliyetleri yerinde incelemiştir. Tayyare Fabrikası'nı, Mimar Sinan Camii'ni, Hunat Medresesinde yer alan müzeyi gezmiş ve ardından Talas'ta ağırlanmıştır. Aynı gün şehirden ayrılmıştır.’ Dedi.

Büyükkılıç; ‘Milli Mücadele'de yürüdüğü yolları ve gördüğü desteği unutmayan Atatürk, kurtuluşun ardından maddi ve manevi kalkınmanın sağlanması için elini şehrimizin üzerinden çekmemiştir. Ben burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsında, tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle bir kez daha anmak istiyorum.’ diyerek cümlelerine son verdi.