Atık pirinç kabuklarından eldivene uzanan proje TEKNOFEST'te ilgi odağı oldu
Eğitimde akademik başarılarının yanı sıra sanat, spor, teknoloji ve bilimde de adından söz ettiren Bilfen Kayseri Liseleri, 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında, Kayseri Bölge 1.liği elde ettikleri projelerini 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST 2022'de) ziyaretçilere tanıttı.
Bilfen Liseleri, beşinci kezdüzenlenen ve binlerce teknoloji severi buluşturan TEKNOFEST’in bu yılki katılımcıları arasında yerini aldı. 30 Ağustos -4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Bilfenli öğrenciler, stantlarında birbirinden farklı projelerini ziyaretçilere anlattı.
Bilfen Kayseri Fen Lisesi 9. sınıf öğrencileri Melike Yılmaz ve Ada Canöz’ün biyoloji Zümre Başkanı Gamze Koçkarsantılıoğlu danışmanlığında hazırladıkları, 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Kayseri Bölge Birinciliği elde ettikleri ve Türkiye Finallerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde sergilenmeye değer gören‘Atık pirinç kabuklarından biyobozunur antibakteriyel eldiven hammaddesi eldesi’ konulu projeleri ile TEKNOFEST 2022’de yerini aldı. Festival kapsamında ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken proje, olay yeri inceleme ekiplerinin de ilgi odağı oldu.
Bilfen Kayseri Liseleri Biyoloji Zümre Başkanı Gamze Koçkarsantılıoğlu olay yeri inceleme ekiplerine (Kriminal Şube) suç mahalinde kullanılması için proje eldivenlerini anlattı ve merak edilen soruları cevaplandırdı. Koçkarsantılıoğlu; “Globalleşen dünyada ortaya çıkan hızlı nüfus artışı, ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojikgelişmeler tüketimi artırarak, öz kaynakların azalmasına neden olmaktadır. Gelecekte kendini yenileyebilen bir ekosistemde yaşamak istiyorsak en yakın arkadaşımız doğa olmalı ve yenilenebili rorganik ham madde kaynaklarının kullanımı ile atık maddelerin geri dönüşümünü sağlayarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek gereklidir.” dedi.
Bu çalışmada atık pirinç kabukları ile antibakteriyel etkili eldiven ham maddesinin elde edilmesini amaçladıklarını söyleyen Koçkarsantılıoğlu“ Pandemiyle birlikte artan eldiven başta olmak üzere plastik ürünlerin tüketiminde ki artışın çevre sorunlarını da artırdığı tespit edilmiştir. Proje ürünü sayesinde, eldiven başta olmak üzere plastik ürünlerde kullanılabilecek biyobozunur hammadde sayesinde petrol türevlerinin kullanımının azaltılmasına katkı sağlanacaktır. Ayrıca, pandemi ile birlikte, eldiven gibi antibakteriyel özellikte ürünlere olan talebin, doğal içerikli ve çevre dostu ham madde ile karşılanması sağlanacaktır.”dedi.